Kisgyerek

Szexi lady vagy dajkáló anya?

Létezik-e szupernő és dajkáló anya egy személyben? Vagy törvényszerű, hogy a gyermekszületést követő időben a nő "csupán" anya, aki tréningben, fésületlen hajjal próbálja magát utolérni a feladatok tengerében? Van megoldás, létezik kettő az egyben.
2009. Április 19.

A gyermekszülést követő időkben fenekestül felfordul az élet. Változás változás hátán, melyeket terhek és erőfeszítések sora követ. Nőre és férfira egyaránt többlet-feladatok hárulnak. Elsősorban az, hogy szülővé váljanak. Lehet, hogy éppen, hogy csak túlvannak a párrá, házastárssá válás rögös útján, itt a feladat, hogy szülőtárssá is váljanak. Az anyává és apává válás feladata azonban számos buktatót tartalmazhat.

Van egy különösen érzékeny terület, mely kétségtelenül a párkapcsolat egészére, sőt, közvetve ugyan, de a gyermek jól létére is hatással van. Ez pedig nem más, mint az anya női szerepkörében való “megfelelése”; nőiességének, testének, szexuális vágyának megváltozása.

Robotanya

“Ahogy teltek, múltak a napok a szülés után, egyre inkább úgy éreztem, hogy egy robottá váltam, aki a maga által teremtett mókuskerékben saját magát akarja utolérni. És bár mindent megtettem, nem ment. A teljes nap szoptatásból, büfiztetésből, fejésből, pelenkázásból, öltöztetésből, mosásból és vasalásból állt. Egy tápláléklelőhellyé váltam, akinek mindent a szoptatás csodájának kell alárendelnie.

Persze ezeket a nem illő érzéseket nem mertem kimondani. Hisz mindenhol csak a gyermeknevelés csodáiról lehet hallani. A napok és éjszakák egybefolytak. Az éjszakák nagyon hosszú idő óta nem a párommal töltött intim együttlétek idejét jelentették. És egy valami különösképpen hiányzott: hogy kívánatos nőnek érezzem magam.”

Ki hányadik a sorban?

A szülés alapjaiban megváltoztatja egy pár életét, egymáshoz fűződő kapcsolatát. Mindez váratlan és drasztikus lehet. Új feladataikból adódóan kevesebb idejük és energiájuk jut egymásra, hisz saját és egymás szükségletei közé betolakodik egy harmadik személyé.

Az anya számára pedig természetesen az újszülött szerető gondozása és táplálása a legfontosabb. Ez a szükségszerű és szoros biológiai kötődés a nő számára kielégítő, de mivel nagyon kimerítő feladat, kevesebb ideje és szabadsága marad egyéb feladatai ellátására, s így nem tud maximálisan női szerepének sem megfelelni, s párkapcsolatát megfelelően ápolni.

Szexi lady vagy dajkáló anya?

Nem szabad azonban elfelejtenünk: azért, mert most már egy kis emberke áll életünk középpontjában, és a vele való törődés tölti ki minden gondolatunkat és percünket, nem hanyagolhatjuk el magunkat sem. Azért, mert gyerekünk van, nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk továbbra is kívánatos és szexi nők is.

Hőn áhított szexualitás?

Szülés után gyakran előfordul, hogy a szex az utolsó dolog, amire egy nő vágyik. Csökkentheti a libidót a terhesség során felszedett pár kiló is, de leggyakrabban a hormonális változások. A negatív “hatások” miatt a nők kevésbé érezhetik magukat vonzónak, s ezek rányomhatják bélyegüket a szeretkezésre, és így akár az orgazmust is rosszabbul élhetik meg.

Az intim szféra újbóli kiépítése a legtöbb párnak igencsak nehezére esik, de a lehetőség adott, hogy újra megtalálják egymást. A kulcs a nyílt kommunikációban és a közös erőfeszítésekben rejlik. Ossza meg aggodalmait, és esetleges új elvárásait a párjával!

Fontos a fokozatosság, az óvatosság, a megváltozott női test igényeit szépen lassan és finoman kell felfedezni a férfinak. Nem kell egyből eljutni a közösülésig (hisz egy szexuális kapcsolat sokkal több magánál a közösülésnél), ehelyett érdemes egymást finoman simogatni, egymáshoz bújni, a szexuális együttlét egyéb lehetőségeivel élni, fenntartani az intimitást. Töltsenek időt csak kettesben, fejezzék ki egymás iránti szeretetüket apróságokkal. Egy kis ajándék, pár kedves szó, törődés, odafigyelés és vágyaink őszinte megfogalmazása – ezek lehetnek a legfontosabb fegyvereink.

Sokat segíthetnek az olyan egyszerű dolgok is, mint például a masszázs, amely hozhat egyfajta újdonságot, izgalmat: a test megfelelő átgyúrása örömtelibbé teheti az addig talán rutinszerűen működő szexualitást. Fontos az is, hogy a rituálékat és a sztereotípiákat el tudjuk hagyni, és ezáltal színesebbé tudjuk tenni szexuális életünket.

