Terhesség

Mennyit nő a magzat az első trimeszterben?

A terhesség első három hónapja az első trimeszter. A megtermékenyített petesejt a trimeszter végére már egyértelműen emlékeztet egy kisbabára.
2022. Január 13.
Mennyit nő a magzat az első trimeszterben? (fotó: Getty Images)

A terhességet három trimeszterre szokás osztani, az első trimeszter az utolsó menstruációs periódus első napjával kezdődik, és a 12. hétig tart. Lássuk, mennyit nő a magzat az első három hónapban.

5-6.hét

Ez az a hét, amikor az otthoni terhességi teszt pozitív eredményt mutat. A terhesség első hónapjának végén az embrió leginkább olyan, mint egy kis ebihal, de már felismerhető a szívkezdeménye és megindul a légző- és emésztőrendszer fejlődése is. A 6.héten a szív el kezd pulzálni és a vérkeringés is megindul. Rengeteg minden történik ebben az 5-6 hétben: megindul az agyfejlődés, a gerinc fejlődése és a csontosodás is. Miközben az embrió nem nagyobb, mint 3,5-4 mm! Azaz akkor nagyjából, mint egy mákszem.Mennyit nő a magzat az első trimeszterben?

A 6.hét végén nagyon fontos mérföldkőhöz érkezünk: záródik a velőcső és a fontosabb belső szervek – mint pl. a máj vagy tüdő -, a hangszalagok is elkezdenek kialakulni. Még mindig csak néhány milliméteres a magzat (embriónak nevezzük ekkor még), de már barázdák jelennek meg a végtagokon, ebből alakulnak majd ki az ujjak. Ugyanebben az első pár hétben odáig jut az embrió fejlődése, hogy a fejen a fülek előhírnökeként megjelenik két kopoltyúív, az arcon pedig a szem-és szájkezdemények. A 6. hét végére az embrió nem nagyobb 5 mm, talán épp, mint egy almamag.Mennyit nő a magzat az első trimeszterben?

7. hét

Mennyit nő a magzat az első trimeszterben?

Rohamos gyorsasággal kezd nőni az embrió: a 7.hét végére már akár 13 mm-es is lehet, éppen akkora, mint egy rizsszem. Ebben a picike “rizsszemben” már kialakult a csontváz, a bordák és a csigolyák is. Kifejlődtek a váll-, könyök- és térdízületek. Az arc már egyre jobban olyan, mint egy babáé: vannak orrlyukai, orrcimpái és a száj kontúrja is kialakult.

8-10. hét

A rizsszemnyi méretből villámsebességgel már akkora az embrió, mint egy babszem.A 8.héten már az ujjai és lábujjai is elkülönülnek egymástól. Az íny alatt megkezdődik a fogak fejlődése. A szívben már kialakultak a pitvarok és a kamrák. A szemek körüli bőrrétegek lassan szemhéjakká formálódnak. Folytatódik a külső és a belső fül fejlődése is.A 9.hétre eltűnik az ez embrionális farok a gerincoszlop alsó szakaszán. Megindul a nyelv fejlődése. Az embriónak kialakul a végbélnyílása, továbbá megkezdődik a belső nemi szervek – a here vagy a petefészkek – kialakulása.A 9.héten az embrió kb. 2-3 cm, akkora, mint egy olajbogyó vagy mint egy szőlőszem. Az izmok már olyan fejlettek, hogy a magzat megteszi első mozdulatait, persze ebből az anya még semmit nem érzékel.Mennyit nő a magzat az első trimeszterben?

A rohamos sebességű gyarapodás nem áll meg és elérkeztünk egy fontos állomáshoz: már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk.

11-12. hét

A 11 hetes magzat már szophatja az ujját, képes fogni, mozgatni a nyelvét, kinyitni és becsukni a száját. Feje óriási: majdnem fele a testének. A szemhéjai teljesen zártak.Továbbra is intenzíven növekedik a magzat, és egyre jobban kezd hasonlítani arra a képre, ami a fejükben van egy kisbabáról. Ezen a héten már Kialakult az orra és álla.Mennyit nő a magzat az első trimeszterben?

A magzat a 12. hét végére kb. akkora, mint egy szilva. A 12 hetes magzat rengeteget mocorog, rugdos, gyakran ásít, csuklik. Ujjain puha körmök jelennek meg. Kialakult a 20 fogcsíra, amelyből később kinőnek majd a tejfogak.