Terhesség

Terhesség: mi történik a 28. és 37. terhességi hét között?

Megkezdődik az utolsó trimeszter. A magzat egyre inkább a kinti életre készülődik, miközben sokat hízik és növekszik.
2018. November 06.
Egy 36 hetes terhes kismama

A 28. héten a magzat súlya kb. 1000 gramm. A születéséig nagyjából megháromszorozza a súlyát. A testének zsírrétege segíti majd abban, hogy a méhen kívül is megőrizze a testhőmérsékletét.

A magzat csontozata keményedik, a koponyán található csontok még nem kapcsolódnak össze, ez teszi lehetővé majd, hogy áthaladjon a szülőcsatornán.

A magzat agyában neuronok milliárdjai kapcsolódnak össze, ez teszi lehetővé számára a tanulást az anyaméhben és azon kívül is.

A szemei már nyitva vannak és érzékeli a fényt, amely az anyaméhen keresztül átjut hozzá. A hallása is kifejlődött, ezért bátran beszélhetsz hozzá, énekelhetsz neki, hallani fogja.

Testét magzatmáz borítja, ez egy kenőcsszerű, sűrű, fehér anyag, ami megvédi a baba bőrét a magzatvíztől. A 37. héten a magzat bőre rózsaszín és puha. Már sokkal inkább úgy fest, mint egy kisbaba. Naponta kb. 28 grammot hízik, súlya 2800 gramm körüli. Már kitöltötte a terminust, ha most születne meg, nem számítana koraszülöttnek.

A szülés közeledtével a legtöbb magzat befordul és fejjel lefelé helyezkedik el. Általában már így is marad, fejét a medencéd területén pihenteti és készen áll arra, hogy üdvözölje a világot.

Kapcsolódó cikkeink: