Terhesség

5 csodás dolog a harmadik trimeszterből

Közeleg a szülés időpontja, és míg te egyre nehezebben viseled az édes terhet, az anyaméhben fantasztikus dolgok történnek a magzattal! Lássunk ezek közül néhányat!
2019. Június 30.
Mi történik a harmadik trimeszterben?

Rohamos hízás

A születendő kisbaba tulajdonképpen már teljesen fejlett ebben az időszakban, vagyis teljesen úgy néz ki, mint egy “valódi” emberke, bár annak elég soványka. Az utolsó hónapokban éppen ezért a hízáson van a hangsúly! Hetente nagyjából 20-25 dekát hízik.

A lélegzés gyakorlása

Bár a kicsi még a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül kapja a szükséges oxigént, azért már gyakorolja a lélegzetvételt, hogy minél könnyebben menjen ez a születés után. A születés pillanatában, az első levegővételnél drasztikusan megváltozik az újszülött keringési rendszerének működése!

Pislogás

A második trimesztertől már képesek érzékelni a fényt a magzatok, ám a 28. héttől pislogni is tudnak, vagyis rendszeresen nyitják-csukják a szemüket. A szemükben található pigmentált rész – ami a szem színét adja – azonban még a születés után is fejlődik, ezért kékes-szürkés a legtöbb kisbaba szeme.

Ízlelés (és pisilés)

A magzatvíz íze aszerint változik, hogy az anyuka milyen ételeket fogyaszt – vagyis, már az anyaméhben formálhatod a gyermeked ízlését, hiszen azokat az ízeket fogja megszokni és megkedvelni, amelyekkel gyakrabban találkozik. A lenyelt magzatvizet pedig fel is dolgozza és persze ki is pisili, szintén gyakorolva ezt a későbbiekben rendkívül fontos képességet!

Hallgatózás

A külvilágból érkező hangok érzékelése már nagyjából a 18. héten megkezdődik, de a harmadik trimeszterre sokkal fejlettebb lesz ez a képessége. Nemcsak hallja a hangodat, de reagálni is képes rá! Tehát nyugodtan beszélj vagy énekelj neki, de ha ezt egy kicsit furcsának érzed, egyszerűen olvass fel neki a könyvedből!(Cikk forrása: mother.ly)Ezt is érdemes elolvasni: