Baba

Ne mondd, hogy élvezzem ki ezt az időszakot!

Egy babával otthon lenni nem csupán móka és kacagás, éppen ezért olyan idegesítő, amikor az ismerősök azt mondják, élvezzük ki ezt az időszakot, mert ettől jobb dolgunk nem lesz soha.
2017. Július 25.

Vannak pillanatok, amiket nehéz élvezni

Komolyan gondolják ezt vajon a barátok, családtagok, kollégák? Akik ezt mondják, mind nagyobb gyermeket nevelnek, és valószínűleg már elfelejtették, hogy az anyaság bizony nagyon nehéz, az első évben, években is. “A fiam megharapott, kihagyta a délutáni alvást, s miközben etettem, kitépte a hajam. Brutális 24 órán vagyunk túl, nem szeretnék még egy ilyen napot” – meséli egy édesanya a blogs.babycenter.com-on . Hogy lehet ezt élvezni? Hogy mondhatnak ilyet az ismerősök?

Persze, tudjuk, az idő gyorsan telik, tényleg nagyon gyorsan, és jó, ha megragadjuk minden pillanatát, hiszen a kisbabánk hamarabb felnő, mint ahogy észbe kapnánk. De attól még be kell ismerni, hogy vannak olyan pillanatok, amiket egyszerűen képtelenség élvezni. Néha a mi kis angyalkánk maga az ördög, néha vannak pocsék napok, amikor egyszerűen minden rosszul sül el.

“Élvezd ki ezt az időszakot.” Hallod újra és újra. Hallod, amikor a kisgyermekednek éppen dührohama van. Vagy amikor hajnali ötkor a kakiját próbálod kitisztítani valahogy a szőnyegből (nyugi, egyszer tényleg, igazán szobatiszta lesz!). Vagy amikor a kisbabád fogzik, és te összesen fél órát aludtál egy éjszaka leforgása alatt. Vagy amikor az egyetlen étel, amihez hozzájutsz a nap során, az a földről felcsipegetett gabonapehely, amit a kisbabád szórt le.

Újra és újra azt hallani, hogy ki kellene élveznünk ezt az időszakot, bűntudattal tölt el bennünket, hiszen mi egyáltalán nem élvezzük ezeket a szituációkat. És emiatt persze rossz anyának gondoljuk magunkat.

Miért nem tudják azt mondani a tapasztaltabb anyukák, hogy a kisbabás élet bizony néha szívás? Annyival könnyebb lenne, ha tudnánk, megértenek minket, ahelyett, hogy folyamatosan bűntudatot ébresztenének bennünk. Hát mi most megmondjuk nektek: a szörnyű pillanatokat egyáltalán nem kell kiélveznetek. Azok, akik ezt mondják, nem gondolkodnak tisztán, azzal ámítják magukat, hogy az anyaság csupa romantika, csupa rózsaszín cukormáz. Pedig nem így van.

Kapcsolódó cikkek: