Terhesség

10 őrületes dolog, ami a terhesség alatt zajlik a testedben

Miközben te a szokásos napi teendőidet végzed, a testedben őrületes dolgok játszódnak le, amikor terhes vagy. Nézd csak!
2017. Február 07.

Vajon mi történik éppen odabent?

A the BUMP összeszedett 10 olyan elképesztő dolgot, ami észrevétlenül játszódik le a testedben várandósság alatt.

1. A méhed a 14-szeresére növekszik. A méhed egy körtéből egy hatalmas görögdinnyévé változik a terhesség hónapjai alatt. A méh akár több mint 2 és fél liternyi folyadékkal, nyálkával és magzatvízzel is megtelhet ez idő alatt, hogy óvja a babádat.

2. A szíved 40-50%-kal több vért pumpál, mint terhesség előtt. Ez azt jelenti, hogy a szíved 10-20-szal többet is ver percenként, mint korábban. Erre az extra vérre a köldökzsinórnak és a méhlepénynek van szüksége, illetve ezzel készíti fel a szervezeted a testedet a szülésre. Na, így talán már azt is érted, miért vagy sokkal fáradékonyabb, ugye?

3. A babád hall téged (úgyhogy vigyázz arra, mit mondasz)! 18 hetes korára teljesen kifejlődik a magzat füle, így képes arra, hogy meghallja a te hangod, de a kutya ugatását is. Amikor énekelsz neki, azt is hallja, sőt, talán még fel is fogja ismerni születése után azokat a dalokat, amiket most énekelsz neki és ez megnyugtatólag hat majd rá. Úgyhogy énekelj neki bátran!

4. Ha fiút vársz, erekciója is van (bocs, de ez az igazság). 20-23 hetes korában már spermát is termel a babád odabent. Ha lányt vársz, neki a méhe és petefészkei alakulnak ki ekkorra.

5. A méhlepény 4 szervnyi munkát végez. Az élet fájának is szokták nevezni a méhlepényt. Hogy miket csinál? Ez a szerv segíti a kisbabád ürítését, kiszűri a káros dolgokat, ellátja őt vérrel és táplálja is őt.

6. Kialakul az ízlése. Akár hiszed, akár nem, 20 hetes korára már kifejlődnek az ízlelőbimbói és meg tudja különböztetni, mi az, amit eszel. Ezért is fontos, hogy egészséges ételeket egyél terhesség alatt, mert így a kisbabád is ezeket az ételeket fogja választani a későbbiekben.

7. Elindul a tejtermelés a melleidben. Bizony, akár már 20 hetes terhesen is kolosztrumot (gyenge, sárgás színű folyadék, előtej) termelhet a szervezeted. Ez megtörténhet a harmadik trimeszter vége felé is, de sokan csak a szülés után tapasztalják.

8. A magzatodnak széklete is van. Nagyjából a terhesség felénél a magzat elkezd mekóniumot üríteni. Ezzel a fekete, kátrányos anyaggal a születése után is fogsz találkozni a pelusban.

9. Látja a fényeket. A 30 hetes magzatnak már teljesen kialakulnak az íriszei, így látja a fényt és reagálhat is rá. Talán meglepő, de nincs teljes sötétség az anyaméhben. Tapasztalhatod is, hogy ha kifekszel a közvetlen napfényre, a kisbabád úgy fog húzódni a méhedben, hogy távol tartsa a szemeit az éles fénytől.

10. Elkezdi gyakorolni a sírást. Tudni akarod, milyen lesz a sírása? Ő is! Az ultrahangfelvételek szerint a kisbabák már az anyaméhben is sírnak és más egyéb arckifejezést is gyakorolnak. Ha sír a magzat, az nem azt jelenti, hogy szomorú. A sírás egy nagyon fontos készség, ez lesz az első módszere, hogy kommunikáljon veletek születése után.

Mi van még? Kövesd figyelemmel a terhességed hétről-hétre itt!

Kapcsolódó cikkek a magzat fejlődése témában: