Baba

7 jel, hogy fogzik a babád

Tudtad, hogy a gyermeked fogcsírái már bőven születése előtt kifejlődnek? És azt, hogy annak ellenére, hogy csak 6 hónaposan bújik ki az első fogacskája, már akár két hónaposan is beindulhat a folyamat?
2017. Július 14.

Mindent megrágcsál? Akkor valószínűleg fogzik

Bizony! Ezért van az, hogy sok gyerek nagyon hamar a fogzás tüneteit produkálja, a fog előtörése azonban még jódarabig várat magára. Aggodalomra azonban nincs ok, a kicsik többségének 3 éves korára mind a 20 tejfoga előbújik. Szerencsés esetben mindebből alig-alig érzékelünk valamit, azonban az is előfordulhat, hogy minden egyes fog “megszületése” egy kínszenvedés mamának és babának egyaránt.

De nézzük csak közelebbről, hogy melyek azok a konkrét jelek, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy nálatok is megkezdődött az a bizonyos fogzás!

1. Mindent megrágcsál (a szokásosnál is jobban)

A babád igazi kis rágcsálóvá változik ebben az időszakban. Mindent megrág a műanyag kanalaktól kezdve a játékokon át a mellbimbódig (aú!). Hasznos lehet, ha kitapasztalod, a gyereked mely játékokat csócsálja ilyenkor a legszívesebben, és ezekből beszerzel még egy párat.

2. Intenzíven nyáladzik

Az újszülött sokat nyáladzik, hiszen még nem tanulta meg, hogyan nyelje le a nyálát. Később a fogzással a folyamat újra felerősödik, ugyanis a szervezet így próbálja nedvesen tartani az érzékeny, duzzadt fogínyt.

3. Nyugtalanabb, nyűgösebb, éjszaka többször felébred

Fogzás alatt sajnos előfordulhat, hogy az éjszakát stabilan átalvó baba is újra fel-felébred. Éjjel ugyanis nincs, ami elterelje a pici figyelmét a fájdalomról.

4. Megváltoznak az alvási szokásai

A fogacskák előtörése a napközbeni alvást is befolyásolhatja. Vannak babák, akik emiatt nappal kevesebben alszanak, és reggel is korábban ébrednek a szokásosnál. Kitartás anyukák, egyszer ez is elmúlik!

5. Láz, kiütések, köhögés és/vagy hányásos tünetek

Habár az orvosok többsége vitatja, sok édesanya számol be arról, hogy mielőtt előtörne egy újabb kis fog, hőemelkedést tapasztal a gyermekénél. A fokozott nyáltermelés emellett kiütéseket okozhat a baba szája körül vagy mellkasán, sőt egyesek köhögésről is beszámolnak (amit a torokba visszacsorgó nyál okoz). Emellett előfordulhat fogzást kísérő pelenkakiütés és hányás is.

6. Étvágytalan

Érthető módon a babák a fogzási fájdalom miatt kevesebbet esznek a szokásosnál. Ennek ellenére a legjobb, ha továbbra is ugyanúgy kitartóan kínálod őt étellel/anyatejjel, ha azonban drasztikusan visszaesne a baba kalóriabevitele, mindenképp keresd fel a gyermekorvost.

7. Gyakran piszkálja a fülét, dörzsöli az állát, arcocskáját

A nap folyamán többször a füléhez kap a gyereked? Piszkálja, nyomkodja, netán az állát, arcát dörzsöli? Megnyugodhatsz, nem valószínű, hogy a füle fáj, csupán így próbálja enyhíteni a fülébe (arcocskájába) kisugárzó fájdalmat. Azonban, ha más jelét nem tapasztalod a fogzásnak, irány az orvos, ugyanis ez esetben más probléma állhat a háttérben!Kapcsolódó cikkek: