Baba

Hajlakk? Naná, majd popsikrém!

Legalább öt percre szakadj el néha az anyaságtól! Csak egy picit! Kezdetnek nem rossz. Aztán menni fog órákig is!
2011. Október 05.

Az anyaság egyértelműen maga a biztonságérzet. Amikor elbizonytalanodsz egy ismeretlen közegben, nem megsimogatod vagy finoman megpuszilgatod a gyerekedet? Talán nem is tudatosan. Esetleg jó erősen a babakocsiba kapaszkodva mosolyogsz a világra. Ez a mosoly azt üzeni a környezetednek: „tiszteljétek bennem az anyát!” És a világ tiszteli is.

Már a szülészeten elkezdenek anyukának szólítani, amit nyilván azért tesznek, mert nem tudják a nevedet, neked mégis jólesik. Majd ugyanígy a gyerekorvosnál, a babamasszázson, a védőnőnél vagy a bölcsiben. Még mindig jólesik… De néha eszedbe jut: visszatalálsz-e valaha a többi szerepedbe? Leszel-e még nő? Régen magas sarkúban jártál, és vörösre lakkoztad a körmeidet. Volt időd a párodra, akivel lehetett rendhagyó, vicces vagy épp szokatlan dolgokat művelni. Hajnalig is ébren maradtál, bármiről tudtál beszélgetni. Néha beültél kávézni a barátnőiddel.

Nem kéne ezt a bizonyos nőt újra életre kelteni? Hisz az anyaság a nőiségnek csak az egyik része. Egyetlen kis halmaz a többi mellett. S mint ilyen, nyilvánvalóan csak akkor fog jól működni, ha a nagy egész jól működik. Kell, hogy jól érezd magad a bőrödben, hogy anyaként is azt nyújthasd, amit elvársz magadtól!

Kezdd apró dolgokkal!

Pici gyerek mellett folytonos készültségben van az agyad. Összes érzékszerved rá hangolva figyel, hallgat, elemez. Legapróbb rezdülését is érzékeli, készen arra, hogy szükség esetén azonnal beavatkozzon. Mint egy ugrásra kész ragadozó vadászat idején. Többek között ettől is fáradsz el annyira a nap végére.

Bizonyított tény, hogy a bambulás kikapcsolja ezt az állapotot. Ha nincs időd vagy lehetőséged napközben aludni, keress olyan félórákat, amikor leroskadhatsz egy csöndes sarokba, és csak bámulhatsz magad elé! Az agyad ilyenkor felfüggeszti túlfeszített működését, és pihen. Akárcsak te! Ám ettől teljesen függetlenül is, ha teheted, szunyókálj te is a kicsivel!

Tipp bambuláshoz: Kövi Szabolcs Szertartás című lemezét ajánljuk

.

Tedd ki a lábad!

Az otthoni közeg állandósága néha igen fárasztó tud lenni. A sok-sok teendő és kötelezettség egy idő után rendkívül megterhelő és egyhangú. Új ingerekre van szükséged!

Több budapesti játszóházban van már lehetőség arra, hogy amíg te kávézol, teázol és beszélgetsz a barátnőiddel, vagy épp csak nézelődsz, bébiszitterek játsszanak a gyerekeddel. Így garantáltan mindketten jól érzitek magatok!

Tipp babás kimozduláshoz: a Féltucat kávézó a zuglói Ilka utcában jó választás.

Sport és gyerek

A mozgás endorfint, vagyis boldogsághormont szabadít fel, úgyhogy ne lustálkodj! Ha képtelen vagy megoldani, hogy eljárj A futás kikapcsol

otthonról, pedig azelőtt életed szerves részét képezte a sport, van néhány javaslatunk!

Amíg pici a baba, a baba-mama torna vagy baba-mama jóga nyújthat megoldást. Ha ennél intenzívebb fizikai igénybevételre vágysz, a legkézenfekvőbb az, ha a futsz, akár a babával együtt. Így a levegőzés és a sport is egyszerre megoldható. Bizonyos babakocsikat kifejezetten sportos, futó mamáknak terveztek.

Szóba jöhet még a görkorcsolya is, amellyel bármely babakocsi kompatibilis, de láttam már példát arra is, hogy egy család a kutyasétáltatást, a gyerek levegőztetését és a görkorizást kötötte össze. Ez pedig nemcsak praktikusnak, hanem kifejezetten jó mókának is tűnt.

Elő a barátnőkkel!

Szoptató anyaként sem kell úgy érezned, hogy nem mozdulhatsz el a gyereked mellől! Ha már túl sok volt a pelenkákból, a gügyögésből, vagy akár a cumisüveg-sterilizálásból, már fáj a hátad, mert a kicsikéd épp járni tanul, és te egész nap totyogsz vele, csak beszélj meg egy találkát a barátaiddal! Egy-két órára nyugodtan apára, nagyira bízhatod a picit, ha indulás előtt megszoptatod.

Ha szombat este ülnél be a kedvenc helyedre, az esti rituálé után is elindulhatsz. Gondold át, mennyi időd van az esetleges éjszakai ébredésig! Hidd el, a barátaid is örömmel alkalmazkodnak majd az általad megjelölt időpontokhoz. Meglátod, milyen jólesik felnőtthangon beszélni felnőtt-témákról, vagy épp egy könyvesházban nézelődni. A mozi, tánc, pláne a vacsora, amit nem neked kellett megfőzni, szintén csodákra képes.

Tipp: Barátnős, nézelődős, olvasgatós kávézáshoz a Cafe Freihálózat budapesti és vidéki könyvesboltokban.

Már készülődni is jó!

Emlékszel, milyen volt a baba előtti időszakban színházba készülődni? Frizura, smink, tűsarkú. Már emiatt is megéri az egész! Amikor kifestett szemmel tükörbe nézel, úgy, hogy nincs leböfizett pelus a válladon, újra megbizonyosodhatsz arról, hogy még mindig megállod a helyed a felnőtt világban. Talán néhányan az est folyamán megcsodálják majd a szoptatás miatt gyönyörű dekoltázsodat is! Fogadd a bókot örömmel!

Tipp: Dögös ruha, ami mindenkinek jól áll: Sensimilla 10 in 1

Kettesben a kedvessel

Ha meg tudjátok oldani a gyerekfelügyeletet a nagyszülők, nagynénik, bébiszitterek vagy barátnők segítségével, vezessetek be olyan estéket, amikor kizárólag kettesben vagytok a pároddal! Ez történhet akár heti rendszerességgel is.

Adott esetben a gyerek aludhat a nagyinál, így nektek ki sem kell mozdulnotok otthonról, de ha szívesen mentek, tegyétek azt! Ezekre az alkalmakra a ruháid mellé a feleség, barát és a szerető szerepek közül is válaszd ki a leginkább alkalomhoz illőt.

Párodnak is szüksége van arra, hogy meghallgassák, különösen akkor, ha erre már rég nem adódott alkalom, és neked is jó kicsit másról beszélgetni.

Néha a szerető is várhatja otthon! És ha esetleg nem volt időd elpakolni a konyhában, hagyd ki a gyertyafényes vacsorát, és vezesd egyenesen a hálószobába, vagy épp a fürdőbe! A nappali helyett kivételesen ide is teheted a gyertyákat! Hidd el, nem fogja észrevenni, hogy nincs elmosogatva.

Találkozhattok közös a barátaitokkal is. Attól, hogy gyereketek született, még nem áll meg az élet! Ki mondta, hogy a ti közös igényeitek már nem fontosak?

Forrás: Kismama magazin