Terhesség

Mikor jelentkezhet a “fészekrakó ösztön”?

Sok kismama tapasztalja a várandósság során azt a késztetést, hogy a teljes lakást kitakarítsák, a baba összes holmiját kimossák, mindent rendszerezzenek, és akár előre tartalékoljanak – tehát felkészítsék az otthont a baba érkezésére.
2023. Január 22.
kismama tereget
(Kép forrása: Getty Images)

Ezt a késztetést szokás fészekrakó ösztönnek is szokás nevezni, aminek az okában nem teljesen biztosak a szakértők, írja a The Bump. Egyesek úgy vélik, hogy a fészekrakás valóban ösztönös, és a terhesség alatti hormonális változáshoz köthető – főként, mivel sok állatnál is megfigyelhető.

De az okok között lehet akár a környezet biztonságossá tétele, egyes vélekedések szerint a szülő-gyermek kapcsolat megalapozása, illetve a kontroll érzését is adhatja egy bizonytalansággal és várható változásokkal teli időszakban.

Mikor jelentkezhet a fészekrakás?

A legtöbbeknél a harmadik trimeszter során jelentkezhet a fészekrakás, és egy 2013-ban készült tanulmány szerint is a harmadik harmadban tetőzik. Azonban előfordulhat ennél korábban is, egyesek pedig a terhesség során többször is tapasztalhatják, míg más kismamáknál egyáltalán nem jelentkezik a fészekrakó ösztön.

Milyen jelei lehetnek a fészekrakásnak?

A harmadik trimeszterben egyre fáradtabbnak és lassabbnak érezheted magad, ahogy a pocakod egyre növekszik, és köszönhetően a hormonális változásoknak. Amikor viszont jelentkezik a fészekrakás, hirtelen fokozott energiát tapasztalhatsz, és intenzíven azokra a feladatokra fordítod a figyelmedet, amelyek biztonságossá teszik az otthoni környezetet, és késszé a baba fogadására, mondta el a portálnak Casey Selzer ápoló, szülésznő.

Gyakran erős takarítási és rendszerezési késztetéssel jár együtt, és előfordulhat, hogy be szeretnél tárazni a különböző holmikból, eszközökből, vagy éppen tervet kidolgozni a szülés utáni időszakra.

A fészekrakó késztetést nem mindig lehet kontrollálni, de fontos, hogy figyelj arra, hogy hogyan érzed magad. Ha nagyon aggódsz, fokozott félelmet, szorongást tapasztalsz, amikor a baba érkezésére gondolsz, vagy a szeretteid jelzik, hogy túlhajtod magad, érdemes lehet beszélned egy szakemberrel. A félelem és a szorongás teljesen normális érzések a szülés közeledtével, de ha úgy érezd, hogy kezdik átvenni az uralmat a fészekrakó fázisban, Selzer azt javasolja, hogy azt jelezd az orvosodnak is.

Forrás: thebump.com