Terhesség

Atyaég, nemsokára szülünk!

Itt a harmadik trimeszter. Gyakorlatilag átvette az irányítást a természet. Boldog és zaklatott időszak következik.
2011. Szeptember 11.

Örömteli esemény előtt állsz – mindenki azt várja, hogy a szülés előtt álló nő ragyogjon a boldogságtól. Mégis miért olyan gyakori hangulati hullámzás? Bár erről nem illik beszélni, az anyában tudatosul, hogy nincs választása, nem mondhatja azt: “bocs, meggondoltam magam, most inkább mégsem szülnék gyereket”. Egyre jobban érzed, hogy a tested készül a szülésre. Ez sokaknak erőt ad, másokat viszont szorongással tölt el.

Ha szinte állandóan feszült vagy, jobb lesz szakembert keresni!

A kétely is elfoghat: vajon el tudod-e viselni a szüléssel járó fájdalmakat? Képes leszel-e megszülni gyerekedet, és egészségesen jön-e világra? Azoknak, akik korábbi terhességük során elvetéltek, terhesség-megszakításuk volt, vagy egy korábbi szülés emlékei elől menekülnek, fontos, hogy felismerjék ezen élmények szerepét jelenlegi várandósságuk és szülésük alakulásában. Gondold végig, milyen kérdések, események vagy gondolatok ébresztenek félelmet benned! Próbád meg szabadjára engedni érzéseid! A sírás könnyít fájdalmakon. Beszélj erről a pároddal, vagy, ha jobban esik, barátnőddel. Ha szinte állandóan feszült vagy, jobb lesz szakembert keresni, ma már több pszichológus foglalkozik a szülés körüli időszakkal.

Elég jó leszek?

Lehet, hogy szinte minden gondolatod akörül forog, hogy rendezd be a gyerekszobát, hogy teheted kényelmessé, biztonságossá? Talán a netet bújod a legjobb babakocsiért. Utánajársz, melyik falfesték nem ártalmas? Az is lehet, hogy már számtalan ellentmondó tanácsot hallottál szülésről, szoptatásról, babagondozásról. Mindent a legjobban szeretnél csinálni, aggódhatsz, hogy ez nem sikerül. Fogadd innen bátorításunkat: menni fog! Ha nem is tökéletesen, de elég jól, és ez a lényeg!

Beszélgess az orvosoddal

Ha van fogadott orvosod, beszélgess vele. Tudd meg, milyen protokollok kötik a kezét. Oszt meg vele a félelmeidet, ha gondolod készíts szülési tervet. Minél több az információd, annál nagyobb biztonságban fogod érezni magad a szülés közben. A harmadik trimeszterben szokás felkeresni a szülőszobát, nem annyira a fal színe a lényeges, sokkal inkább az, hogyan képzelik el a szülést kísérők a vajúdás folyamatát, mit várnak, miben segítenek neked.

Ne csak a szülésig láss el

Készülj a szoptatásra: nagyon fontos, hogy már a baba megszületése előtt készülj fel az esetleges nehézségekre és legyen a tarsolyodban olyan segítő elérhetősége, akit felhívhatsz, ha szoptatási nehézségeid adódnának.

Gondolj az első hetekre is: a kisbaba ellátása kiveszi majd minden erődet, gondoskodj arról, hogy legyen segítséged. Fontos, hogy tudj kérni és elfogadni a segítséget. Legyen tele a hűtő, szervezd meg, hogy a családtagjaid hogyan tudnak majd a legjobban segítségedre lenni.

Beszélgess a pároddal

Beszéljétek át együtt is, hogy ki mit vár, hogyan képzeli el a szülést. Semmilyen témát ne kezeljetek tabuként. Mindkettőtöknek vannak félelmei, ez teljesen természetes, de az nem, ha nem beszéltek egymással őszintén. Hamarosan családdá váltok, ez mindkettőtök számára hatalmas változást hoz.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin