Gyerek

Szex? Eszik vagy isszák?!

A legjobb fogamzásgátló a kisgyerek - nyilván sok pár jutott már erre a következtetésre átvirrasztott éjszakák, remekül időzített felébredések, a legalkalmasabb pillanatban benyitó csemeték és az egyre ritkább, egyre rövidebb és célratörőbb szex miatt.
2011. Szeptember 05.

Évekig diétán

– Aki azt állítja, hogy ugyanolyan a szexuális élete és kedve, mint a gyerekek előtt, az hazudik, vagy huszonnégy órás bébiszittere van – panaszkodik Sára. – Nekem két olyan gyerek jutott, akik nem alusszák át az éjszakát. Ráadásul korán visszamentem dolgozni, építkezni kezdtünk, ezért öt éve krónikus kialvatlanságban szenvedek.

Még ha bennünk ég is a tűz, azt megszervezni, hogy a két gyerek egyszerre aludjon, elég nehéz. Igaz, a férjem is felkel éjszaka a gyerekekhez, ő is ugyanolyan fáradt, együtt sírunk-nevetünk, de ez azért kevés szex helyett. Mindketten tudjuk, hogy ez csak átmeneti állapot, és később könnyebb lesz, de mikor lesz az a később? A legszebb éveink gyakorlatilag szexmegvonással telnek.

Felfedezőúton

– A kicsi születése óta ritkább a szex az életünkben, de színesebb lett, és javult a minősége – mondja Réka. – A lakás minden pontját felfedezzük akár fényes nappal is, ha úgy látjuk, hogy a kicsi egyedül is elvan a járókában. Éjszaka, mivel egy szobában alszik velünk, már nem lehet olyan önfeledten hangoskodni, nehogy felébredjen. Olyan nálunk is előfordult, hogy elképzeltem, milyen jó is volna most huncutkodni egy kicsit, már csak pár perc és elalszik a gyerek, de a következő pillanatban az igazak álmát aludtam.

Összeesküvés

– A kisfiunk érkezése teljesen megváltoztatta addigi életünket, a szexuális életünket is beleértve – meséli Szekeres Anna, aki hét éve van együtt a párjával. – Bár az első hónapokban életem sem igazán volt, nemhogy szexuális.

A most egyéves Bendegúz kezdettől fogva velem alszik, ebben közrejátszott az is, hogy öthetes volt, amikor egy baleset következtében eltört a bokám. Hat hétig feküdtem, ezért az éjszakai szoptatásokat csak így lehetett megoldani, a férjem pedig kiűzetett a nappaliba a kinyitható kanapéra.

Ebben a helyzetben kellett tehát megszervezni az esti pásztorórákat. A menetrend általában a következő: a gyereket elaltatom a hálószobában, majd óvatosan kiosonok a szomszédos nappaliba, és igyekszünk maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló időt. Az biztos, hogy régen nem voltunk rákényszerítve a szervezésre, nem kellett csendben lenni, néha lélegzetvisszafojtva fülelni, hogy „Szerinted felébredt? Nem hinném… vagy mégis?”

A gyerek születése előtt voltaképpen akkor voltunk együtt, amikor csak szerettük volna. Most mindketten várjuk, tervezzük az esti randikat.

A gyerek persze szuperintenzív antennákkal figyel minket, és a legjobbkor sír fel, vagy hangos és egyértelmű mammammammázásba kezd. Nincs mit tenni, ilyenkor be kell menni, és hát vagy lesz folytatás, vagy nem.

Nagycsaládos bűvészmutatványok

– A férjemmel húsz éve vagyunk házasok, januárra tizenkét gyerekünk lesz – meséli Dóri. – Most költöztünk nyáron családi házba, így már kényelmesen elférünk, egyedül az ikrek okoznak majd kavarodást az alvással kapcsolatban, mert velünk lesznek egy szobában. Számukra egyelőre nincs máshol hely.

Ekkora családban nem lehet bárhol szexuális életet élni, mert a gyerekek éjszaka is járkálnak, az egyik inni akar, a másik vécére megy, vagy a nagyok későn jönnek haza. Csak egy megoldás van: csendben megoldani a dolgokat, de még így is megvan a veszélye, hogy ránk nyitnak. Már előfordult egyszer-kétszer, szerencsére takaró alatt voltunk, és nem vetkőztünk le egészen.

Ha a gyerekek nagy része elmegy nyaralni, a többieket meg a nagymamákra bízzuk egy-egy hétre, akkor jut egy kis időnk egymásra. Na persze a kicsik ott vannak velünk, de ők szerencsére nem járkálnak éjjel, csak kiabálnak vagy felsírnak. A szeretkezés megszakításában nagy gyakorlatunk van, erre sajnos nagyon gyakran rákényszerülünk. De a gyerek az első, a párom is így véli, ő is felkel éjszaka segíteni. Ha nagyon fáradtak vagyunk, olyan időszak is előfordul, amikor öt alkalomból háromszor-négyszer belealszunk… nagyon ciki, de így van. Pedig az egymás iránti vonzalom nagyon is eleven bennünk. Az elején voltak mélypontjai a házasságunknak, de szerencsére már minden rendben van. Felnőttünk a feladathoz.

Mit lehet itt tenni?!

Nézz magadba: valószínűleg te sem szerettél arra gondolni, hogy szüleid szexuális életet éltek, élnek ma is. A kisgyerek akár a másik szobából, akár a szülei ágyában, alvó vagy félig alvó állapotban, vagy akkor, ha véletlenül rátok nyit, akaratlanul is tanúja lehet szeretkezéseteknek. Ez nem baj, nem éri megrázkódtatás, ha a szexet pozitív eseményként érzékeli. Legyen számára természetes, ha apa és anya megpuszilják, átölelik egymást.

Az ő szemszögéből a szexualitás is ennek a szerelemnek a része. Ha indulataitokat nem szégyellitek (biztosan hallotta már a kicsi, ahogy veszekedtek), akkor jó lenne, ha pozitív érzéseiteknek is hangot adnátok. Ne azt érezze a gyerek, hogy ez valami tiltott dolog, valami tabu, mert ez feszültséget kelt benne. Akár ti magatok is szóba hozhatjátok előtte az esetet, akár csak egy megjegyzés erejéig (de jót játszottunk este apával), és a gyerekben máris pozitív érzéssel kapcsolódik össze az addig feszültséget keltő, feldolgozhatatlan élmény.

Persze nyilván minden szülő arra törekszik, hogy ne zavarják meg szex közben, de nem abból származik a baj, ha meghall vagy meglát valamit a gyerek, hanem abból, ha ezt nem kezelitek megfelelően, ha ijesztő vagy tiltott dolgot sejt a háttérben.

Szexbomba a fáradtságra

A kisgyerekes szülők sokszor azt érzik, hogy semmi erejük, kedvük a szexhez az egész napos hajtás, fáradtság miatt. Szakértőnk szerint azonban a szexualitás egyfajta természetes transzállapot (ilyenbe kerülünk például élvezetes sport vagy meditálás közben is), így ahelyett, hogy fárasztana, energiával tölt fel. Vagyis jó szex közben az éberség és az alvás közti állapotban lebeg az agy az endorfintermelés következtében, ezért könnyen lehet, hogy orgazmus után valósággal újjászületsz.

Anyák mesélték

Nehéz egymásra hangolódni

Nem lett ritkább köztünk a szex, csak a játékossága veszett el kicsit. A vacsora, játék, fürdetés, altatás után olyan kötelező-hangulata van. Az persze kétségkívül hozott változatosságot az együttlétbe, hogy hol az előszobában, hol a konyhában kell feltalálnunk magunkat. Van még egy zavaró dolog: ha közvetlenül utána kellett odamennem a kicsihez, pláne szoptatni, az nagyon fura volt. Nehéz volt hirtelen megint anyává válni, hiszen egy másodperce még a férjemmel voltam. Kicsit szégyelltem magam.

Kitti

Hű, de kínos????

Egy alkalommal a tizenhat éves fiunk nyitott ránk, és utána gyorsan kiment. Mindent látott, de csak annyit mondott másnap, hogy örül annak, hogy még mindig így szeretjük egymást és reméli, ez mindig így lesz. Nagyon korrekt volt.

Zsófi

Túlzott óvatosság?

