Baba

A védőnő szerint mindent a gyerekek irányítanak

Régen az volt a szabály, hogy a gyermeket háromóránként etetni kell, ez mesterséges állapot volt. Mára azonban átestünk a ló túloldalára – figyelmeztet Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő.
2023. Október 05.
Anya babával
Kép: Getty Images

A védőnő a lapunknak adott interjúban a szülők felkészültségéről elmondta, hogy gyakoribbak a szélsőségek, mint a középút. Fővárosi tapasztalatai alapján a leendő szülők sokszor akár a szakembereknél is felkészültebbek, utánajárnak a dolgoknak. De hiába tudnak mindent, azért kell rájuk is odafigyelni, mert nem tudható előre, hogyan fogják megélni a tényleges helyzetet. A másik szélsőséget azok a leendő szülők képviselik, akik nem foglalkoznak a felkészüléssel. Gitidiszné Gyetván Krisztina szerint a középút lenne ideális, de ez jelenleg nagyon ritka.

A szakember elmondta azt is, hogy úgy látja, míg korábban a mesterséges háromóránkénti etetés volt a fő szabály, addig ma már az édesanyák tisztában vannak azzal, hogy ez nem volt egy jó megoldás, azonban most átestünk a ló túloldalára: mindent a gyerekek irányítanak. A védőnő azt szokta javasolni, hogy a szülő gondolja végig, mit szeretne, ismerje meg azt, hogy a gyermeke aktuálisan hol tart, és ebből a kettőből irányítsa a folyamatokat.

Szerinte az anyákat abban kell támogatni, hogy figyelje a gyereke jelzéseit. Az édesanyák egyedül vannak, míg korábban mindig volt velük valaki – szomszédasszony, sógornő, az édesanyja –, addig ma sokszor a szomszédainkat sem ismerjük. Mindezt csak tetézi, hogy gyakran felmerül az édesanyákban az elég jó anya vagyok-e dilemma. Sok támogató kört kellene építeni, hogy az anyák ne legyenek ennyire egyedül, tudjanak egymáshoz fordulni – hangsúlyozta Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő.