Család

Négy 10 év alatti gyerekem van és csak most jöttem rá, mi számít igazán

"Négy gyermekem van, az életünk sokszor maga a káosz. Néha frusztrál, hogy nem vagyok türelmes, vagy ha nem pont olyan a napunk, ahogy elterveztem. De csak mostanában jöttem rá arra, mi számít igazán" - írja egy édesanya.
2023. Március 09.
Négygyerekes család legkisebb a földön ül
Kép: Getty Images

Egy négygyermekes, korábban ügyvédként dolgozó édesanya vallomását olvashatjuk a scarymommy.com-on, nagycsaládról, vívódásokról és, hogy nem a tökéletességre érdemes törekedni, hanem valami másra, amire ő is csak mostanában ébredt rá. A cikk szerkesztett változatát közöljük.

„Ébren fekszem, és gondolatban újra átélem a nap minden apró pillanatát. Azokat, amikor türelmes voltam, és azokat, amikor nem. Azokat, amikor igazán jelen voltam, és azokat is, amikor kicsit jobban elkalandoztam. És gyakran úgy érzem, lehetetlen elégedettnek lenni a teljesítményemmel. Négy gyermekem van, kétévestől kilencig. Az életünk kaotikus. Így a nap végén egyetlen kérdést teszek fel magamnak: érezték-e ma, hogy szeretem őket? És ha a válasz igen, nyugodtan alszom. Mert az, hogy kimutassam nekik a szeretetemet, a legfontosabb anyai felelősségem. És ez mindegyiküknél mást jelent.

A kétéves lányomnál ez az ölelkezés és az összebújás. Csiklandozás, párnacsaták, bújócskák. Választási lehetőség, hogy ő irányítson. Azt, hogy sétálni megyünk a környéken, és meghagyjuk neki a függetlenségét, hogy előre menjen, amikor akar, de cipeljük, amikor elfárad. Azt, hogy megvigasztaljuk, ha ideges. Hogy hagyjuk hosszan zuhanyozni, mert imádja, és nem kényszerítjük arra, hogy vegye fel a kesztyűt, amit nem szeret. És azt is, hogy minden este elalvás előtt ringatjuk, miközben valamelyik musicalt énekeljük, elég hamisan.

És ott van az ötéves kislányom, az én magabiztos, szociális, független kis divatkirálynőm. Nála a szeretet kimutatása azt jelenti, hogy meghívom a barátait, és megengedem neki, hogy maga válassza ki a ruháit. Az ölelés, a hátának nagyon gyengéd dörzsölése az ujjbegyeimmel, és ölelésszünetek beiktatása, miközben a haját fésülöm. Vagy az, hogy hercegnőset játszunk, és én hagyom, hogy élénk rózsaszín pírt kenjen az arcomra és csillámot a szememre. Elvinni biciklizni a környéken, miközben olyan hangosan énekli a “Girl on Fire”-t, ahogy csak a torkán kifér. És azt, hogy nyugodt maradok, amikor véletlenül kiönti a tejet.

A hétéves kisfiamnak pedig valami egészen mást jelent, hogy szeretem. A kedvenc tojásos szendvicsét a helyi reggelizőhelyen. Azt, hogy találok egy kis időt, amikor meghallgathatom a történeteit. Azt, hogy együtt nézzük és tanulunk új recepteket a YouTube-on. Azt, hogy mindig meghallgatom a panaszait, amitől biztonságban és megértve érzi magát. Gyakran ölelgetjük, és sosem erőltetjük, ha nem szeretné. És azt, hogy nézzük, ahogy videójátékokkal játszik.

És akkor a legnagyobb, a kilencéves fiam. Teret engedek neki, amikor függetlenségre vágyik, és hasznos tanácsokat adok, amikor szüksége van rá. Azt, hogy mi is megtanultuk, hogyan kell videójátékokkal játszani, és, hogy hagyjuk, hogy ő nyerjen. Kosaras témák guglizását. Csokis palacsintát, extra képernyőidőt, hangos szurkolást a meccsén, még akkor is, ha ez egy kicsit kínos. Követni őt a barátságok és a döntések sűrűjében, és elmondani neki az igazat, amikor kéri, még akkor is, ha ez nehéz. Azt, hogy gondoskodunk arról, hogy mindig tele legyen a kulacsa.

Másképp szeretem őket, mert mindegyik más, ráadásul állandóan változnak is. És mivel négyen vannak, nem mindig érzem úgy, hogy minden nap volt időm vagy lehetőségem arra, hogy minden különleges pillanatot megéljek velük. Ezért minden este, amikor az ágyban fekszem, csak abban reménykedhetek, hogy ma is érezték, hogy szeretem őket. Mert egyszerűen csak az számít, hogy kimutassam nekik a szeretetemet.”

Forrás: scarymommy.com