Baba

Anyaszégyenítés: az anyák nagy része megkapja, hogy rossz anya

Tízből hat amerikai anya megkapta már, hogy nem jól gondozza, neveli gyerekét. Az angol szakirodalom ezt "mommy-shaming"-nek, "anyaszégyenítésnek" nevezi.
2017. Június 22.

Anyaszégyenítés: az anyák nagy része megkapja, hogy rossz anya

Az anyaszégyenítés igen gyakran híres emberekkel történik, és ezek az esetek általában nagy publicitást kapnak. Reese Witherspoon például nemrég azért kapta meg a “rossz anya” bélyeget, mert fahéjas csigát adott kislányának, Coco Rocha modellt pedig amiatt szégyenítették mert, mert anyatej helyett tápszert ad a babának.

A University of Michigan egész országra kiterjedő, 475 nőt kérdező felméréséből kiderült, hogy az 5 éven aluli gyerekek édesanyának többsége ismeri a problémát, mivel maga is megkapta, hogy rossz anya, különféle – gyakran kényszerű – döntései miatt.

A főbb területek, amelyek mentén az anyákat rugdossák, a következők: fegyelmezés (70 százalék), étkezés és táplálás (52 százalék), szoptatás vs. tápszer (39 százalék), biztonsági kérdések (20 százalék) és gyerekgondozás (16 százalék).

A kritika jelentős része az anya saját szüleitől érkezik (37 százalék), a házastárs vagy a gyerek másik szülőjétől (36 százalék) és a rokonoktól (31 százalék).

Az anyák szerint a barátaik és az idegen anyák ennél jóval ritkábban kritizálják őket, de 10-ből 4 anya a bántás következtében teljesen elbizonytalanodik, sőt: igen gyakran szorong is.

Kapcsolódó cikkeink:

8 idegesítő gyermeknevelési tanács

A gyereknek nem tökéletes anyára van szüksége

Forrás: Medipress