Terhesség

A test működése ennyit változik a terhesség alatt

Valószínűleg nincs még egy esemény, ami annyi ponton szólna bele a női test működésébe, mint a terhesség. A változások akkor is jelentősek, ha eredményük szabad szemmel nem látható.
2019. Május 09.
A test működése ennyit változik a terhesség alatt

A terhesség az anyák testi működésének minden elemére igen jelentős hatást gyakorol: a várandósság lényegében totális változást generál a szervezetben. Bizonyos területeken ennek eredményei igen látványosak a 9 hónap során, de nemcsak ezeken a pontokon zajlanak szakadatlanul a mindennapostól eltérő biológiai események, hanem a hajszálaktól a talpakig minden egyéb testtájon is.

Testnedvek

Természetesen a külső és belső nemi szervek mutatják fel az egyik legjelentősebb változást. Míg a terhesség előtt a méh nagyjából 50 gramm súlyú volt, a terhesség során szép fokozatosan egykilóssá terebélyesedik, méretében pedig az ötszörösére nő, és mindeközben enyhén a test jobb oldala felé csavarodik.A méhnyak felé több vér kezd áramolni, amitől a színe is megváltozik (kékes-lilás lesz, ami egyébként a hüvelyre is igaz lehet), másfelől pedig pár csepp vért lehet emiatt észlelni szexuális együttlét után. A hüvelyben megváltozik a PH-szint, ami a vagina szagát és ízét is átformálja a terhesség alatt, másfelől viszont – és erre jobban oda kell figyelni – teret nyit a bakteriális és a gombás fertőzések előtt. Ez ellen a test bővebb hüvelyi váladéktermeléssel védekezik – ennek normális esetben a mindennapi hüvelyváladékhoz hasonlónak kell lennie, csak nagyobb mennyiségű, sűrűbb és valamivel ragadósabb változat ürül a testből.Ha már említettük a vért, fontos kiemelni, hogy a terhesség során ennek mennyisége is gyarapodik: a vérplazmáé akár 50 százalékkal is növekedhet, de nemcsak a plazma, hanem a vörösvérsejtek száma is megnő, nagyjából 18 százalékkal – illetve ha valaki a táplálék-kiegészítői között vasat is szed, akkor ez az érték akár 30 százalék is lehet. A terhes nők testének a megnövekvő oxigénigény kielégítésén túl egyrészt azért van szüksége több vérre, hogy megfelelően el tudja látni a növekvő nemi szerveket, másrészt pedig hogy ellensúlyozza a szülés folyamán esetleg jelentkező vérveszteséget.Úgyszintén a szüléses vérzés mérséklése miatt lesz nagyobb a terhes nők vérében bizonyos alvadást elősegítő anyagok mennyisége is, amitől viszont megnő a trombózisveszély – ezért fontos a rendszeres séta, illetve a lábak átmozgatása hosszabb utazások során. A szív- és érrendszerben a pulzus enyhe emelkedése, valamint a vérnyomás diszkrét csökkenése (az ereket ellazító hormonok termelése miatt) is általánosan jellemezőnek mondható.

Megnőnek a szervek

Visszakanyarodva a méh növekedésére, ez persze nem hagyja érintetlenül a hasüreg szerveit: a gyomrot és a beleket például eltolja a hasi régió hátsó és oldalsó részei felé. A terhesség második trimeszterében ez – valamint a vitaminok vastartalma és a hormonális változások, leginkább a beleket elernyesztő progeszteron fokozott termelése – lelassíthatja az emésztést, amitől puffadás és székrekedés jelentkezhet. A növekvő nyomás és progeszterontermelés másfelől aranyeret is okozhat.A növekvő méh a húgyhólyagot is nyomja, amitől sűrűbben jelentkezik vizelési inger, közben pedig maguk a vesék is változnak: méretük 1-1,5 cm-el megnő a terhesség során, vérellátásuk pedig fokozódik.A terhesség a testszőrzetet is befolyásolja: dúsabb, tömörebb lesz a kismamák haja, mert kevesebb hajszál hullik ki a megváltozott hormontermelés miatt, ugyanakkor a karokon, a lábakon és az ágyéknál is több, hosszabb, dúsabb lehet a szőr. Emellett a bőrön is sokféle változás lesz észlelhető. A legtöbb nőnél megjelenik az úgynevezett linea nigra, egy fekete vonal, amely a köldöktől a szeméremcsontig ível. Ez az ösztrogénszinttel van összefüggésben, ami megváltoztatja a bőr színét is meghatározó pigmentanyagok termelését. A terhességi maszkként is ismert melasma pedig nagyobb, sötétebb foltokat jelent az arcon – ezzel párhuzamosan a szeplők és az anyajegyek is sötétebbé válhatnak.Az úgynevezett terhességi csíkok, melyek a nők hasán, mellein, fenekén, combján jelenhetnek meg, genetikailag meghatározottak, és bár megjelenésük pontos okát még nem ismerik, bonyolult folyamatokkal lehet összefüggésben, amelyek a táguló bőr alkotóelemeit érintik. Ezzel együtt aki hirtelen szed fel több kilót a terhesség során, illetve eleve túlsúlyos, vagy magzata nagyobb az átlagosnál, valószínűleg inkább fog találkozni velük.

Hormonok vihara

A szerveken túl a hormonrendszerben is erőteljes változás zajlik ilyenkor. A két legfontosabb terhességi hormon az ösztrogén és a progeszteron. A nők több ösztrogént termelnek egy terhesség alatt, mint amennyit egész életükben termelnének, ha nem esnének teherbe. Ez segíti a méhet és a méhlepényt, hogy vérereket alakítsanak ki, továbbá a tápanyagok eljuttatását is megkönnyíti a babához, illetve a mellek növekedésében is szerepet játszik. Szintje folyamatosan és igen gyorsan növekszik a terhesség során, ami összefügghet az első trimeszterre jellemző hányingerekkel; a csúcsra ez a folyamat a harmadik trimeszterben ér el. A progeszteronszint úgyszintén rendkívüli mértékben megemelkedik ilyenkor, amitől a szalagok és az ízületek lazábbak lesznek az egész testben.A terhesség hormonális viharaiban növekszik továbbá a testben a prolaktin szintje, ami lehetővé teszi majd, hogy az anya szoptassa a babáját, továbbá a kortizol és a renin szintje, ami a vérmennyiséget növeli. Emelkedik mindezeken túl a glükóz és csökken a kalcium szintje – utóbbi görcsöket okozhat az alhasi régióban és a lábakban -, az anyagcsere pedig felgyorsul: ennek egyik velejárója nemcsak a megnövekedett étvágy lehet, hanem az is, hogy sokkal könnyebben kifárad valaki a terhesség során.Azok a hormonok, amelyek lazábbá teszik a szalagokat, hogy könnyebben táguljon a test, a lábfej formájára is hatást gyakorolnak: a lábboltozat a terhesség során lejjebb süllyed, aminek eredményeként 2-10 milliméterrel is megnövekedhet a lábfejek mérete, vagyis másfajta (1 vagy 2 számmal nagyobb) cipőméret válhat szükségessé.

Mitől lesznek a pluszkilók?

Ami az immunrendszert illeti, korábban úgy vélték, hogy működése alacsonyabb fokozatra vált a terhesség során, hogy ne akarjon az anya szervezete megszabadulni az új elemtől, vagyis a magzattól. Ma már nem így gondolják: a frissebb vonatkozó vizsgálatok alapján a terhes nők immunrendszere a terhesség különböző szakaszaiban más és más, de egyként igen aktív és döntő jelentőségű szerepet játszik – az immunsejtek közreműködése nélkül például sem a magzat beágyazódása, sem a szülési folyamat nem játszódhat le. A fertőzések pedig azért különösen rizikósak a terhes nők esetében, mert ezektől még aktívabbá válik az immunrendszer működése, és ez már érintheti a magzatot is – még olyan esetekben is, amikor maga a fertőzés egyébként nem jut el hozzá.Végül, mint tudjuk, a terhesség alatt megnövekszik az anyák testsúlya. 10-15 pluszkiló tökéletesen elfogadhatónak számít, ezekből a számokból pedig máris láthatjuk, hogy a többletsúlyért távolról sem csak a bennük növekvő magzat felelős (hiszen ő csak 3-4 kiló lesz a harmadik trimeszter végére). Nagyjából két-két pluszkilót jelent a testben megnövekvő vér-, illetve egyéb folyadékmennyiség, nem beleszámítva a magzatvizet, ami további 1 kilót jelent. Szintén egy kilóval nehezebbek lesznek a növekvő mellek, illetve ugyanennyivel a méh, az újonnan kialakuló méhlepény pedig nagyjából fél kilót nyom.Végezetül további nagyjából 3 kilót zsírban raktároznak el a terhes nők, hogy legyen elég energiájuk, ami úgy a terhesség, mint a szülési folyamat során létfontosságú.Kapcsolódó cikkeink: