Terhesség

Jelek, hogy bekapcsolt a fészekrakó ösztön

Sok kismama tapasztalja a fészekrakást, nem sokkal a baba érkezése előtt. Ez arra késztet, hogy mindent kitakaríts, rendszerezz, összepakolj a lakásban, ahova majd hazaviszitek a kisbabátokat.
2020. November 02.
10 jel, hogy bekapcsolt a fészekrakó ösztön (Fotó: Getty Images)

A következők például arra utalhatnak, hogy bekapcsolt a fészekrakó ösztön.

Mindent ki kell takarítanod. Nem csak egy rutin takarításról van szó, porszívózással, felmosással, portörléssel, hanem egy olyan késztetésről, hogy nagyon alaposan ki kell takarítanod. Kisuvickolni mindent, lesúrolni az összes felületet, kitakarítani a réseket, stb.

És nem tudod csak úgy abbahagyni. Lehet, hogy hajnalig tart, mire végzel, már fáradt vagy és piszkos a takarítástól, de a fürdőszoba még legyen makulátlan.

Ki is kell mosnod. Az összes szennyest. Egy másik erőteljes késztetés, hogy úgy érzed, ki kell mosnod mindent. A ruhákat, törölközőket, takarókat, ágyneműket… a párnákat az erkélyről – miért is ne?

Olyan háztartási cikkeket vadászol, amiről eddig nem is gondoltad, hogy szükséged lenne rá. Egy salátástál. A hozzá való csipesszel. Új evőeszközkészlet. Egy asztali futó a konyhába. Teljesen mindegy, mi az, de meg kell találnod, hiszen az otthonotok – és így a baba élete – nem lesz teljes ezek nélkül.

Ragaszkodsz hozzá, hogy a babaszoba készen legyen… egy nap alatt, teljesen. Festés, bútorok összeszerelése, és természetesen a szoba legyen bababiztos is.

Ha már bútorok – ezeket folyamatosan átrendeznéd. Az egész házban. Akár többször is.

Ha van idősebb gyermeked is, rendszerezni akarod a ruháit. Te és a nagyobb tesó is csak akkor lesztek felkészülve a baba érkezésére, ha minden kis pólót, nadrágot, ruhát, de még a farsangi jelmezeket is tökéletesen összehajtogatsz és megfelelően tárolsz.

Hirtelen szakácskönyvekre lesz szükséged. Még akkor is, ha nem is szoktál ezekből főzni.

Késztetést érzel a lomtalanításra. Éppen a harmadik trimeszterben vagy, de muszáj megszabadulnod a felesleges holmiktól, amik a lakásban felgyűltek.

De az is előfordulhat, hogy számos új dolgot szerzel be. Nem csak babaholmikat. Talán néhány lepedőt, új lábtörlőt, és az összes organikus takarítószert. Hogy minél felkészültebb lehess, hiszen soha nem tudhatod, mire van szüksége a babának.

Téged mire késztetett a fészekrakó ösztön?

A cikk forrása: parents.com