Család

Néhány tipp, hogy felkészítsétek az otthonotokat a baba érkezésére

Amellett, hogy berendezitek a kisbaba szobáját, még néhány dolgot érdemes megtennetek a pici érkezése előtt. Néhány tipp a felkészülés időszakára.
2023. Január 12.
kismama rendet rak
(Kép forrása: Getty Images)

Néhány hasznos és fontos tennivaló a ház körül, mielőtt a baba megérkezik.

Készülj előre a szükségleteidre

Egy kis előrelátás sokat segíthet majd a kezdeti időszakban. Érdemes lehet például nagyobb adagokat főzni, amikor ebédet készítesz, és lefagyasztani valamennyit ezekből. Betartalékolhatsz olyan háztartási termékekből, mint a vécépapír, a mosószer, a papírtörlő, vagy a tisztítószerek, és ugyanígy a tisztálkodószerekből is. A jövőben biztosan hálás leszel magadnak azért, hogy előre készültél.

Tedd biztonságossá a lakást

Bár nagyon távolinak tűnhet még a várandósság alatt, hogy a kisbaba felfedezőútra indul, bemászik a konyhába és kinyitogatja a szekrényeket, de mégsem kell hozzá túl sok idő, hogy a gyermeked mozgékony legyen. Ebben az időszakban könnyebb előre felkészíteni a lakást ezekre a helyzetekre, mint amikor már megszületett a baba. Mire figyelj? A tisztítószereket tedd magasra szerelt, jól záródó szekrényekbe, és a gyógyszereket is tárold zárható dobozban vagy szekrényben. Szereljetek mágneszárakat a szekrényekre, fiókokra. A nagyobb bútorokat pedig érdemes a falhoz rögzíteni, hogy ne dőljenek a kisbabára, amikor járni tanul és mindenben kapaszkodik.

Csinálj helyet a hűtőben

Bár a baba csak anyatejet vagy tápszert fogyaszt, szükséged lesz helyre a hűtőben, például a lefejt anyatejnek, vagy éppen azoknak az ételeknek, amiket a rokonok vagy barátok hoznak majd az első hetekben.

Sterilizáld a cumisüvegeket és a mellszívót

Az első használat előtt sterilizáld 5 percig forrásban lévő vízben a palackokat, cumikat, a mellszívó alkatrészeit.

Készíts egy „gondoskodás” csomagot

Lesz néhány olyan dolog, amiért később hálás leszel magadnak, hogy összekészítetted, és így szinte karnyújtásnyi távolságra lesznek majd. Ilyen lehet a pelenka és a popsitörlő, egy-egy szövetpelenka és egy tiszta póló (neked), egy vizespalack vagy nassolnivalók, és minden olyan dolog, ami nélkülözhetetlennek tűnik a számodra. Akár a hálószobába, a nappaliba és a baba szobájába is kerülhet egy-egy csomag.

Nagymosás

Mosd ki előre a baba ruháit, és az egyéb textíliákat, amiket használsz majd. Olyan mosószert válassz, ami bababarát, de legalábbis színezék- és parfümmentes.

Szereljétek be az autósülést

Technikailag ez nem a lakást érintő tipp, de nagyon fontos. Még a baba érkezése előtt szereljétek be az autósülést, és próbáljátok ki, hogyan működnek a hevederek és csatok, hogy később könnyen tudjátok rögzíteni a picit az ülésben. Az ülés használati utasítását mindig tartsátok az autóban.

Forrás: parents.com