Család

Ha te vagy az első számú szülő, az egy soha véget nem érő munka

Egy anya nemrég egy túlságosan is átélhető videót posztolt a TikTokra, hogy bemutassa milyen is, ha te vagy az "alapértelmezett szülő".
2023. Március 26.
Anya segít a leckében a gyerekeinek
Kép: Getty Images

Ha te vagy az a szülő, akihez a gyerek összes kívánsága befut, akkor pontosan tudod, miről beszél a TikTokon a @tinyann22 nevű felhasználó. Több millió megtekintésnél és rengeteg kommentnél jár a videó, valószínűleg azért, mert nagyon sokan ismertek magukra.

“Amikor anya elmegy a boltba, és apával hagyja a gyerekeket” címen fut a videón, ami a következő élethelyzetet mutatja be:

Az anya elmegy vásárolni, a két kisgyermeke otthon marad az édesapával. Miután a gyerekek észreveszik, hogy anya nincs otthon, felhívják, hogy elmondják neki, nem működik a tablet.  A videón hallható, ahogy az anya többször is megkérdezi a gyerekektől: “Hol van apa?”. Egyik gyereket sem érdekelte annyira a válaszadás, mint az, hogy megtudják, hol van az anyjuk, hogy segíthessen nekik.

Az egyik kommentelő az alábbit írta a videóhoz: “40 éves vagyok, de őszintén szólva ugyanezt teszem. Az anyámat kérdezem meg, hogy mennyi ideig főzzem a tojást vagy jár-e nekem adókedvezmény.” Egy másik hozzászóló elmondta, hogy amikor főiskolásként több ezer kilométerre lakott a szüleitől, az anyját hívta fel, mert nem tudta, hogy kell használni a kollégium mosógépét.

Ezekből a kommentekből az is látszik, hogy nem életkori sajátosság csupán, amiről beszélünk. Az alapértelmezett szülői lét egy valós dolog, ami messze túlmutat azon, hogy bárki bármikor elérhető, például itt most az anya is elérhető, hiába ment el vásárolni. Amber Thornton, pszichológus úgy definiálja az alapértelmezett vagy első számú szülőséget, hogy jellemzően az a szülő az, aki a nagyobb részt viseli és a nagyobb terhet viszi a gyermeknevelésből, gyermekgondozásból és úgy általában az otthoni teendőkből – idézi a pszichológust a parents.com. Tipikusnak mondható az a helyzet, amikor mondjuk az anya fürdik, az apa elérhető, de a gyerek mégis az anyához megy, hogy segítsen kinyitni a dobozt, mert rászorult a teteje.

A posztoló következő videójából egyébként kiderül, hogy az apa mindvégig egy méterre volt a gyerekektől.

A helyzet – ami úgy tűnik sokaknak ismerős, és a kommentekből az is látszik, hogy leginkább az anyák érintettek – természetesen nem a gyerekek hibája. Bizonyos mértékben érthető, például ha az egyik szülő van otthon a gyerekekkel, a másik pedig sokat van távol, mert dolgozik. Ebben az esetben valóban azt szokja meg a gyerek, hogy ahhoz forduljon minden problémával, akivel a legtöbb időt tölti. Ugyanakkor problémás sok szempontból, ha az egyik szülő – jelen esetben az apa – leginkább gyermekfelügyelő szerepkörben van jelen, és a gyerekei nem tekintik kompetensnek. Ezen a helyzeten csak a felnőttek képesek változtatni.

Forrás: parents.com