Terhesség

Babaváró kérdések

Gömbölyödik a pocakod, és jár az agyad. Nem csodálom, hiszen annyi minden történik, annyi változáson kell átmenned, és annyi talány áll még előtted. Válaszolunk a legjobb tudásunk szerint.
2011. December 19.
Számos kérdés járhat a fejedben, hiszen annyi minden történik most veled. (Fotó: Getty Images)

Hol találkozhatok olyan családokkal, akik hozzám hasonló kérdésekre keresik a választ?

A legegyszerűbb, ha interneten ismerkedsz, bekapcsolódsz kismamás fórumokra. De jobb, ha személyesen találkozol babát váró szülőkkel vagy olyanokkal, akiknél már megszületett a pici. A terhestorna, a felkészítő tanfolyam és a kismamaklub szinte biztos, hogy jó alkalom.

Mit érez majd a baba, amikor megszületik?

A közel állandó 37 fokos hőmérséklet helyett most jó 10 fokkal alacsonyabb fogadja, a vízben lebegést a gravitációs vonzás váltja fel, a tüdejébe magzatvíz helyett levegő kerül, a szemét erős fény árasztja el, az egyenletes tompa zajok helyett éles hangokat hall. Számára tökéletesen ismeretlen világba kerül. A legjobb, ha minél hamarabb a mellkasodra fektetik, vagy édesapja meztelen mellkasához bújhat, itt hamarosan megnyugszik.

Hogyan mondjam el a férjemnek, hogy babát várunk?

Ez igazán attól függ, milyen típusú a férjed, no és te milyen körülmények között érzed jól magad. Lehet gyertyafényes vacsora, rejthetsz borítékba egy képeslapot, köthetsz kiscipőt a visszapillantó tükrére (csak rájön, mi az oka!), de mehet egy vicces e-mail is, ha sokat leveleztek a hálón. A lényeg, hogy rólatok szóljon, kedves emlékké váljon.

Miért nem örül annyira férjem a babának, mint én?

Ritka, hogy a friss papa a bejelentéstől kezdve folyamatosan a föld fölött lebeg, és csak a baba jár az eszében. Bármennyire is vártátok a kicsit, most vált valósággá, hogy veletek van, és alaposan meg fog változni az életetek, a kapcsolatotok. Ezt azért meg kell emészteni.

Hogyan segítsem, hogy apának érezze magát?

Türelemmel. Tedd lehetővé, hogy részt vegyen minden babával kapcsolatos dologban, de ne várd el tőle. Az, hogy még nem jött elő belőle a “tyúkapó”, nem jelenti azt, hogy nem lesz majd jó apja a megszületett kisbabának.

A nagymamák már most mindenbe beleszólnak, mi lesz később?

Ha a szülők eddig is mindenbe beleszóltak, és nem hagyták, hogy a saját utatokat járjátok, ne csodálkozzatok, hogy az unoka megszületésekor sem húzódnak vissza. Gondoljátok át ti, hogy mennyire vagytok képesek leválni a szüleitekről. Ha megálltok a lábatokon, akkor itt az ideje, hogy ezt nekik is elmondjátok. Ha viszont belementek olyasmibe, hogy ők vásárolják nektek a lakást, és legyen oda kulcsuk, nagyon nehéz lesz kialakítani a megfelelő távolságot!

Fel kellene készíteni a nagytesót a kistesóra. Honnan kapok ehhez segítséget?

Tapasztalt barátnőid biztos olyan kérdésekről is beszélnek veled, amelyek egy szakembernek eszébe sem jutnának. Talán ők is elmondják, hogy el sem tudták képzelni, a kicsit is lehet úgy szeretni, mint az elsőszülöttet. Hogy kibírja a nagy, hogy ne pisiljen be, amíg a picit beteszed az ágyba, s akkor is lesz féltékenykedés, ha a legtudományosabb módszerekkel készítetted elő a terepet.

Létezik szülés előtti depresszió?

Bármikor megtalálhatja az embert a depresszió, ha olyan válságos helyzetbe kerül, amelyben egyszerűen “lefagy”, nem működnek tovább a bevált megküzdési technikái. Ha már régebben is volt depressziód, ez újra előjöhet. Keresd meg régi terapeutádat, vagy keress pszichológust.

Rettegek a fájdalomtól. Hogyan fogok szülni?

Több út áll előtted. A leginkább kézenfekvő, hogy fájdalomcsillapítással szülj, de ehhez tudnod kell, hogy a kitolási szakaszban visszavesznek az adagból, hogy érezd a méh összehúzódásait, és segíteni tudj a testednek. A legjobb, ha egyéni konzultáció során pszichológus segítségével éred el, hogy megszelídüljön számodra a fájdalom.

Jól látom, hogy a férjem velem gömbölyödik?

Nem ámítás, tényleg van olyan férfi, aki a testével is követi a terhesség változásait, sőt hányingere is lehet, és fáradékonnyá válik. Ez a kuvádszindróma. Nem betegség, inkább egy jelenség. Ha megérkezett a baba, (remélhetőleg) ő is vissza fog fogyni.

Kapcsolódó cikkeink babavárás témában:

Forrás: Kismama magazin