Terhesség

A magzat fejlődése a harmadik trimeszterben

Az utolsó harmadban a magzat tovább növekszik, egyre felkészültebb a kinti életre. Mozgása egyre erőteljesebb, de csökken is, ahogy egyre kevesebb helye van az anyaméhben. Lássuk, mi minden történik a magzattal a harmadik trimeszterben.
2021. Július 05.
A magzat fejlődése a harmadik trimeszterben (fotó: Getty Images)

A harmadik trimeszter elején a magzat tovább hízik és nő. Testének 2-3 százaléka már zsírszövet. Fokozatosan fejlődik az izomtónusa is. Körülbelül akkora, mint egy sütőtök a harmadik trimeszter elején. Már a járóreflexei is kialakultak, ezt a sűrű mozgásokkal érzékelteti. Az eddig szorosan zárva tartott szemek kinyílnak, egyre érzékenyebb a fényekre.

A 30.héten kb. 40 cm hosszú és 1300 gramm. A magzat a harmadik harmadban nagyon sokat nő és hízik, az egyre gyarapodó zsírrétegnek fontos szerepe lesz majd a kinti élet hőmegtartásában. A hízás és növekedés mellett az agyfejlődése is felgyorsul. A tüdő az egyetlen olyan szerve immár, aminek még komoly érésre van szüksége. A lanugo már kezd eltűnni a magzat testéről. A 31. héten megkóstolja a magzatvizet, nyel belőle.

A 32. héttől már komoly eltérés lehet a magzatok között a súly-és hosszt tekintve, de átlagosan 45 cm hosszúak és 1600-1800 gramm a súlyuk. Ettől az időszaktól kezdve már valóban nagyon kis helye van a mozgásra, így a mozgás csökkenni kezd, de erőteljes marad. Már képes oldalra fordítani a fejét.

A 33. héten a magzatvíz mennyisége eléri a maximumot. Az újszülötthöz hasonlóan a nap nagy részét alvással tölti. Már észlelhetők a gyors szemmozgások – az alvás REM-fázisa. Súlya 2000 gramm, hossza kb. 43 cm. Ha 34 hetesen születne meg, akkor már akár intenzív orvosi ellátás nélkül is képes lenne a kinti életre. Ezen a héten már nagy valószínűséggel abban a pozícióban helyezkedik el, amelyben meg fog születni. A magzatmáz egyre vastagabb a bőrén.

A 37. hét nagy mérföldkőnek tekinthető, hiszen ha ekkor születik meg, már nem számít koraszülöttnek. Ekkor már nagy egyéni eltérések figyelhetők meg a magzat súlyát és hosszát tekintve. A magzat feje a 38. hétre már a kismedencében helyezkedett el, ezzel az anya légzése könnyebbé válik. A következő hetekben tovább hízik és nő, a trimeszter végére minden tekintetben készen áll a kinti életre.