Baba

A szülési sérülés a párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét

Az anyai sérülések - gátsérülések, kismedencei sérülések, hüvelyproblémák, stb. - gyógyulási ideje gyakran hónapokig, némely esetben akár évekig is elhúzódhat.
2018. December 19.
A szülési sérülés a párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét

A fizikai megpróbáltatások mellett ezek a sérülések lelkileg is megviselhetik az újdonsült édesanyát, és sokszor a párkapcsolatra is rányomhatják a bélyegüket. Miért okozhatnak párkapcsolati problémákat az anyai sérülések, és mit tehetnek a párok, hogy megoldhassák ezeket?

Tabuk övezte témakör

Egy nő számára önmagában a terhesség, a szülés, és az azt követő időszak – az úgynevezett gyermekágy időszaka – lelkileg érzékeny periódus. – A szülés közbeni sérülések témaköre azért különösen nehéz, mert általában egy tabuk által övezett témakör – mondta el Hátszegi Eszter, pszichológus, pár- és családterapeuta jelölt.

A szülés kapcsán a média, a közbeszéd gyakran egy csodálatos, problémamentes, boldog, vagy önfeledt élményvilágot közvetít a szakember szerint, a valóságban azonban sokkal gyakoribbak a szülés körüli komplikációk, így azokat a nőket, akiket különböző sérülések értek, önértékelésükben is próbára teszi egy ilyen élmény.

– Vajon mit rontottak el, már most nem elég jó anyák? Sokszor az egészségügyi dolgozók is hajlamosak elbagatellizálni a szülés közben keletkezett problémákat a kismamák érzékenységére hivatkozva – holott sokszor az erős fájdalom, a téves diagnózisok, a nem megfelelő kezelés és a stigmatizáció nehezítik a helyzetet, nem ritkán a szülés utáni depresszió kialakulásához is hozzájárulhatnak. Másfelől a női ivarszervek mind a szexualitáshoz, mind a szaporodáshoz erősen kötődnek: egy-egy sérülés kapcsán felmerül, hogy akár a további gyermekek vállalásában, akár a szexualitásban hosszú, vagy bejósolhatatlan ideig tartó nehézséget jelenthet felbukkanásuk – magyarázta Hátszegi Eszter.

A nőiességre is hatással lehet a sérülés

A pszichológus szerint egy szülés közben bekövetkezett sérülés a nőiségre, nőiességre is hatást gyakorol, és befolyásolja, mennyire érezzük magunkat vonzó nőnek. Szülés után egyébként is normális jelenség, hogy az anya és a kisbaba szimbiotikus kapcsolatban vannak egymással, míg az apa ebből a kapcsolatból kiszorul, háttérbe kerül átmenetileg.

– Sérülés nélkül is nehéz megtalálni, hogy a korábbi férfi-női szerepek hogyan alakuljanak át, hogyan váljon a pár apává és anyává, miközben megőrzi férfi, illetve női mivoltát is. A csökkent női önbizalom, önértékelés következtében előfordulhat, hogy a nő visszavonul a szexuális élet, valamint a párjával való intimitás elől: részben a fizikálisan is előforduló fájdalmak, részben a lelki oldalról megélt szégyenérzet, elégtelenségérzet miatt, illetve egy újabb gyermek születésével kapcsolatosan átélt félelmek miatt – fogalmazott Hátszegi Eszter.

Ez érthető módon feszültségeket szülhet a pár tagjai között: a férfi számára – a megfelelő kommunikáció hiányában – nehezen érthető lehet, párja miért válik hűvössé, távolságtartóvá. Különösen igaz lehet ez abban az esetben, ha traumatikus szülésről beszélünk, melynek következtében kialakult valamilyen pszichés zavar, mint a szülés utáni depresszió, szorongás, poszttraumás stressz zavar. – Amennyiben a fenti pszichés problémák fellépését tapasztalják, úgy érdemes szakember felkeresésére buzdítani akár az újdonsült anyát, de a férfi is részt vehet párja támogatásában.

A férfiak a kisbaba érkezésekor, párjuk kiszolgáltatott állapota miatt gyakran veszik fel magukra a kiszolgáló személyzet szerepét: fontos azonban, hogy ezt ne vigyék túlzásba, ne erősítsék az anya inkompetenciaérzését – sokszor ugyanis a szülés nem ideális megélése után az édesanyák kontrollvesztett állapotba kerülnek, tehetetlennek érzik magukat. Ezért jó, ha ilyenkor párjuk tudja őket erősíteni abban, hogy kompetens, felnőtt emberek, és megfelelő anyák. Emellett pedig jó, ha tudják közvetíteni feléjük azt is, hogy párjuk nőiessége nem szenvedett csorbát a szemükben, és kifejezik akár verbálisan, akár egy-egy öleléssel, simogatással is tetszésüket – javasolta a pszichológus.

A kommunikáció a legjobb út

A szakember szerint a problémák megoldására, mint minden szituációban, itt is a kommunikáció a legjobb út: félelmeink, nehézségeink kommunikálása, nyílttá tétele segít abban, hogy ebben a nehéz helyzetben is megértsük a másik helyzetét, hiszen csak a megértés révén találhat megfelelő megoldásra egy helyzet. – Míg a kommunikáció hiánya biztos távolodáshoz vezet, addig ha ki tudjuk fejezni, ami bennünk van, az még meg is erősítheti a kapcsolatot – hívta fel rá a figyelmet Hátszegi Eszter.

A szakértő szerint amennyiben a sérülés a szexuális életre is kihat, és a közösülést átmenetileg fájdalmassá teszi, vagy ellehetetleníti, úgy érdemes a szexualitás széles palettájának más elemeivel élnünk abban az időszakban, amíg nem regenerálódik a szervezet. Egymástól kérni tudva újra megerősíthetjük, fellobanthatja a pár a közöttük meglévő intimitást. – A terhesség hónapjai során kialakult változások visszaalakulásának, a sérülések begyógyulásának mind időre van szüksége – tette hozzá Hátszegi Eszter -, így mindenképp szükség van arra, hogy a pár tagjai erősítsék, biztassák egymást a gyógyulás útján.

Kapcsolódó cikkeink: