Terhesség

A magzat fejlődése a második trimeszterben

Hagyományosan a terhesség legnyugodtabb időszakának tartják a második trimesztert, hiszen ha voltak is, abbamaradnak a rosszullétek, egyfajta nyugalom, eufória jellemzi a kismamákat.
2021. Június 29.
A magzat fejlődése a második trimeszterben (fotó: Getty Images)

Az első trimeszterre jellemző érzelmi hullámvasút helyét felváltja a nyugalom, a békesség érzése. Ennek több oka is lehet, részben a vetélés esélye meredeken csökken, a rosszullétek – ha voltak – elmúlnak, a környezet számára is egyértelmű már a terhesség megléte. A kismama ebben a második trimeszterben kezdi érezni a magzat mozgását. A testsúly és a magzat növekedése még nem akadályozza a kismamát sem az alvásban, sem más hétköznapi tevékenységekben, így mindent összevetve ez a legbékésebb időszaka a terhességnek. Lássuk címszavakban mi minden történik a magzattal.

Továbbra is intenzív növekedés jellemző a magzatra, míg a trimeszter elején a magzat hossza kb. 7 cm, súlya pedig 23 gramm, addig a trimeszter végén már 35-40 cm hosszú és kb. 1 kilogramm a súlya.

Ebben az időszakban alakul ki a magzat orra, álla és a fülek is helyükre kerülnek, azaz egyre jobban kezd úgy kinézni, ahogy a majdani újszülött.

Az íny alatt már mind a húsz tejfog kifejlődött, megjelennek az ízlelőbimbók is. Tovább erősödnek a csontok. Testét finom szőr, a lanugo borítja. Már az ujját is képes szopni.

Ebben a trimeszterben érzi meg a legtöbb kismama először a magzat mozgását, valamikor a 18-20. héten, ami még kezdetben nem erőteljes, inkább olyan, mintha finom kis buborékok szállnának az anya hasában. Néhány hét elteltével azonban egyre erőteljesebb lesz a mozgás, határozottan érezhető a rugdosás, könyöklés, erőteljesebb mozgások. Nagyjából a 24. héten a magzat csuklását is érzékelheti már az anya.

Ugyanebben az időben kezd el a magzati tüdő surfactant termelni, de a tüdeje csak a megszületésre lesz teljesen érett.

A magzat hallása is egyre kifinomultabb, hallja az anya szívverését, a gyomra korgását, sőt, ha olyasmit hall, meg is riadhat tőle.

Ebben a trimeszterben, ha a szülők kíváncsiak rá, már nagy eséllyel látható a baba neme is.

A trimeszter vége felé az addig szorosan zárva tartott szemek nyiladozni kezdenek.

Kialakul a jellegzetes alvás-ébrenlét mintázatuk is.

Ha ennek a trimeszternek a végén megszületne a pici, már lenne esélye a túlélésre.