Baba

Amit Tökéletesanyu sose tenne

A legtöbb édesanya sokszor azzal az érzéssel küzd, hogy még jobb, szinte tökéletes anyuka szeretne lenni, pedig olyan nem létezik. Az anyaság egyik legnehezebb része, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenki más jobban csinálja.
2014. Július 23.

Eljátszottunk a gondolattal, mit nem tenne egy tökéletes anyuka. Ha létezne. Biztosan sohasem…

…utálna főzni

Ha soha többé nem kéne tejbegrízt, rántott sajtot vagy bolognai mártásos tésztát készíteni, jól éreznénk magunkat. A folyamatos, “mit egyen a gyerek” kérdéstől néha falnak tudunk menni. A tökéletes anyuka biztosan minden nap változatosan és dalolva főz, és jobban ismeri gyermeke ízlését, mint ő maga. A mesében.

…tenné ki ágyából a gyermekeit

Sőt! Mindig azt tervezi, hogyan töltsön minél több percet gyermekeivel még alvás közben is. Az sem érdekli, hogy a kicsik általában úgy alszanak, mint a motolla. Végig kússzák-másszák, forogják álmukban az ágyunkat, hol egy tenyér csapódik az arcunkba, hol egy térd a bordáink közé, de nincs is ennél szebb érzés! Ha minden éjszakánk így zajlana, röpke pár hét alatt átlaganyuból zombianyuvá válnánk.

…beszélne másról csak a gyermekeiről

A tökéletes anyuka beszédtémája kimerül a gyermekei dicséretében és szokásaik ecsetelésében, ha meg akarják hallgatni, ha nem. Ez a legfontosabb. Valljuk be, alig várjuk, hogy bármilyen felnőtt témáról beszélhessünk egy másik felnőttel, csak ne ovi, suli, és az ezzel összefüggő kérdésekről kelljen csacsogni. Ha nem fosztjuk meg magunkat saját személyiségünktől és a felnőtteket érintő dolgoktól, attól még nem szeretjük kevésbé gyermekeinket.

…költene magára

Mert egyáltalán nem önző. Nincs szüksége fodrászra vagy otthoni hajfestésre, elnyűtt ruhája helyett egy másikra és olyan táskára, amiben nem a pelenkákat hurcolja. Ha belegondolunk, egy így viselkedő anyuka épp ellenkező hatást váltana ki. Nem leszünk rosszabb anyák, ha nem hanyagoljuk el magunkat. Attól, hogy gyermekeink születtek, még nem szűntünk meg embernek lenni, így szükségleteink is vannak.

…menne szabadságra, csak gyermekeivel együtt

Ha jól belegondolunk a vakáció szó jelentése magában foglalja a pihenést, kikapcsolódást. A pihenés fogalma viszont nem egyeztethető össze a gyermekekkel. Az is fontos, hogy egész családunkkal együtt töltsünk pár napot valami szép helyen, gyermekbarát stranddal. De valódi önzés-e, ha feszült és fáradt anyuka helyett egy igazán kipihentet és mosolygóst szeretnénk adni gyermekeinknek? Ezt csak néhány gyermektelen nappal érhetjük el.

…lenne felkészületlen

Mindig van nála nedves törlőkendő, húsz gyereknek elég rágcsálnivaló, innivaló, sebellátó eszközök. A táskájában teremnek. Van olyan anyuka, aki csak akkor nyugodt, ha mindig cipel mindent, ami valaha is kellhet. A valóság az, hogy a gyerekek simán túlélik, ha éppen nincs nálunk több zacskónyi keksz a játszótéren.

…fogná copfba a haját

Tökéletesanyu természetesen otthon is kifogástalan kinézetű, mint aki most jött a fodrásztól. Haja frissen mosott, beszárított, hibátlan. Az igazság az, hogy szinte minden hosszú hajú, kisgyermekes anyuka ismeri azt a jól bevált frizurakészítési módszert, hogyan kell egy hajgumival fél perc alatt lófarkat készíteni. Három éves gyermekünk nem fog attól jobban szeretni, ha minden nap díjnyertes frizurával készítjük el az ebédet vagy játszunk vele.

…utálná a játszóteret

Kimenni a játszóra csupa móka és kacagás, lazítás és jókedv. Gyermekünknek remélhetőleg igen. Ha nem vagyunk épp szocializált hangulatban, nyűglődés is lehet az a másfél óra, amit kint töltünk. A gyerek teljesen jól el van nélkülünk, mégis alulfizetett biztonsági őr üzemmódban kell működnünk. Teljesen elfogadható, ha időnként alig várjuk, hogy haza menjünk. Közben kissé feszülten rájövünk, hogy egyáltalán nem játszik sem a vödörrel, sem a lapáttal, de még a dömperrel sem, amit kicipeltetett velünk a játszótérre.

…bolondulna meg

A tökéletes anyuka egész nap mosolyog és jókedvű, olyan, mint egy Disney-mesefigura, akinek a vállán madarak dalolnak és bárhova lép, az virágba borul. Ezzel ellentétben az átlagos anyuka időnként alig várja, hogy véget érjen a nap és elalvás előtt része lehessen néhány csendes percben. Ki ne mászna falra, ha egymás után tízszer kell végighallgatnia a “Jégvarázs” című mesefilm dalait? Ha kisfiunk van, akkor normális, ha néha arról álmodunk, hogy Villám McQueen a mese elején ott marad defektes gumival a célvonalban. Még hogy “ő a sebesség”!

…hívna bébiszittert

Tökéletesanyunak soha nincs szüksége bébiszitterre. Mert szuper problémamegoldó. Lehet, hogy feltalálta az osztódás képességét? Elég meghökkentően hangzik. Ha nincs közelben nagymama, jó barát vagy egy megbízható szomszéd, bizony kisgyermekes éveink alatt kerülhetünk olyan élethelyzetbe, amikor szükségünk lesz egy tapasztalt, megbízható hölgyre, akire nyugodt szívvel rábízhatjuk gyermekünket. Lehet hirtelen jövő vészhelyzet az oka, de önzőbbnek tűnő, viszont felüdülést hozó néhány gyermektelen óra is, amire időnként szükségünk van.

Ha lenne még egy pontja a felsorolásnak, ez állna benne: a jó anyuka nem ítélkezik mások és saját maga felett. Nem címkézi fel az édesanyákat tökéletes vagy tökéletlen, jó vagy rossz jelzőkkel. Anyának lenni azt jelenti, hogy kedvesek, türelmesek igyekszünk lenni és mindent meg szeretnénk adni a gyermekünknek. Mindannyian megtesszük, amit tudunk. Egyszer, egy okos ember azt mondta, nem kell tökéletes anyának lenni, legyünk csak “elég jó” anyák. A gyermekünknek úgyis mi leszünk a tökéletesek.

Kapcsolódó cikkek:

Anyaparák: így védd ki a stresszes szitukat

“Az én anyukám semmit sem csinál”

Az anyaság 5 pozitív hatása