Kisgyerek

A gólya hozza?

A szexualitás nem kamaszkorban kezdődik, hanem születésünktől fogva életünk szerves része. Mégis tanácstalanul állunk, amikor a csemete érdeklődni kezd a "kényes kérdésekről".
2011. Január 26.

Hol bújtam ki a hasadból, és hogyan kerültem egyáltalán bele? Miért van nagy cicid? Nekem miért nem szőrös? Ezeket a kérdéseket minden gyerek fölteszi egyszer. De hogyan válaszoljunk? Nincs egyetlen jó recept arra, miként fogjunk hozzá. Az a szülő van a legkönnyebb helyzetben, aki már az első évektől kezdve bizalmas légkört tud kialakítani gyerekével. Ehhez a szülőknek elsősorban önmagukat kell megismerniük, saját szexualitásukat kell elfogadniuk és átélniük. Ez néha nem is olyan könnyű!

A gyerek előtt zajlik az életünk

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy akkor is nevelünk, amikor nem tudunk róla, vagyis a nemiséggel kapcsolatos viselkedésünk mintaként szolgál gyerekünk számára. A gyerekek elől nem kell titkolni az egymásnak adott röpke csókot, a gyengéd simogatást, sem az elpirulást egy kényes kérdés nyomán. A család a legfontosabb gyakorlóterep a gyerek számára, ahol szexualitását próbálgathatja, az otthoni szokásoktól függően szabadabban vagy kevésbé nyíltan. Van, ahol magától értetődően együtt fürdik kicsi és nagy, másutt jobban érzik magukat a felnőttek, ha nem mutatkoznak a gyerekek előtt fedetlen testtel. Az intimitással kapcsolatos határok mindenkinél máshol húzódnak.

Nem érdemes meggyőződésünkkel ellentétesen viselkedni! Az a szülő, aki olvasmányai hatására határozza el, hogy megkísérli levetkőzni gátlásait, de valójában továbbra is kellemetlenül érzi magát meztelenül, sokkal kevésbé hiteles a kicsi előtt, mint aki bevallja szégyenérzetét. Kínos helyzetekben jó megoldás lehet, ha képeken, rajzokon mutatjuk meg a gyereknek, amire kíváncsi.

Mikor beszéljünk róla?

A gyerekek fejlődési ritmusa nagyon eltérő, ezért nem lehet meghatározni, hogy melyik életkorban mit és hogyan mondjunk nekik. Érdemes megvárni, amíg magától kérdez, és akkor adjunk az életkorának megfelelő választ. Ne kezdjünk bonyolult magyarázkodásba, a pici egyértelműen jelzi, mire kíváncsi. Természetesen a szülő is kezdeményezheti a beszélgetést, ha például kistestvér érkezik a családba, vagy ha úgy érzi, hogy a gyereket foglalkoztatják ugyan a szexualitással kapcsolatos kérdések, de valamiért nem meri szóba hozni ezt a témát.

Akkor is a szülő feladata a párbeszéd elindítása, ha eddig nem volt szó a nemiségről a családban, és a gyerek már szüleihez hasonlóan tabuként kezeli ezt a témát. Nem szégyen vállalni, hogy változtak nézeteink, és már képesek vagyunk nyíltan beszélni a szexről. A természetes, nyílt hozzáállás az egész családnak javára válik.

Pénisz vagy fütyi?

Nincs szükség nyakatekert fordulatokra, sem tudományos megnevezésekre: a nemi szervek családi körben használt megnevezései megfelelőek ezekben a beszélgetésekben is, de említsük meg, hogy többféle elnevezés létezik. A technikai részletek magyarázata, a biológiai funkciók bemutatása érthetővé teszi a szülés, nemzés folyamatát. Emellett a dolog érzelmi hátteréről is beszélnünk kell.

Kezeket a paplan fölé?

Nem ritka, hogy az óvodás fölfedezi: saját nemi szervének simogatása, ingerlése örömet szerez számára. A gyerekek sokszor érdeklődve vizsgálgatják egymás testét. Ha a szülő szemtanúja egy ilyen jelenetnek, a leghelyesebb diszkréten “nem észrevenni” a történteket. Ezekre a tevékenységekre a gyereknek szüksége van ahhoz, hogy megismerje és elfogadja saját és mások testét, érzéseit. Mondjuk el, hogy ez az ember személyes ügye, amit nem szokás mások előtt végezni. A tiltás, a büntetés szorongást és bűntudatot ébreszt a gyerekekben, ez pedig felnőttkori szexualitására is hatással lehet. Ha a szülőt zavarják a gyerek szexuális megnyilvánulásai, esetleg úgy érzi, hogy azok gyakoribbak, intenzívebbek annál, mint amit ő elviselhetőnek tart, forduljon szakemberhez, hogy ez ne okozzon további gondokat se a gyereknek, se neki.

Felvilágosító, gondolatébresztő könyvek:

Grethe Fagerström-Gunilla Hansson: Peti, Ida és Picuri (Móra Könyvkiadó – sajnos már csak könyvtárakban található meg)

Sol Gordon-Judith Gordon: Amit a gyermeknek tudnia kell – gyakorlati útmutató szülők számára (Alexandra Kiadó)

W. Ungváry Renáta: Kistestvérem születik (A Szoptatásért Magyar Egyesület)

Jean Uwe-Rogge: Még hogy mindent tudnak (Park kiadó)

Tanácsadó: Novák Julianna, Szülősuli – Tel.: 30/242-0055,

Kapcsolódó cikkeink:

  • Segítség, rajtakapott a gyerek!
  • Gólyamese helyett
  • Magához nyúl, mit csináljak?
  • Forrás: Kismama magazin