Terhesség

10 dolog, amit tegyél meg még a szülés előtt

Van néhány dolog, amelyet még az előtt érdemes elintézni, hogy a baba megérkezik, hiszen a pici nagyon sok idődet foglalja majd le az első időszakban. Ezzel megkönnyíted majd a saját dolgod.
2020. Május 28.
10 dolog, amit tegyél meg még a szülés előtt (Fotó: Getty Images)

Próbálj ki egy szülésfelkészítő tanfolyamot

Egy ilyen tanfolyamon megismerhetsz minden fontos tudnivalót a szülésről, és gyakorolhatod a légzési és relaxációs technikákat. Illetve az oktatást tartó szakembert számos dologról megkérdezheted. Számos tanfolyamot online is tartanak, így a jelenlegi helyzet ebben nem akadály.

Ismerd meg a szoptatás alapjait

Ne arra számíts, hogy a baba csak úgy nekiáll enni, és meg is találjátok a mindkettőtöknek jó technikát – ez gyakran bonyolultabb ennél. Ez mindkettőtök számára egy tanulási folyamat lesz, amelyekhez az alapokat már a szülés előtt elsajátíthatod, hogy ennyivel is könnyebb legyen.

Szerezz be egy megfelelő kiságyat

Minden babának fontos a kényelmes kiságy, hogy a lehető legjobban aludhasson. Vegyétek meg a kiságyat időben, tegyétek be a baba szobájába, a többi fontos és praktikus bababútorral és holmival együtt.

Beszéld át a szülést az orvosoddal

A szülés előtti időszakban sokszor látod a nőgyógyászt, ezért érdemes kihasználni ezeket az alkalmakat arra, hogy megbeszéld az orvosoddal a szülést, hogy milyen lehetőségeid vannak. Beszéld át vele a szülési terved, a gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, az esetleges beavatkozásokat is figyelembe véve – fontos, hogy egyet értsetek ezekben a dolgokban -, így kevesebb lesz a meglepetés.

Csomagold össze a kórházi bőröndöt

Mielőtt elérkezik a szülés napja, érdemes meggyőződnöd, hogy minden lényeges holmit összepakoltál. Olvass utána, mit érdemes összecsomagolnod, hogy biztosan ne maradjon ki semmi fontos! 

Tervezd meg, hogy jelentitek be a babát

Miközben a nagy napot várod, megtervezheted a pároddal, hogy szeretnétek bejelenteni a baba érkezését a nagyvilág számára. Készíthettek például egy sablont, amibe csak a fotót kell beilleszteni, és összegyűjthetik az elérhetőségeket, akiknek el szeretnétek majd küldeni.

Fagyassz le néhány adag ételt

A szülés kiírt időpontja előtti napokban érdemes ízletes és tápláló dolgokkal feltölteni a hűtőt, a fagyasztót pedig néhány adag készétellel. Amikor van időd és kedved, főzz nagyobb adagokat olyan ételekből, amelyeket könnyen kiolvaszthatsz és felmelegíthetsz, mint például a lasagne, így az első hetekben nem lesz gondod a főtt ételekre. De ha nagyon fáradt vagy, akkor csak frissítsd a listádat az éttermekkel, ahonnan tudtok menüt rendelni.

Szereljétek be az autósülést

Megkönnyíti a dolgotokat, ha időben beszerelitek a kocsiba az autósülést, és nem az utolsó pillanatban kell bajlódnotok a bonyolult leírással, vagy azon idegeskedni, hogy biztosan jól raktátok-e be a kocsiba.

Nagymosás

Moss ki minden ruhaneműt, takarót, pamutkendőt, és moss le minden felületet, tárgyat, amely közvetlenül érintkezik majd a babával. természetesen nem kell az össze babaruhát előre kimosni, de ha egy heti adag van a szekrényben, ami frissen várja a babát, az már nagyban megkönnyíti a dolgod.

Válassz gyermekorvost

Kérdezd körbe a babás ismerősöket, barátokat, hogy ki az ő orvosuk, nézz utána a környéken rendelő gyermekorvosoknak, hogy időben tudj választani egyet. De ne idegeskedd túl a dolgot, ne aggódj, ha mégsem válik be a választott orvos, kereshetsz helyette egy másikat.(Cikk forrása: thebump.com)