Terhesség

Amit eddig nem tudtál a fészekrakó ösztönről

Hirtelen elkapott az érzés, hogy azonnal szeretnéd rendbe rakni az érkező babád ruháit, ismét átnézni a kórházi táskát, és még bepakolni néhány holmit, vagy csak egyszerűen legszívesebben a lakás minden felületét lesúrolnád?
2022. Február 03.
Amit eddig nem tudtál a fészekrakó ösztönről (Fotó: Getty Images)

Ebben az esetben feltehetőleg a fészekrakó ösztön nevű jelenség próbál úrrá lenni feletted, ami egy, a baba környezetének megtisztítására, rendbe tételére, felkészítésére irányuló, természetes és intenzív késztetés.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a fészekrakás egy bizonyos mértékig “beprogramozott” alkalmazkodó emberi viselkedés, ami evolúciós gyökereinkből fakad, hogy felkészüljünk és megvédhessük a születendő babát. A fészekrakó ösztön lényegében a saját (és a baba) környezete feletti kontroll átvételét jelenti – írja a healthline.com.

Míg a pontos oka nem ismert, gyakran hozzák összefüggésbe a terhesség alatti hormonális változással. De az is lehetséges, hogy a fészekrakás az általános vagy a terhességgel kapcsolatos szorongással és stresszel való megküzdési mechanizmusként jelentkezhet.

A fészekrakás legjellemzőbben a harmadik trimeszterben, a babavárás utolsó heteiben jelentkezik, azonban a terhesség során és a szülés után is bármikor jelentkezhet, vagy akár teljesen ki is maradhat. Érdekesség, hogy még azok is tapasztalhatják a fészekrakó ösztönt, akik nem várandósak.

Milyen formákban jelentkezhet a fészekrakó ösztön?

Számos viselkedés utalhat arra, hogy a kismamánál bekapcsolt a fészekrakó ösztön, többek között:

  • Takarítás. Nagyon gyakori, hogy a várandós nők a környezetük tisztaságára fókuszálnak, mert tudják, hogy a baba immunrendszere még fejlődik, és fogékonyabb a betegségekre. A portörlés, felmosás, mosás és súrolás egészen addig, amíg minden tökéletesen tiszta nem lesz, nagyon jellemző a fészekrakásra.
  • Raktározás. Szintén egy módja a fészekrakásnak, ha az anyuka felkészül minden eshetőségre, amire szükség lehet a baba érkezése után, és az ehhez szükséges minden eszközt beszerzi.
  • Rendszerezés. A babaholmik beszerezve és kimosva, így a következő, hogy mindezek a dolgok, a kisméretű ruhácskák mind rendszerezve, és könnyen elérhető helyen legyenek. A rendszerezés magába foglalhatja a baba szobájának a rendbetételét, és a kamrától a gardróbig minden más helyiségét is.
  • Csomagolás. A kórházi táska, a pelenkázótáska, és egyéb összekészíthető dolgok bepakolása is árulkodó jel lehet.
  • Tervezés. A fészekrakás nem csak a közvetlen környezetről szólhat, hanem arról is, hoyg előre megtervezi az anyuka a szülés utáni első napokat, a rokonlátogatásokat, a gyermekorvos kiválasztását, stb. – bármit, ami éppen foglalkoztatja.
  • Védelem. Az összes tevékenység középpontjában valójában a baba megóvása, védelme áll. Az egész arról szól, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetet teremtse meg az édesanya a kisbaba és maga számára.

Mi a helyzet a fészekrakással kapcsolatos mítoszokkal?

Lehetséges, hogy már valakitől hallottuk azt, hogy a pozitív terhességi teszt előtti fészekrakás a várandósság jele lehet. Vagy az utolsó trimeszterben azt, hogy amikor megjelenik a fészekrakó ösztön, akkor már nincs sok idő a szülésig. A portál szerint azonban a hormonális kiugrásokkal való összefüggés ellenére ezeknek az elméleteknek az alátámasztására kevés kutatás áll rendelkezésre.

Néhány tipp a hatékony fészekrakáshoz

A fizikai és az érzelmi stressz, illetve a sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy a fészekrakó ösztönt túlzások nélkül élje meg a kismama. Ha azt veszed észre, hogy ugyanazt a dolgot már ötödször takarítod, vagy hajnalig ébren maradsz, hogy a gyerekszobában pakolj, érdemes lehet a következő tippeket megfontolnod.

Limitáld a fészekrakó-tevékenységeket

Az olyan tevékenységek, mint a bútorok átrendezése, vagy a padló súrolása, fizikailag is megerőltetők lehetnek a terhesség alatt. Állíts be egy időzítőt a feladatok közben, ami figyelmeztet, hogy mikor tarts egy kis szünetet. Kerüld a túl nehéz tárgyak emelését, mert ez megerőltetéshez vagy sérüléshez vezethet.

Figyelj az érzéseidre

A fészekrakás időnként eredményes megküzdési mechanizmus lehet a stressz vagy a szorongás kezelésére. A várandósság során sok ilyen érzést lehet tapasztalni a szüléssel és az anyasággal kapcsolatosan. Ésszerű határokon belül segíthet a fészekrakás is, de ha stresszesnek érzed magad, vagy ha szorongsz, érdemes beszélned egy szakemberrel, vagy valakivel, akiben megbízol.

Készíts tervet

Ahelyett, hogy csak úgy belecsapsz a végtelennek tűnő teendők elvégzésébe, írj egy listát, amiben egy reális időkereten belül priorizálhatod a feladatokat. Ez segíthet pozitív módon felkészíteni a környezetedet a baba érkezésére.

Koncentrálj a saját igényeidre

Könnyen gondolhatnánk azt, hogy a fészekrakás csak a babáról szól, de az édesanyának is szüksége van egy kis gondoskodásra. Szánj időt tehát erre is a szülés előtt, menj el például egy pedikűröshöz, beszélgess át egy estét a barátnőiddel, vagy tegyél meg bármi olyat magadért, amit már egy ideje halogattál.

Bízz az ösztöneidben

A terhesség alatt számos kéretlen tanácsot kaphat egy kismama. Ha mások nyomást gyakorolnak rád azzal kapcsolatban, hogy be kellene kapcsolnia már a fészekrakó ösztönnek, azzal nem kell foglalkoznod. Ha bármilyen kérdésed van, fordulj inkább az orvosodhoz vagy a védőnőhöz.

Forrás: healthline.com