Terhesség

A magzat fejlődése

Amikor gyermeket vársz, titkokat hordozol. A magzat fejlődése az egyik legkülönlegesebb, legösszetettebb csoda.
2016. Január 18.

A magzat fejlődése

Még te magad sem tudod, hogy milyen lesz a kis jövevény, akinek ti lesztek a szülei, aki titeket választott. Mégis minden édesanya és édesapa szeretne ennek a titoknak a részese lenni, és folyamatosan figyelemmel kísérni gyermeke fejlődését. Kövessétek most nyomon velünk a magzat fejlődését hétről hétre, és nézzétek meg ezeket a lélegzetelállító képeket és videókat erről a különleges 9 hónapról.

1-4. hét

Ha a magzat fejlődéséről szeretnénk beszélni, vissza kell térnünk egészen a megtermékenyülés pillanatáig. Ekkor a petesejt falán áttör egy szerencsés ondósejt, s a megtermékenyített petesejt (zigóta) azonnal osztódni kezd. Az osztódás 3 napon át tart. A zigóta osztódása során kialakul a szedercsíra, ennek belső sejtjei részben elfolyósodnak, és ebből jön létre a hólyagcsíra. Mindeközben egy utazás is kezdetét veszi: az osztódó zigóta ugyanis a méhvezetéken át elindul a méh felé.A fogantatás pillanata:

A méh eközben felkészül az utazó fogadására: az azt bélelő nyálkahártya megvastagodik, és terhességi nyálkahártyává alakul át. Így várja jövendő lakóját, aki a megtermékenyülést követő 5-7. napon meg is érkezik, s egy 2-3 napos várakozást követően beágyazódik.A beágyazódás a megtermékenyülést követő 12. napon fejeződik be. Ha a csíra kettéosztódik, akkor ikerpár fog világra jönni 9 hónap múlva.A magzat fejlődése

A beágyazódással ez a pici élet szövettanilag is kapcsolódik édesanyja szervezetével. A beágyazást követőn ugyanis megkezdődik az embrió valamint a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór fejlődése. A külső magzatburok a méhnyálkahártyával összenőve hozza létre a méhlepényt. A méhlepény pedig igen fontos feladatokat lát el: oxigént, táplálékot, hormonokat szállít a fejlődő szervezetbe, és egyúttal megakadályozza azt is, hogy az embrió illetve a magzat vére keveredjen az anyáéval. Nem véletlenül szokták a méhlepényt egy modern intenzív osztály gépeihez hasonlítani. A méhlepény a fejlődő szervezettel a köldökzsinór véredényein keresztül kommunikál.A külső magzatburok mellett kialakul a belső magzatburok is, amely körülveszi az embriót, és ez termeli majd a magzatvíz nagy részét, amely megvédi a fejlődő utódot, és állandó hőmérsékletet biztosít számára. Talán hihetetlenek tűnik, de igen fontos dolgok történnek már ebben a négy hétben is: kialakul a gyermeked testformája, alakulóban van a csak rá jellemző haj, bőr és köröm, kialakul az agya és gerincvelője. Fejlődése pedig hétről hétre egyre bámulatosabb meglepetésekkel szolgál.

5-6. hét

A pici teste ekkor még csak egy ebihalra emlékeztet, de már elindul a légző-és emésztőrendszerének fejlődése, felismerhetővé válik a szívkezdemény is, amely a 6. héttől kezd el pulzálni. Az embrió immár saját vérsejteket termel. Megindul a vérkeringés kezdeménye, a szikkeringés is. Ekkor kezd el fejlődni a gerince is (benne a gerincvelővel), az agya, kezdetleges izmai és megkezdődnek a csontosodási folyamatok is.A 6. hét fontos fordulópont gyermeked fejlődésében, hiszen ekkor záródik be a velőcső, így innentől már embriónak tekinthetjük a csöppséget.Még igen-igen aprócska (3.5-4 mm-es), de a fontosabb belső szervek kezdeményei mellett (tüdő, máj, gyomor, hasnyálmirigy) már alakulóban vannak a hangszalagok, a gége valamint a belső fül is. Bizony, itt már formálódnak a kezek és lábak is, sőt az aprócska végtagokon már kis barázdák jelzik a hamarosan szétnyíló ujjakat.Mivel az agy rohamos fejlődésen megy keresztül, ezért tapasztalhatod azt, hogy a fej aránytalanul nagy, és elkülönül a testtől. A fejen mindeközben megjelenik két kis kopoltyúív, melyek a füleket jelzik. Az arc is fejlődni kezd, hiszen megjelennek a szem-és szájkezdemények. A 6. hét vége felé pedig már felismerhető a hasi görbülés.

7-8. hét

Micsoda fejlődés! A pici naponta akár 1 mm-t is nő. Tovább nyúlik, növekedik a kar -illetve lábbimbó. Kialakul a test csontváza, a gerinc csigolyasora valamint az oldalbordák. Kifejlődnek a váll-, könyök -és a térdízületek is. A 8. héten megindul az embrió vizelettermelése.

Méretének 1/3-át ekkor még a fej teszi ki.A baba arcocskája viszont egyre felismerhetőbb, hiszen az érzékszervek szépen kezdenek elkülönülni: láthatóvá válik a szemgolyó, kialakulnak az orrlyukak és az orrcimpák, és határozott formát ölt a száj körvonala. Az első magzatmozgások -bár te még nem érzed- is erre az időszakra tehetők.

9-10. hét

Ebben a két hétben ismét ugrásszerű növekedés következik be: testsúly több mint 75%-kal növekszik. De a 10. hét több szempontból is fontos mérföldkő. Innentől már magzatként beszélünk erről a fejlődő kis életről, és a külső ivarszervek is megkülönböztethetővé válnak a fiú és lány magzatokban.A lány magzatokban kialakulnak a petefészkek, míg a fiúknál a herék megkezdik a tesztoszteron előállítását illetve kibocsátását.A magzat fejlődése

Magzat fejlődése: a 10 hetes magzat

Tovább fejlődnek a karok és lábacskák, melyeket már külön-külön is képes mozgatni. A kezén kezdenek elkülönülnek az ujjak (melyeket már szopizni is tud), kialakulnak az ujjbegyek, és megindul a körmök fejlődése. A 10. hétre már alakulóban van a csak rá jellemző egyedi ujjlenyomat, és a 20 tejfog kezdemény is megjelenik.Az arc, a tenyér és a talp idegi receptorai már érzékelik az enyhe érintést.

A két agyfélteke már jól elkülönül, és a szív is kettétagolódik a szívsövény által. A szem és szemhéj szintén jól megfigyelhető ebben az időszakban.Magzatod már olyan édes mutatványokra is képes mint a nyújtózás, nyelvének mozgatása vagy épp a sóhajtozás és ásítás.Így ásítozik a pici az anyaméhben:

11. hét

A magzat valamennyi szerve kifejlődött, a fej és a test mérete közel azonos, az orr és az ajkak teljesen kialakultak. A köldökzsinór, amin keresztül a kicsi a tápanyagot, oxigént, vért kapja, már teljesen kifejlődött.A magzat teljes hossza elérheti a 75 mm-t, súlya 7 g körül van.Egy mosoly az anyaméhből:

12 – 16. hét

A magzat fejlődése

A 12. héten a magzat hossza már elérheti a 6,5 cm-t, súlya 18 gramm körüli. Felső végtagjai hosszának testéhez képesti aránya mindjárt eléri végső értékét. Az alsó végtagoknak ez tovább fog tartani.A pici rengeteget mocorog, ficánkol és rugdalózik a magzatvízben. Emellett gyakorolja a légzőmozgást (hörgőrendszere is már majdnem teljesen kifejlődött), és próbálgatja arcának izmait is használni: tud már mosolyogni és sírni is. Ekkor már kóstolgatja a magzatvizet is, ami néha csuklásra készteti.A 12 hetes magzat:

A 13. héten a belek végleges helyükre kerülnek a baba pocakjában, és beindul az emésztés.A magzat fejlődése

A 14. héten a szemöldöke, a 15. héten pedig az első hajszálak is megjelennek. Ekkortájt már hallja az őt körülvevő hangokat, beszűrődő zajokat is.Egy jobb ultrahangkészülékek segítségével már azt is megtudhatjátok, hogy fiú vagy kislány növekszik a pocakodban.Kialakulnak ízlelőbimbói, és innentől figyelhető meg a szopóreflex kialakulás is: a száj környékének ingerlése az inger felé fordulást és a száj kinyitását váltja ki. Ez a tudás nagy segítségére lesz a kinti világban is, amikor elkezd szopizni.A magzat fejlődése

A 16. hétre súlya már eléri a 100 grammot, teljes hossza pedig akár 16 centiméter is lehet. A testét beborító finom szőr is megjelenik a picin, szemhéja azonban még csukva van.Ekkor már kiválóan működő ízületeiről hírt is ad édesanyjának: nagyokat rúg, markol és bukfencezik. Az első magzatmozgásokat is ilyenkor érezheted először.

