Terhesség

Terhesség: mi történik a 10. és 14. terhességi hét között?

Hatalmas változások mennek végbe ezekben a terhességi hetekben, az embrióból magzat lesz, aki egyre jobban hasonlít egy valódi kisbabára.
2018. Október 21.
Hogyan fejlődik a magzat?

A tizedik héten a magzat már egyre jobban kezd “valódi” kisbabához hasonlítani, a keze és a lába is megnyúlik, és a térdét, könyökét is képes hajlítgatni. Ennek ellenére még mindig igencsak aprócska (nagyjából 5 cm-es), hiszen az anyuka méhe alig nagyobb, mint egy grapefruit.

A 11. hét talán legnagyobb történése, hogy egyre jobban kifejlődnek a külső nemi szervek – igaz, még nem lehet megállapítani, hogy kisfiú vagy kislány növekszik a pocakban. A magzat bőre még mindig nagyon áttetsző. A csontjai egyre keményebbek lesznek, és az egyre intenzívebb (bár még nem érezhető) mozgolódás hatására is tovább erősödnek.

A 12. hét igazi forduló, hiszen vége az első trimeszternek! Ez például azzal jár együtt, hogy sokkal kisebb lesz a spontán vetélés rizikója, és a legtöbb kismamánál az állandó rosszullétnek is vége. A növekvő magzat már nagyjából 8 centiméteres, egyre érettebbé válik az idegrendszere, és a veséi is elkezdenek dolgozni. Már olyan érett reflexek is megfigyelhetőek nála, mint az ujjszopás.

A 13. hétre a magzat testarányai megváltoznak, egyre “babásabbá” válik. Ujjacskái végén kialakulnak az egyedi ujjlenyomatok, és a bőrén megfigyelhető a finom lanugó is.

A 14. héten már nemcsak a magzat veséi, de a mája és a lépe is működni kezd! Az agya, idegrendszere, izmai tovább fejlődnek, már képes grimaszolni is. A magzat mérete már elérheti a 10 centit.

Ez is érdekelhet: