Terhesség

Mire jó a szülési terv?

Ki legyen bent a szülésnél? Szeretnék-e gátmetszést? Szeretnék-e fájdalomcsillapítást? Állva, netán sétálva szeretnék vajúdni? Esetleg kádban vagy szülőszéken szülni?
2012. Október 31.

A várandós kismamának számtalan kérdés kavarog a fejében, amikor a szülésre készül. Nagyon fontos tisztában lenni a szülés folyamatával, a lehetséges beavatkozássokkal, helyzetekkel, melyekre a vajúdás alatt, a szülés során vagy a szülés után számíthatunk a kórházban. A kétezres évek elejétől egyre elterjedtebb itthon is a szülési terv, mely segíthet összefoglalni a kismama igényeit.

Szerezzünk információt, rendezzük a gondolatainkat!

‒ A szülési terv nagyon fontos lehet a szülésre felkészüléskor – mondja Nováky Rita szülésznő, a Perinátus Alapítvány munkatársa. ‒ Kívánságainkat, elképzeléseinket érdemes egyeztetni az orvosunkkal, mert már akár itt is kiderülhet, hogy alapvető kérdésekben nem értünk egyet, vagy az adott kórház protokollja nem teszi lehetővé, hogy kéréseink teljesüljenek, és akkor még időben orvost vagy kórházat válthatunk.

A húszperces találkozók alatt – habár ez lenne az optimális ‒ sokszor nem jut idő részletekbe menően megtárgyalni a szülés során felmerülő összes helyzetet, érdemes tehát otthon átgondolni és papírra vetni az elképzeléseinket. Így a terhesgondozáson is hatékonyabban tudjuk megbeszélni a szülést, amikor az orvos csak legyintene, hogy hol van az még!

Sok a téves információ

‒ Az interneten már számtalan baba-mama portál kínál szülésiterv-sablonokat, de érdemes óvatosan bánni ezekkel – figyelmeztet a szülésznő. ‒ Találkoztam már olyan szülési tervvel is, melyben azt kérte a kismama, hogy ha arra kerül a sor, császármetszés helyett inkább vákuumot szeretne. Ebből sajnos az derül ki, hogy nincs tisztában azzal, hogy melyik beavatkozás mire való, és egész más esetben használatos az egyik, mint a másik, így kívánsága eleve nem teljesíthető.

Az ideális megoldás mielőbb átgondolni az igényeinket, és már ennek ismeretében megkeresni a megfelelő intézményt és a hozzá tartozó személyzetet. Ha tudjuk, hogy összhangban vagyunk az általunk választott kísérőkkel, és megszületik az alapvető bizalom, akkor jó kommunikációval – mely az egész várandósság és a szülési helyzet alapköve ‒ közösen alakíthatjuk a folyamatokat.

A szülésnél az egyik legfontosabb tényező, hogy a döntések közösen születhessenek, annak tudatában, hogy a szülő nő tisztában van a szülés alatt felmerülő fogalmakkal, beavatkozásokkal és azok lehetséges következményeivel (például a burokrepesztés vagy a fájdalomcsillapítás lehetséges módjaival). A szülési terv egyfajta kommunikációs mankó, segédeszköz, amellyel beszélhetünk a szülésről.

Vigyünk-e szülési tervet a kórházba?

Nováky Rita szerint ha szülési tervvel érkezünk – ráadásul úgy, hogy nem is ismerjük az adott szülészetet ‒, az a mai kórházi viszonyok közepette bizalmatlanságot szülhet. A személyzet úgy érzi, ezzel a papírral eleve megkérdőjelezzük azt a jóindulatot vagy jó szándékot, ami mindenkiben megvan, hogy a lehető legjobban történjék a szülés.

A szülési terv inkább az előkészítésnél fontos, egyfajta vezérfonal lehet, amelynek segítségével a kismama idejében el tudja mondani, mit szeretne, mi az, amit nem szeretne, mi az, amire vágyik, és mindebből mi az, ami végül is teljesíthető a szülés során. Ha az intézmény protokollja például nem engedi meg, hogy az apa jelen legyen a vajúdásnál, csak a szülőszobába engedik be, akkor ez hiába szerepel a szülési tervünkben, nem valósulhat meg.

Meddig érdemes ragaszkodni a szülési tervhez?

A személyzet kompetenciája, hogy orvosi döntéseket hozzon. A vajúdás során sok esetben nem láthatjuk, hol húzódnak ennek a határai. Például ha ragaszkodunk ahhoz, hogy nem szeretnénk burokrepesztést, viszont a fájásaink gyengék, az energiánk is egyre fogy, akkor egy burokrepesztés csodát tehet.

Nováky Rita úgy véli, az a jó szülési terv, amely a következőképpen fogalmaz: „lehetőség szerint nem kérek burokrepesztést, lehetőség szerint nem kérek gátmetszést”, és így tovább. ‒ Ha azt írjuk oda, hogy alapvetően ezek az igényeim, de beszéljék meg velem – egészíti ki a szülésznő ‒, illetve nem vagyok hajthatatlan, de nem szeretném, ha a fejem felett döntenének, akkor a szülési tervnek elvész az „éle”, ultimátumszerűsége.

Milyen lelki következményekkel jár, ha nem sikerül úgy szülnünk, ahogy a szülési tervben leírtuk?Sok édesanya a gyerekkel való találkozás után könnyen továbblép ilyenkor, de van, aki hosszabban sem tudja túltenni magát a történteken, veszteségként éli meg, hogy nem sikerült a terv szerint szülnie. Ilyen helyzetben érdemes például a Perinatus Alapítványhoz fordulni, melynek egyik fő szakterülete éppen a szülés és a szülés körüli élmények feldolgozásában való segítségnyújtás. Sajnos az is előfordulhat, hogy jó kommunikációval a megkérdőjelezhető döntések is végigvihetők, hiszen a szülő nő rendkívül kiszolgáltatott.

Összefoglalva tehát: szülési tervet készíteni mindenképpen érdemes, hogy tisztában legyünk a szülés folyamatával, a lehetséges helyzetekkel, és megtalálhassuk azt a helyet, ahol az elképzeléseink leginkább összhangba hozhatók a lehetőségekkel. De ne felejtsük el azt se – főleg ha először szülünk –, hogy a szülés egy még ismeretlen élmény, nem tudjuk, hogyan reagálunk majd a szülés alatt kapott impulzusokra, és akkor talán már nem is pont úgy gondoljuk, ahogy azt annak idején a tervben elképzeltük.