Család

“Senki nem érti, hogy csinálom” – egy ötgyermekes anya vallomása

Ötgyermekes anyaként állandóan azt mondják nekem, hogy "nem tudom, hogy csinálod". Ilyen a nagycsaládos lét varázslatos és kihívásokkal teli világa.
2023. Március 19.
Apa sok gyerekkel
Kép: Getty Images

“Mivel az ötödik gyermekem születése előtt állok, szinte hetente hallom, hogy “nem tudom, hogy csinálod, hogy bírod”. A kívülállók stresszesnek, káosszal telinek, anyagilag megterhelőnek és rendkívül zajosnak gondolják azt, hogy négy – mindjárt öt – gyermekkel élünk. Értem a zavarukat, az én eredeti családomban sincs sehol ennyi gyerek” – írja Alexandra Frost a yahoo.com-on megjelent cikkében, melyben több hasonló cipőben járót is megkérdezett a témáról.

“Nekünk azonban bevált a nagycsalád, az úszóleckék sokkoló áraival, az egyszerre több pelenkás gyerekekkel, a logisztikával együtt. Ez azért van, mert van egy titkos varázsa annak, ha sok gyereked van. Van egyfajta kényelem és mélységes szeretet, amikor egész nap kis lábak csattognak, testvérek nyüzsögnek, vagy amikor az egész család egy takaró alatt nézi a mesét este.”

Jaime Maser Berman, négygyermekes anya szerint felemelő látni a (nagyon hosszú) konyhaasztalt körbeülő gyerekeit, akik mindannyian másmilyenek, és nagyon ragaszkodnak egymáshoz. Ő úgy fogalmaz, megnyugtató látni, hogy amikor ők már nem lesznek, a gyerekeik akkor is ott lesznek egymásnak.

A káosz nem mindig rossz dolog

“Hozzám hasonlóan Berman is hallotta már ugyanazokat a megjegyzéseket a káosz vélt szintjéről, amely a nagycsaládokban jelen kell, hogy legyen. De csak azért, mert mások számára ez őrültségnek tűnik, nem jelenti azt, hogy nincs benne rend és szórakozás.”

Ami talán meglep másokat, az az, hogy nálunk ez viszonylag zökkenőmentes” – mondja Berman. „A hangsúly a viszonylagon van, mivel vannak olyan pillanatok, amikor a dolgok egy másodperc tört része alatt a fejük tetejére állnak. De a legtöbbször egy ekkora család, ráadásul kisgyerekekkel, elég könnyen működik. Amikor az emberek meghallják, hogy hány gyerekünk van és hány évesek, zavarba jönnek, és megkérdezik, hogy csináljuk. A válaszom mindig az, hogy egyszerűen csak csináljuk és elfogadjuk a káoszt. A káoszba való belenyugvás ahelyett, hogy harcolnánk ellene, gyakran azt jelenti, hogy a nap végéig elviseljük a rendetlen házat, takarítunk a gyerekekkel, megváltoztatjuk az elvárásokat, és rugalmasan kezeljük az időbeosztást.”

Az utazás megerőltető lehet

“Nagycsaládosként vettünk egy lakóautót, és többnyire a lakóhelyünktől négyórányinál távolabbi helyre nem utazunk. Ez kivitelezhető és megfizethetőbb, mint ha sok gyereket próbáltunk volna átvinni az országon vagy a világon át repülővel, különböző típusú autósülésekkel teli bérelt autókkal vagy ki tudja milyen módon.” Berman hozzáteszi: “Időnként úgy érzem, hogy lemaradunk az utazásról, mert túl drága lenne nekünk. Úgyhogy egyelőre autóval nyaralunk, egy hétre kibérelünk egy tengerparti házat, vagy elmegyünk néhány napra valahova.

Költséges vállalkozás

“Nem meglepő, hogy a nagycsaládos lét sok kiadással jár.” Minél több gyerek, annál több kifli kell tízóraira, annyiszor többe kerül sok minden, de messze nem minden növekszik arányosan a gyerekek számával. Ahogy a gyerekek nőnek, még többel, gondoljunk a különórákra, táborokra, sportolásra. “Elengedhetetlen, hogy legyen egy jól átgondolt költségvetésünk.”

Néhány trükk a mindennapok túléléséhez

“Nincs olyan nap, amikor ne azt kívánnánk, bárcsak kisebb lenne a családunk, vagy kevesebb gyerekünk lenne. Vannak napok, amikor tényleg komoly kihívás egy ekkora családot terelgetni.”

A Hills család – akiknek öt gyerekük van – azt mesélik, hogy minden nap 14 darab zoknira van szükségük ahhoz, hogy kijussanak a házból, és erre csak egy megoldás van: mindenki fekete zoknit kap, így bármelyik kettőt elő lehet húzni a zoknis kosárból, mert összeillenek. Zseniális!

A gyerekek tevékenységeit illetően is kemény vonalat húztak – évszakonként és gyerekenként egy tevékenység, kilépés, abbahagyás, meggondoltam magam vagy váltás félúton nincs, kivéve extrém esetekben.

Mind a Hillsék, mind Bermanék szerint bizonyos dolgok megvásárlása elengedhetetlenül fontos befektetés, például a gyümölcscentrifuga, fagyasztóláda. Utóbbi azért is jó, mert az akciós termékeket le lehet fagyasztani és később felhasználni. Hillsék hozzáteszik, hogy minden pénzt megér egy nagy franciaágy beszerzése: a nyugodtan alvó gyerekekkel teli családi ágyon nem érdemes spórolni.

Forrás: yahoo.com