Terhesség

Mi a különbség az embrió és a magzat között?

Az embrió és a magzat is az anyaméhben fejlődő aprócska életre, a születendő kisbabádra utal - alapvetően a különböző gesztációs időszakok jelentik a különbséget.
2020. Március 29.

Az embrió az emberi fejlődés korai szakasza, amelyben a szervek és maga a testszerkezet kialakul. A születendő babát a terhesség 11. hetéig nevezzük embriónak, amely valójában a megtermékenyülés utáni 9. fejlődési hét. Ennek az oka, hogy a terhességet az utolsó menstruáció időpontjától számítjuk, így az első két hétben tulajdonképpen még meg sem történt a megtermékenyülés.

Mi az embrió?

Az első két hétben a szervezet felkészül arra, hogy a petesejt megtermékenyülhet, a harmadik hétben pedig megtörténik az ovuláció, majd a megtermékenyülést követően a negyedik héten a beágyazódás. A megtermékenyített petesejtet nevezzük zigótának, amely egy sejtgömb, ez ágyazódik be a méh falába. Ha ez megtörtént, a zigóta osztódik, ekkor lesz belőle blasztociszta, amelyből később kifejlődik a méhlepény és az embrió.

A blasztociszta nagyjából a megtermékenyítés utáni 10-12. napon, az 5. terhességi hét elején válik embrióvá, amikor az amniotikus zsák kifejlődik. Az embrionális szakasz a terhesség 5-10. hetéig tart, a magzati szakasz pedig a terhesség 11. hetében kezdődik.

Az embrionális fejlődés időszakában alakul ki a legtöbb szerv: először a szív és a fő erek – a szív a 6. héten kezd el verni -, majd az agy kezdeti formája és a gerincvelő is elkezd kialakulni. A terhesség 12. hetére szinte az összes szerv kialakul, és az olyan testrészek is, mint a karok és a lábak. Azonban az agy és a gerincvelő a terhesség során még tovább fejlődik. Az embrionális szakasz végén a fejlődő baba nagyjából 5 cm-es.

A legtöbb születési rendellenesség ebben a szakaszban fordul elő, hiszen ez a szervek fejlődésének kritikus időszaka. Az embrió a legérzékenyebb a gyógyszerekkel, a sugárzással és a vírusok negatív hatásával szemben.

Mi történik a magzati szakaszban?

A magzati szakasz a fejlődő baba növekedésének időszaka, amikor a kialakult szervek és testrészek tovább fejlődnek, növekednek. Ebben az időszakban kezdődik a második trimeszter (a 13. héten), a 14. hétre pedig a magzat nemét is meg lehet állapítani. A terhesség 16-20. hete között a magzat mozgását is lehet érezni, a trimeszter végére pedig nagyjából 900 g lesz a magzat súlya.

A 27. hétben kezdődő harmadik trimeszterben a baba újszülött méretű lesz, kinyitja a szemét, lélegzik a magzatvízben, és felkészül a születésre.

Mikor a legnagyobb a vetélés kockázata?

A terhesség nagyon korai szakaszában, a terhesség első 12 hetében a legnagyobb a vetélés kockázata. A becslések szerint a vetélések 25%-a a terhesség annyira korai stádiumában fejeződik be, amikor még erről tudomást sem szerez a terhes nő – gyakran annyira korán, hogy ki sem marad a menstruáció.

Forrás: medicinenet.com