Egy újszülött gondozása nagyon kimerítő. Ha lefekvéskor már túl fáradt a szexhez, nyugodtan mondja meg párjának. De ez nem jelenti azt, hogy a szexuális életnek teljes egészében lőttek. Válasszanak más időszakot, például reggel, vagy a csecsemő napközbeni alvásainak idejében.

Túl a biológián

Hogy mikor éled fel egy nőben ismét a szexuális vágy, ezt nehéz meghatározni, sok tényező befolyásolhatja. Meg kell várni a sebek begyógyulását, amikor semmilyen panasz nem áll fenn, és a nő újra örömét leli a szexben. A szexuális együttlétre csak akkor kerülhet sor, ha a nő testileg és lelkileg is felkészült erre. Vannak nők, akik néhány héttel a szülés után készek a szexuális életre, másoknak több időre van szüksége. Legyenek türelmesek, ámde annál tevékenyebbek mindketten.

A csökkent szexuális vágy ellenére sem kötelező, hogy változás történjen az intimitás terén. Mert ha egy nő bizalmon és érzelmeken alapuló kapcsolatban él, és párja kielégíti az intimitás és a szeretet iránti igényét, kevésbé számítanak a biológiai tényezők. Ha megéli, hogy vágynak rá, javulhat a szexuális élet is. Ugyanis a lelkiállapot a nők esetében fölülmúlja a kémiát. A hölgyeknél sokkal inkább számít az, hogy mennyire elégedettek saját magukkal, mennyire tudják elfogadni saját testüket, mennyire pozitív a testképük, és mennyire kapnak megerősítést a partnerüktől. Hihetetlen, mire lehet képes egy-egy bók.

Egyéni akciók a siker érdekében

Szexi lady vagy dajkáló anya?

Közhelynek tűnik, de nem szabad elfelejteni nőiesnek maradni, hiszen a külcsín nagyon fontos.Vegyen magának néhány új ruhát! Vonzóbbnak fogja magát érezni, ha a kényelmes, régi darabok helyett beújít néhány új szexi fehérneműt, pizsamát. Könnyebb kívánatosnak éreznie magát, ha néha a tréninget is felváltja valami csinosabb.

Törje meg a monotonitást! Kezdje a napot egy frissítő zuhannyal, sminkelje ki néha magát, csinálja meg a frizuráját. Az igazi erotika persze több a küllemnél, de mindez nagyon jó arra, hogy jobban érezze magát a bőrében, és párja figyelmét is felkeltse.Csináltasson egy új frizurát. Próbálkozzon új színnel vagy egy merészebb formával. Az új külső dobni fog az önbizalmán.

Étkezzen egészségesen, fogyasszon folyadékot bőséggel. Rendszeresen végezzen testmozgást, és legyen mindig ápolt. De legyen magával türelmes, és fogadja el, hogy a fogyás, teste visszaalakulása időbe telik. Arról nem is beszélve, hogy a szoptatás időszaka nem szabad, hogy fogyókúrával és drasztikus edzéssel teljen. Fogadja el a testét olyannak, amilyen, és máris vonzóbbnak fog látszani.

Pihenjen annyit, amennyit csak tud. Legyen néha egyedül is. Szüksége van néhány órára egy héten, ami csak saját magáról szól. Menjen el kozmetikushoz, fodrászhoz, találkozzon a barátnőivel, nézegessen kirakatokat, vagy csak sétáljon; a lényeg az, hogy szabadon rendelkezzen néhány óra felett. Amikor nem csak anya, hanem nő, barátnő stb.

Kényeztesse magát! Menjen el néha egy szépségszalonba egy manikűrre, vagy masszázsra. Vagy kérjen párjától egy masszázst, a kedvenc olajával. Egy forró, illóolajos fürdő is megteszi néha. Tegyen fel egy kellemes zenét, gyújtson meg néhány gyertyát, dőljön hátra és lazítson.

Legyenek meghitt, kettesben töltött perceik párjával. Néhány óra egy héten jár, amikor szülői szerepüket otthon hagyva csak párként “funkcionálnak”. Beszélgessenek sokat, fejezzék ki érzéseiket. Menjenek el vacsorázni szépen felöltözve. Válasszanak egy csendes, romantikus helyet, ahol néhány óra csak Önökről szól. Élvezzék az együttlétet, legyen minőségi a közösen eltöltött idő. Az ezután hazatérő férfi és nő így boldog és kiegyensúlyozott szülőpár lesz, így a kimenővel mindenki csak nyer: baba, mama, s papa egyaránt.

A párkapcsolatot felpezsdíteni, színt vinni a monoton hétköznapokba mindig nagyon fontos. Különösképpen igaz ez gyermek születését követő időszakban, amikor sokat kell tenni azért, hogy a nő nőként visszanyerje önbizalmát, s ezáltal magabiztosan élhesse át az anyaság boldogságát.

Ezeket is olvasd el:

  • Kismamából újra bombanő!
  • Szülés után bombaformában: soktényezős a siker
  • De azért néha szexelünk is, biztosan…
  • Van szex a gyerekek után?
  • Forrás: HáziPatika.com