17- 20. hét

Ekkorra egyfajta védőanyag, a magzatmáz fedi be a picit, amely a magzatvíz irritáló hatásától óvja meg. 19 hetes korra a légzés és a szívritmus már egy 24 órás napi ciklust követ.A magzat fejlődése

A 20. héttel pedig elérkeztünk a várandóság félidejéhez. Gyermeked súlya ekkorra 300 g, amihez 25-28 cm-es magasság társul. Sőt! A fejlődése rohamléptekkel halad tovább előre: ebben az időszakban átlagosan hétről hétre akár 80-100 g-nyi súlygyarapodás is megfigyelhető, így már kívülről is egyre jobban érezhető a mozgása.Ekkorra már teljesen kifejlett a belső fülben a csiga, amely a hallásért felelős, így a pici egyre több mindent hall a pocakodban.Minden bőrréteg és bőrstruktúra kialakult, így a szőrtüszők és a mirigyek is.

21-24. hét

Gyermeked súlya továbbra is rohamosan gyarapszik, ekkora már 400 grammnyi. De nemcsak súlya, Idegsejtjeinek száma is elképesztő gyorsasággal növekszik hétről hétre.Ekkorra a külső nemi szervek már kellően fejlettek ahhoz, hogy – ha ő is akarja- meg lehessen állapítani a nemét. Leánygyermekek esetében a petefészekben már éretlen tüszők figyelhetőek meg, ezekben alakulnak majd ki a későbbiekben a petesejtek.A pici bőre még ráncos. Továbbra is rengeteget mozog, és lelkesen kortyolgat a magzatvízből. Ha csuklik, te is azonnal megérzed.A 24. héttől, amennyiben ekkor jönne a világra, már koraszülöttnek tekinthetjük. Hossza már eléri a 30 cm-t, súlya pedig 600 grammnyi. Tüdeje azonban ekkor még éretlen a kinti életben maradáshoz.

25.-32. hét

A terhesség ezen időszakában az agy gyors növekedése, ami ámultba ejtő: az agy tömege 4-500 százalékkal növekszik.A 25. hétre magassága 31 centiméter körül lehet, amit hétről hétre újabb 1 cm-rel told meg. Súlya hozzávetőleg 700 gramm. Testtartásán megfigyelheted a jellegzetes magzati póz: kezei ökölben, karjai a mellkasán, térdeit felhúzza.Bőre vastagodik, egyre inkább rózsaszínűvé válik, s körmei is erősödnek.A 26. héten a pici már tud könnyezni is.A 27. héten szemecskéit nyitogatja, pupillái reagálnak a fényre, ekkor már ízérzékelése egyre kifinomultabb. Súlya ezen a héten eléri az 1 kg-ot.A 28. héttől szépen meg tudja különböztetni a magas és mély hangokat egymástól. Ekkorra járóreflexei is kialakultak, amit éreztet is veled: szorgalmasan lépked, ami neked bizonyára nem túl kellemes érzés.28 hetes baba mozgása az anyaméhben:

A 30. héttől – a helyszűke miatt – már kevesebbet mozog a babád. Súlya ezen a héten már 1.5 kg, hossza pedig 38 cm. Ekkora alakul ki nála a hőszabályozás képessége, bőre kezd kisimulni, körmei pedig teljesen lenőttek.

33. héttől a megszületésig

Babád súlya elérte a 2 kg-ot, amit innentől fogva negyed kilóval növel hetente. A piciny test és szervei már fejlettek.A 34. héten a legtöbb baba már készülődik a születéshez, és fejjel lefelé helyezkedik el. A testét borító kis piheszőrök a 37. hétre lassan eltűnnek. Súlya 3 kg körüli, magassága 46 cm.Mivel a helye egyre szűkösebb, így csak fészkelődik. A 38. hétre a fej már a medenceüregben van.

A 40. héten babád készen áll arra, hogy világra jöjjön és megkezdje önálló, méhen kívüli életét.

Az érett újszülött átlagosan 50 cm és 3400 g.Kapcsolódó cikkeink a magzat fejlődése témában: