Terhesség

Így fejlődik a magzat

Hihetetlen változások történnek odabent, a méhedben, miközben a várandósság hónapjait élvezed: az első hetektől az utolsókig minden nap tartogat valami izgalmat!
2017. Június 27.

Így fejlődik a magzat

Így fejlődik a magzat

A terhességet három negyedévre, három trimeszterre szokás bontani. Mik történnek egy trimeszterben? Olvasd el, hogyan fejlődik a kisbabád, hogyan lesz az embrióból magzat! Rövid áttekintés egy hosszú utazásról a health.howstuffworks.com segítségével.

Vannak kismamák, akik szinte az egész első trimeszterről “lemaradnak”, hiszen a terhesség első hetei mondhatni észrevehetetlenek. A fogamzást követő első hetekben az addigi egyetlen petesejt osztódásnak indul. Néhány sejtből fejlődik ki a méhlepény, a többiből lesz az embrió. Utóbbit egy négyrétegű lemeznek képzeld el, melyben valamennyi réteg fontos dolgokért felel. A külső réteg, az ektoderma gondoskodik a bőr, a haj, a köröm és az idegrendszer fejlődéséről. A belső réteg, az endoderma a belek és a tüdő fejlődéséről. A középső rétegek feladata a szív, a csontok és az izmok növekedésének biztosítása.

A 3 hetes embrió méretét tekintve még a 0,5 cm-t sem éri el, alakja ovális alakú. A következő néhány hétben óriási fejlődésnek indul, egyre íveltebbé válik az alakja, kialakul az embrió feje és a farka. Alakot kezd ölteni a gerincvelő, az agy, a szív, megjelennek az apró szemei, karjai és lábai.

A 4. héten elkezd formálódni az arca, kidudorodnak a fülei, az orra, megjelenik a szája nyílása. Mire 8 hetes lesz, a feje aránytalanul naggyá válik a testéhez képest, és ekkor már 3,5 cm nagyságú az embrió, akit ettől a héttől kezdve már magzatnak szoktak nevezni. Megjelennek a kezén és lábán a lábujjai, az apró szívecskéje dobogni kezd.

Mikorra eléred az első trimeszter végét, a magzat nemi szervei is kifejlődnek, a fogrügyek megjelennek a szájában, a magzat lélegezni kezd, magzatvizet nyel. Bár a szervei már szépen elkezdtek kialakulni, a magzat képtelen még az anyaméhen kívül élni. Sok kismama nézegeti magát a tükörben terhessége 3. hónapjában, hiszen alig várja már, hogy meglássa domborodó pocakját. Erre általában a második trimeszterben kerül sor.

Így fejlődik a magzat

12 hetes embrió

A második trimeszter elején kezd mozogni a magzat, de még annyira kicsi, mindössze 10 cm, és a súlya is olyan kevéske (nagyjából 0,1 kg), hogy az anya ezt még nem érzi meg. Erre általában a terhesség 5. hónapjában kerül sor, amikor már sok baba eléri 15 cm-es nagyságot és az 0,5 kg-os testsúlyt. Testén és fején szőrök jelennek meg. Amíg sok édesanya kényelmetlennek érzi a második trimesztert, mások kifejezetten ezt tartják a legnyugodtabb időszaknak, mert ekkorra elmúlnak a terhességi rosszulléteik, de még nem olyan nagy a hasuk, hogy megnehezítse a mindennapjaikat, legyen szó például a házimunkáról vagy az alvásról.

Így fejlődik a magzat

19 hetes magzat

A harmadik trimeszterre teljesen kifejlődik a magzat, valamennyi testrésze és szerve megvan már, amire szüksége van az életben maradáshoz, az utolsó három hónapban csupán már “csak” növekszik a kicsi. A terhességed 7. hónapjában kisbabád 35-43 cm hosszú, súlya körülbelül 1 kg. Vékony, vörös és ráncos bőre vastagodni kezd, testét fehér színű, puha, selymes szőrzet, lanugo borítja be, ez segíti a magzatmáz megtapadását, ami a bőr védelméért felelős. Ha a babád most születne meg, 60% esélye lenne az életben maradásra megfelelő orvosi ellátás mellett. Ez az esély a 8. hónapban már 90%. Ekkorra akár 45 cm hosszú és 1,5-2 kg is lehet a magzat.

Így fejlődik a magzat

32 hetes magzat

A 9. hónap a végső előkészületekről szól. Kisbabád tüdeje még sokat fejlődik, a bőre alatt zsírréteg rakódik le, ami kisimítja a ráncait. A lanugo nagy része eltűnik. Kisbabád nagyjából 50 cm hosszú, 2,5-3,5 kg. Elég nagy és erős ahhoz, hogy megszülessen, méhen belüli élete véget ért.

Kapcsolódó cikkek a magzat fejlődése témában: