Terhesség

Mi az a fészekrakó ösztön?

A terhesség során sokan megtapasztalják az úgy nevezett fészekrakást. Mi ez az ösztön és honnan jön?
2020. Május 03.
Mi az a fészekrakó ösztön? (fotó: Getty Images)

Szekrények átrendezése, a fűszerek ábécé sorrendbe rendezése, minden apró porcica eltűntetése – ismerős? A sort hosszan lehetne folytatni, a kifestésen át, a nagytakarításig. Ez az a rituálé, amelyen sok várandós nő átesik és nem más célt szolgál, mint az otthon előkészítését a baba fogadására.

Ez a fajta előkészítő rituálé az állatvilágban is megfigyelhető, a hörcsögöktől, a macskákon át, a madarakig. Előkészítjük mi, emberek is a fészkünket a kisbaba méltó fogadására.

A fészekrakó ösztön a terhesség utolsó heteiben, a 38-39. héten jelentkezik a legerőteljesebben. Ez egy erős belső késztetés a kismamákban arra, hogy az otthonukat átrendezzék, kitakarítsanak, előkészüljenek a baba érkezésére.

Az érzelmi tényezők is erősek a fészekrakó ösztön megnyilvánulásában, de természetesen a hormonoknak is jelentős szerepe van benne, elsősorban a harmadik trimeszter végén felszabaduló adrenalinnak.

Sokan a garázstól a padlásig mindent ragyogó tisztaságúra suvickolnak, leolvasztják a hűtőt, csillogóvá varázsolják a lakásuk minden zegzugát. De akkor sincs ok az aggodalomra, ha valakit nem kap el a takarítás-rendrakás vágya. Semmit sem mond arról, hogy ki milyen szülő lesz.

A fészekrakásban persze van észszerűség, mielőtt a baba megszületik sok olyan dolgot megtehetünk és felkészülhetünk rá, amire később nem lesz sem energiánk, sem időnk. De ne essünk túlzásba, ne emelgessünk túl nehéz dolgokat, ne álljunk féllábbal a létra tetején, tartsunk szünetet, ha elkapott a gépszíj és figyeljünk arra, hogy együnk-igyunk eleget a munkálatok közben is.

Ha kifogytunk az ötletekből vagy éppen le akarjuk csekkolni, hogy mindenre gondoltunk-e, akkor a whattoexpect.com összeállított egy listát azokról a tevékenységekről, amelyeket biztonsággal végezhetünk a harmadik trimeszter végén is a fészekrakás jegyében.

Töltsd fel a hűtőt

Dobj ki minden régit és töltsd fel új élelmiszerekkel a hűtőt. Készíts be előre olyan ételeket, amiket csak ki kell kapni és már fogyasztható is. Töltsük fel a hűtőt tejtermékekkel, sajttal, gyümölcsökkel, gyümölcslével, salátával, zöldségekkel, sült csirkével.

Töltsd fel a kamrád

Ha van kamrád, akkor ide is készíts be olyan élelmiszereket, amelyek táplálóak és nélkülözhetetlenek, pl. teljes kiőrlésű dolgokat, magokat, szárított gyümölcsöket, gabonaféléket, konzerveket, szószokat, rizst, tésztát, gyümölcsöket és zöldségeket.

Főzz nagy mennyiségben

Jó szolgálatot tesz majd az előre elkészített és lefagyasztott ételek sokasága. Ne felejtsd el ráírni, hogy mikor készült és figyelj a tárolásra is. Ha a baba megszületik hálás leszel, hogy házi kosztot ehetsz és nem kell még ezen is előre gondolkozni.

Moss ki mindent

Ürítsük ki a szennyestartót. Ha a baba megérkezik nem biztos, hogy éppen a törülköző mosáson fog járni az agyunk. Ágyneműket, konyharuhákat, mosható szőnyegeket mossuk ki most, amíg még van rá szabad kapacitásunk.

Takaríts ki

Valahogy úgy kell elképzelni, mint a tavaszi nagytakarítást: mindent mossunk le, porszívózzunk ki, mossunk fel. Az ablakpárkánytól a kanapé bugyrain át a képkeretekig. Magasabb helyeken, ahol létra szükséges, inkább kérjünk segítséget.

Nézd át a babaruhákat

Biztosan sok ruhát vettél, de sokat is kaptál másoktól. Nézd át a ruhákat, nem lyukasak, foltosak-e, mosd ki, vasald ki őket, rendezd el méreteik szerint.

Nézd át a saját ruháidat

A saját ruhatáradat is tekintsd át, főleg olyasmikre koncentrálj. Szerezz be szoptatós melltartót, puha, lélegző, kényelmes fehérneműket.

Babakelengye

A babának a ruhákon kívül sok minden másra is nagy szükségük van, ezeket szerezd be előre. Nem muszáj mindenből újat vásárolni, de azokból talán érdemes, amelyeknél a higiénia nagyon fontos tényező.

Vásárolj sok pelenkát (eldobhatót vagy moshatót), pelenkakiütés elleni krémet, hőmérőt, ollót, orrszívót. Ne felejtkezz meg magadról sem: a gátseb, a mellbimbó kisebesedésére előre gondolj – nem biztos, hogy így is lesz, de ha igen, akkor megkönnyíti az életedet, ha csak előkapod a szekrényből.

(Cikk forrása: whattoexpect.com)