Baba

Amin tuti összeveszünk a neten

Az internet új időszámítása óta életünk szerves része a PC vagy laptop, tablet és mindennek tetejébe az okostelefon. A csöpp szoba hol kávézó, hol pszichológiai rendelő, hol egészségügyi tanácsadó, néha viszont tyúkól.
2011. Január 19.

Teljesen kézenfekvő, hogy a szülőség vadonatúj élethelyzetébe csöppenve hatalmas információéhség vesz erőt rajtad. Szeretnél mindent jól csinálni. De mi a jó? Manapság egyértelműen az internet vált a legfőbb információforrássá és hivatkozási alappá. Hiszen nem kell egyebet tenned, mint beírni a keresőbe azt, amire éppen kíváncsi vagy (Napirend? Éjszaka átalvása? Fogzás? Mellgyulladás?), és máris özönlenek a találatok, néha több ezer.

És pontosan ez a bökkenő! Melyiket olvasd el, melyiknek higgy? Kézenfekvőnek tűnik, hogy babás oldalt válassz információforrásként, azon belül is olyan fórumot, vagy csoportot a Facebookon, ahol felteheted a kérdésedet – néha szakértőnek, aki valamikor talán válaszol majd, vagy más, hasonló cipőben járó anyáknak, akik legtöbbször perceken belül bepötyögik a véleményüket. Igen, így kezdődik, a gyanútlan kérdezősködéssel. Aztán hamar megdöbbenhetsz, hová csöppentél!

A vita a neten ugyanis törvényszerű, egyrészt belőlünk, nőkből fakad, másrészt abból a speciális, anonim közegből, ahol mindent lehet, és semmi sem drága. Mielőtt azonban elkezdenénk töprengeni azon, hogy felnőtt emberek mégis min tudnak összekapni, s másodpercek alatt lemenni az óvodás gyerekeik szintjére, valódi jellemüket meghazudtolva, elárulom: bármin.

Akkor jó, ha rossz…

A folyton felcsapó indulatoknak nemcsak a szolgáltatók örülnek, hanem bizony az olvasók is, beáldozva néhány tucat harcoló hozzászóló békéjét. Egy-egy jól sikerült csata ugyanis megdobja a látogatottságot, növeli a kattintásszámot, az olvasónak pedig van min csámcsognia. Olyan, mint egy közlekedési baleset vagy valamelyik tévés show vagy szappanopera, amit hivatalosan senki sem néz, de mindenki tud róla.

A fórumra pedig pont ezért, a zaftos pletykák és viták miatt minden nap vissza-visszatér a közönség. Persze az írásos kommunikáció huncut dolog, s gyakran egészen másként értelmezhető, mint ahogy az író gondolja. Egy-egy vita mögött sokszor nincs egyéb, mint félreértelmezés, kekeckedés és mellébeszélés. Közben pedig kielégíti a társasághiányban szenvedőket, mégpedig úgy, hogy egy lépést sem kell tenni otthonról.

Trollok, lúzerek, Jólmegmondom Jánosnék

Bár téma mindig akad, amin jól össze lehet rúgni a port, a kommentelők között van néhány olyan „egyéniség”, akik nem hagyják elszunnyadni a hangulatot. A troll elnevezés mára ismert fogalom lett, ők azok, akik direkt azért szólnak valamihez hozzá, hogy felkavarják a biliben az indulatokat. Ha valami fekete, akkor szerintük inkább legyen fehér, de azt a bizonyos csomót a kákán mindenképpen meg kell keresniük.

S hogy a mamafórumozók között akadnak-e trollok? Egészen biztosan, közvetlenül a Jólmegmondom Jánosnék mellett, akik mindig mindent jobban tudnak. Mindenkinél. A tökéletes képhez persze kellenek a lúzerek is, akiknek semmi sem sikerül, s minden, amibe kezdenek, reménytelen. Egy jó kis veszekedés időről időre felüti a fejét a legjámborabb fórumon is. Néhány bomba pedig biztosan felrobban, ezek olyan témák, melyek újra és újra előkerülnek az anyák között. Elég csak egy mondattal elindítani a lavinát, a harc már kezdődik is!

Amin tuti összeveszünk a neten

Fórumozz Te is a babaszobán! Nyiss topikot itt a téged legjobban foglalkoztató kérdésekről! A sokféle hozzászólás közt hasznosat is fogsz találni bőven. És reméljük, trollokkal nem hoz össze a sors.

Olvasd el a cikk folytatását is!

Ezek is érdekelhetnek:

  • “Te még nem fogytál le?” – Ha beszólnak a Bezzeganyuk
  • Babakocsi: miben segíthetnek a fórumozó kismamák?
  • Meddig szoptatsz? Magánügy!
  • Nyugi, Anya, jól csinálod!
  • Forrás: Kismama magazin