Terhesség

5 meglepő tény trimeszterenként

A várandósság izgalmas időszak és olykor kihívásokkal teli. Összeszedtünk néhány érdekességet minden trimeszterből.
2023. Július 14.
Terhes
Kép: Getty Images

Sok mindennek tisztában vagyunk még mielőtt magunk is megtapasztalnánk, milyen kihordani egy kisbabát. De van néhány érdekes, olykor meglepő dolog, amivel biztosan csak élesben szembesülsz. Lássunk néhányat trimeszterenként!

Első trimeszter

Szuperszaglás

A szaglásod egészen megváltozik: olyan illatokat fogsz utálni, amiket korábban imádtál. Az is előfordulhat, hogy sokkal távolabbról is megérzel szagokat, mint korábban. A tudomány úgy tartja, hogy ez a kismama védelme miatt alakult így: ez a változás arra szolgál, hogy elkerüljék a potenciálisan veszélyes élelmiszerek fogyasztását.

Este terhes vagy, reggel már nem látszik

Az első trimeszterben előfordulhat, hogy éjszaka terhes(ebb)nek tűnsz, mint ébredéskor. A terhesség alatti hormonális változások lelassítják az emésztést, ami gyakran vezet gázokhoz és puffadáshoz. Ez a puffadás a felelős a kidudorodó alhasért, amelyet sokan estefelé tapasztalnak. Ez becsapós lehet, mintha már látszódna a pocak.

Második trimeszter

Azt tudjuk, hogy a baba első széklete, amit a megszületése után ürít, a mekónium. De tudtad-e, hogy a terhesség második trimeszterében már termelődik magzatszurok, amit a baba a megszületéséig elraktároz?

Harmadik trimeszter

Folyhat az anyatej

Ha azt gondolnád, hogy az anyatejjel majd csak a baba születése után fogsz találkozni, nem is tévedhetnél nagyobbat. Persze nem törvényszerű, de nagyon is megeshet, hogy az előtej, más néven kolosztrum, a harmadik trimeszterben csordogálni kezd.

Megnő a lábad

Ha azon kapod magad, hogy nem fér bele a lábad a cipőidbe, akkor annak nem csak a lábdagadás lehet az oka. Sok kismamának megnő a lába, általában egy cipőméretet. Minderről a relaxin hormon tehet, ami hatással van a szalagokra, amelyek ellazulnak, a lábfej ellaposodhat. Ez a változás sok nőnél megmarad a baba születése után is.

forrás: mother.ly