Baba

17 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt anya lettem

Személyes perspektíva egy kétgyermekes pszichoterapeutától.
2023. Április 03.
Anya babával játszik az ágyon
Kép: Getty Images

Shonda Moralis több mint húsz éve anya, két gyermeke született, pszichoterapeutaként anyák ezreinek segített kiigazodni a szülőség rejtelmeiben. Azt írja a psychologytoday.com-on megjelent cikkében, hogy gyakran kérdezik meg tőle, mit lett volna jó tudnia 20 évvel ezelőtt. Összegyűjtötte hát, hogy mit tanácsolna az anyaság előtti önmagának. A cikk szerkesztett változatát közöljük.

1. Menj és ismerd meg a világot, élvezd a szabadságodat. Amikor eljön a fészekrakás ideje, készen állsz majd arra, hogy teljes mértékben élvezd életed legnagyobb ajándékát.

2. Fedezd fel, hogy mi az, ami téged örömmel tölt el. Amikor megérkeznek a babák, bármilyen kihívásnak is tűnik kezdetben, szakíts időt arra, ami energiával tölt fel, és ami az anyaságon kívül is boldoggá tesz.

3. Gyakorold a tudatosságot, ha csak néhány pillanatra is naponta.

4. Légy kedves és szeretetteljes önmagaddal. Gyermekeid mintául fognak venni mindent, amit teszel és mondasz.

5. Fedezd fel a megérzéseidet (ebben is segít a mindfulness), és kövesd őket. Bízz abban, hogy mindenkinél jobban ismered gyermekeid személyiségét és igényeit.

6. Élvezd azt a fiatal testet, amelyet még nem érintett meg a gravitáció és a gyermekszülés.

7. Az első napokban sírni fogsz a kimerültségtől és segítségre lesz szükséged. Fogadd ezt el és legyél érte hálás.

8. Élvezd a jelenleg zavartalan alvást, a szabadidőt és a kényelmes vacsorákat. Hiányozni fognak, de még jobban fogod imádni a gyerekeidet, akik a helyükre lépnek.

9. Felejtsd el a maximalizmust. Ismételd utánam: Az elég jó is nagyszerű.

10. Egy anyaoroszlán leszel, amikor tanúja leszel annak, hogy a gyermekednek fájdalmai vannak. Használd ezt az erőt arra, hogy segíts és gyógyíts.

11. Maradj kapcsolatban a barátaiddal, támaszkodjatok egymásra a nehéz pillanatokban, és nevessetek sokat.

12. Válaszd meg gondosan a partnered, és építsetek szilárd, szeretetteljes, támogató kapcsolatot. Erre akkor lesz szükséged, amikor a saját belső tartalékaid kifogynak.

13. Gyermekeid exponenciálisan bővítik érzelmi, szellemi, lelki és fizikai bátorságodat.

14. Emlékeztetni fognak arra, hogyan kell játszani, butának lenni, és az ő szemükkel nézni a világot.

15. Rád fognak pisilni és hányni, ápolni fogsz, és vigasztalni. Mindezek ellenére naponta csodálkozva és hálával fogsz a gyermekeid szemébe nézni.

16. Meg fogod tanulni a rugalmasság, az elengedés és az árral való együttlét finom művészetét.

17. Az anyaság összezavar, kinyitja a szívedet, és olyan váratlan kihívások elé állít, hogy kényszert érzel majd, hogy könyvet írj róla.