Terhesség

Most beleshetsz az anyaméhbe – így fejlődik a babád hétről hétre

Néha nehéz, mégis csodálatos időszak a terhesség - legtöbben siettetnénk az idő múlását. Egy videón most felgyorsítva láthatjuk, mi is történik ilyenkor egy nő testében.
2021. Április 04.
Most beleshetsz az anyaméhbe - így fejlődik a babád hétről hétre (fotó: Getty Images)

Amikor babát várunk, a legtöbben minden héten megnézzük, mi zajlik éppen bennünk, hol tart a magzatunk fejlődése. “Most alakulnak ki a körmei”, “már tud ásítani”, “hallja a külvilág zajait” – jó ilyen mondatokat olvasni. Próbáljuk elképzelni, milyen lehet neki ott bent, azon a meleg, sötét helyen, amely egyre kisebb, ő valahogy mégis jól érzi magát.

Érdemes megnézni azt az animációs videót, ami a várandósság kilenc hónapját kilenc percbe sűríti. Varázslatos látni, ahogyan az apró, babszemnyi embrió babaformát ölt, ahogyan a gének parancsainak engedelmeskedve tökéletes kis emberi lénnyé fejlődik.

Lássuk részletesen, mi is történik pontosan!

A biológiaórákról jól tudjuk: a megtermékenyítés során az érett petesejt egyesül a spermiummal. Sejtmagjaik megnagyobbodnak, összeolvadnak, és az új mag két részre osztódik: benne minden genetikai információ, ami meghatározza, milyen gyermekünk születik. Innentől körülbelül az ötödik hét az, amikor a magzat műszeresen már érzékelhető. Ekkor kétmilliméteres, nem nagyobb egy mákszemnél. Beágyazódása után kialakul a magzatburok, ami megvédi majd egészen a születésig. Szinte hihetetlen, de már a hatodik hét környékén hallható a szívverése, és már ekkor kialakul az agy és a gerincvelő, megjelennek az alsó és felső végtagok kezdeményei is. Fejlődik a tüdő, az emésztőrendszer, a magzatburok magzatvizet kezd termelni. Ekkor már borsónyi bennünk a kicsi.

A hetedik héttől alakulni kezd az arca, megjelennek a szem és az orr foltjai. Létrejön a tüdeje, mája, veséje és a belei. Elképesztő, de már van gerince és teljes csontvázrendszere is! A nyolcadik héten eléri az egy centit, még az ujjak kezdeményei is kivehetők rajta, sőt látszik a fül formája is. Mire kilenchetes lesz, szopja az ujját, és ökölbe tudja szorítani a kezét! Két centisen már van szeme és szemhéja valamint fülkagylója. A lányoknak kialakulnak a petefészkeik, a babák már fintorognak, csuklanak. A tizedik hétre több mint tízgrammosak, és majdnem elérik a három centis hosszúságot.

Ekkortájt a fiú magzatok heréi már hormont termelnek. Rétegződik a bőr, kinő a szemöldök.

A magzat már öt centisen képes fogni, fejét, száját mozgatja, sőt, nyújtózkodik, ásít. “Pisilni” is tud: lenyeli a magzatvizet, a vesék pedig megkezdik a kiválasztást. A tizenkettedik hétre láthatóvá válnak a külső ivarszervek. Igen, ilyenkor már kiderülhet, kisfiút vagy kislányt várunk-e. Ekkor már nyolc centinél és tizenöt grammnál tartunk. Megindul a körmök kialakulása, és a csontképződés. Beindulnak a bélmozgások.

A tizenhatodik héten a magzat mintegy tizenhat centi hosszú. Még bukfencezni is tud, és ekkor még helye is van hozzá. Hallja anyukája hangját, érzékeli a szívverését. A tizennyolcadik héten már vannak szempillái és körmei, rugdos és nyújtózik, ezeket a finom mozgásokat azonban még kevés édesanya érzi. Nem így a huszadik hét után, amikor egyre többen mosolyognak álmélkodva: igen, mozog!

Már a hatodik hónapnál járunk, a baba félkilós, és körülbelül harminc centiméter hosszú. Kialakul a jellegzetes testtartás: összegömbölyödik, térdét felhúzza, karjait keresztben tartja maga előtt. Ha ilyenkor valaki az édesanya pocakjára helyezi a kezét, már érzékelheti a magzatmozgásokat. A huszonnegyedik héthez elérkezve működőképes a baba tüdeje, és a szemét is kinyitja. A nyolcadik hónapra minden testrésze és szerve kifejlődött. Ekkor kezdenek kialakulni bőre alatt a zsírpárnák. Egyre kevesebb a helye, ilyenkor már ahogy mi, úgy ő is alig várja, hogy találkozhasson velünk.