A második kisbabánkat annak köszönhetjük, hogy egy éjjel nem akartuk felébreszteni a kismanónkat azzal, hogy a fiókot húzogatjuk, így a férjem nem öltözött be, és ezt az egy alkalmat használta ki a kistündér, hogy hozzánk költözzön.

Edit

Rosszkor kapott reggeli

Egyszer egy házassági évfordulónkon hajnalban próbáltuk meg beindítani egymás vágyait, s amikor már épp készen álltunk volna, a gyerekek csoportosan beözönlöttek a szobába, majd az ágyba, hoztak nekünk reggelit meg kávét, és bebújtak hozzánk. Hát hadd ne mondjam, milyen kínos volt a férjemnek, akinek elég feltűnő volt az állapota.

Mesi

A kutya hozta ránk a szívbajt

Három gyerekünk van, de még sosem buktunk le. Egyszer viszont a kutya bent volt a lakásban, este volt és sötét, meghallotta a lihegést meg a nyögéseket, berohant a szobába, és vadul ugatni kezdett. Na, az infarktusveszélyes volt.

Rebeka

Ötletbörze a tapasztaltaktól

Szóltunk, hogy menjen a helyére

Három gyerekünk van. Általában külön szobában alszanak, de éjjel kijárnak vécére. Egyik együttlétünk kellős közepén az ötéves lányunk egyszer csak megállt az ágyunk mellett, és álmos, kómás tekintettel megkérdezte: Idefekhetek mellétek? Apával elkezdtünk nevetni, mondtuk, hogy most nem, menjen a saját ágyába, de majd reggel, ha apa elment dolgozni, akkor átjöhet anya mellé. A gyerek sarkon fordult, visszament az ágyába, és két perc múlva már hallottuk a hortyogását. Azután mi is befejeztük, amit elkezdtünk…

Panna

Kulcs!

A gyerekeink igazi éjszakai vándorlók, gyakran ébredtek, sokszor csak a mi ágyunkban nyugodtak meg. Ez egy idő után ez már komolyan zavarta a szexet. Egyszerűen képtelen voltam lazítani és átadni magam az élvezeteknek, mert örökké attól rettegtem, hogy na, most fognak felébredni, benyitni. Erre volt jó megoldás a kulcs. Arra az időre egyszerűen bezártuk az ajtót, így vagy befejeztük, amit elkezdetünk, vagy volt időnk valamit magunkra kapni, aztán ajtót nyitni.

Bori

Világosból sötétbe

Van egy aprócska trükkünk: a gyerekszobában ég egy kicsi villany, a miénkben nem. Na, ha valaki ki talál jönni, hirtelen nem lát a sötétebb helyiségben. Míg hozzászokik a gyerek szeme a sötéthez, van idő betakarózni.

Andi

Iskola, óvoda

Csemetéink éjszakai cirkuszai miatt egyszerűen lehetetlen volt összehozni egy jó kiadós, felszabadult szexet. „Csak csendben, csak halkan” – ez volt a jelmondatunk, pedig így azért nem a legizgalmasabb! A rugalmas munkaidő arra jó többek közt, hogy az efféle problémákat délelőtti szexszel oldja meg az ember fia és lánya. Amint a gyerekek elmentek oviba, iskolába, és az egész lakás a mienk volt, tobzódhattunk!

Lili

Wellnesshétvége

Mi úgy tapasztaltuk, hogy hosszú távon igenis a szex minőségének rovására megy, ha mindig suttyomban, csöndben, több megszakítással kerül rá sor. Persze így is lehet csodásan szeretkezni, de mi bevezettük, hogy negyedévente egyszer megajándékozzuk magunkat egy wellnesshétvégével. Ilyenkor szigorúan kettesben utazunk el, és éjjel-nappal kényeztetjük egymást. Ez igazi feltöltődést jelent.

Eszter

Nagyszülők

A legváltozatosabb ürügyekkel bízzuk néha hétvégére vagy épp napközben néhány órára valamelyik nagyszülőre a gyerekeinket. Ilyenkor aztán miénk az egész lakás, teljes zavartalanságban. Persze hozzátartozik, hogy épp ilyenkor csönget be a szomszédasszony, és ilyenkor hoz tértivevényes levelet az APEH-től a postás, de mi nem nyitunk ajtót.

Detti

Szakértő: Klettner Anikó szexuálpszichológus

Forrás: Kismama magazin