Terhesség

Nyolc embrióval a gyomrában született egy baba

Egy 21 napos újszülött baba gyomrából nyolc embriót távolítottak el indiai orvosok.
2022. November 13.
újszülött baba
Magzat a magzatban Fotó: Getty Images (a kép illusztráció)

A kicsi Indiában, egy dzsarkhandi magánkórházban született októberben. A kislány pocakja feltűnően nagy volt, az egyik orvos eredetileg daganatra gyanakodott, így vizsgálatokat rendelt el. Ekkor derült ki, hogy 8 embrió található a gyomrában, amit a méhben szívott fel a baba – olvasható a Dailymail-en.

A kicsin 3 hetes korában 90 perces műtétet hajtottak végre – eltávolították a fejlődésben megrekedt embriókat. A kórház tájékoztatása szerint a kislány jól van. 

Magzat a magzatban

Az első ilyen eset leírása a British Medical Journalban jelent meg 1808-ban. Régen még azt gondolták, ez csak a teratoma (veleszületett daganat) egyik típusa, ami hajat, csontot, izmot tartalmaz.

A „magzat a magzatban” jelenség egy rendkívül ritka állapot. Becslések szerint 500 000 születésből egynél fordul elő, fiúkat, lányokat egyaránt érinthet. Rendszerint csecsemőkorban észlelik, de már felnőtteknél is diagnosztizálták. Bár ijesztően hangzik, de jól kezelhető – műtét után teljesen felépülnek a babák. Ami még fontos: általában 1-3 magzatot/embriót találnak. Ezért is vert nagy port fel a fenti eset, hisz 8 embrióra eddig nem volt példa.

Az eddigi tapasztalatok szerint általában egypetéjű ikreknél fordul elő. Egyes tudósok úgy vélik, az egészséges magzat a méhlepényen keresztül kapcsolódik az anyához, míg a másik az ikertestvére érhálózata révén. A fejlődés előrehaladtával azonban felszívódik az egészséges magzat hasába a rendellenesen kapcsolódó magzat.

Más szakemberek szerint a későn bekövetkező sejtosztódás eredményezi az anomáliát.