Baba

Szülés utáni kellemetlenség: engem is utolérhet az inkontinencia?

Bármennyire is tabu, muszáj beszélnünk róla, mert több édesanyát érint, mint hinnéd, és lehet, te is köztük vagy. Ne bagatellizáld el a tüneteket: ma már eredményesen kezelhető problémáról van szó.
2018. Október 18.
Szülés utáni kellemetlenség: engem is utolérhet az inkontinencia?

Csilla (34) első várandóssága után figyelt fel néhány olyan panaszra, ami sem a kilenc hónap alatt, sem korábban nem volt része életének. Első gyermekét hüvelyi úton szülte, a baba nagy volt, 4300 grammal, gátmetszéssel érkezett. “A kórházból hazaérvén kicsit jobban tudtam figyelni testemre, és feltűnt, hogy folyamatosan jelen van a vizeletcsepegés nálam, egész nap. Nyáron, a strandon, miután kijöttünk a pancsolóból, azt vettem észre, folyamatosan folyik ki a víz a hüvelyemből, és ha megemelem a gyerkőcöt, vagy egy karton ásványvizet, azonnal vizelési inger jelentkezik. Tampont nem tudok használni a szülés óta, mert fáj, kellemetlen. A legutóbbi menstruációmkor kezdtem el csak igazán rettegni, a tamponos panasz észrevétele után, hogy ez inkontinencia lesz, a többi tünettel karöltve, amiről anyukám is mesélt, a három szülése után. Azonnal gyógytornászhoz és inkontinencia kezelésében jártas nőgyógyászhoz fordultam” – meséli a fiatal édesanya, akinek szerencsére mérséklődött, majd meg is szűnt panasza azóta.

És az édesanya esete közel sem egyedi – tudjuk meg Rigóné Tavaszi Piroska inkontinencia és medencefenék specialista gyógytornásztól, aki hozzáteszi, ez minden második nőnél jelentkezik szülés után. “Sajnos nagyon sokan azt sugallják, hogy ártalmatlan jelenség, de ez egy közszájon forgó tévhit: az inkontinencia tünet, ami egyáltalán nem normális, mindenképpen ki kell vizsgálni. Szülés után egyébként nem csak vizelet-, hanem széklet- és széltartási nehézségek is jelentkezhetnek, valamint süllyedéses betegségek, melyek még súlyosabb stádiumban sem járnak minden esetben vizelettartási zavarral. Ennek anatómiai okai vannak, ne tévesszen meg senkit, ha süllyedés esetén nincs inkontinenciája, az nem jelenti azt, hogy nincs még komoly probléma, sőt!” – magyarázza a specialista.

Az inkontinencia kialakulásának számos folyamat, tényező kedvez. Ilyen a várandóság előtt is meglévő inkontinencia (a gyermekkori is), a 10 kg-nál nagyobb súlygyarapodás, a talajjal való ütközéssel járó sportok a várandóság előtt (röpi, kosár, futás, tenisz stb. nagy intenzitással, hosszú ideig), a köhögéssel járó krónikus betegségek (asztma, allergia), a székrekedés, a kötőszöveti gyengeségre utaló jelek (aranyér, visszér, narancsbőr, laza ízületek), de hatással van rá a szülés módja, lefolyása, a beavatkozások, a gátmetszés, a szülési trauma (izomleszakadás, átszakadás) is, akár a baba súlya (4000 gramm felett), a fogó, a vákuum alkalmazása, a szoptatás (hormonális okok), a nehéz súlyok emelése, cipelése, és a nagy intenzitású sportoknak való hódolás a korai időszakban.

Azonosítsd be!

A vizelet-inkontinencia tünetei sokfélék lehetnek, íme, a leggyakoribbak:

 • köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás, helyzetváltoztatás, szexuális együttlét során bekövetkező vizeletvesztés
 • folyamatos betéthasználat a vizeletvesztés miatt
 • gyakori vizelési inger, gyakori kis mennyiségű vizelet ürítés (napi 5-6x normális)
 • hólyagkiürítési nehézség
 • vizelet elindításának és megállításának a nehézsége
 • éjszaka többször fel kell kelni vizeletet üríteni (1-szer normális)

Süllyedéses betegségekre utaló jelek:

 • fürdésnél a hüvelybenetnél érezhető dudor, kitüremkedés
 • préselésre jelentkező előboltosulás a hüvelybenetenél
 • tampontartási, hordási nehézség, a tampon kicsúszik a hüvelyből
 • szexuális együttlét alatti érzéketlenség, fájdalom, levegő beáramlás
 • vízbeáramlás úszás közben a hüvelybe
 • hüvelytágasság érzése

Széklet- és széltarzási nehézség jelei:

 • székletkiürítési nehézség, székrekedés, a gát környékének kiboltosulása a székletürítés során
 • széklettartási zavar
 • fehérneműn székletszennyezés látható alapos mosakodás ellenére
 • széltartási probléma

És meddig tart ez?

Az általunk megkérdezett szakértő szerint a gyógyulás enyhébb esetben lehet nagyon gyors, és akár egy két hónapos rendszeres, szakszerű medencefenék fizioterápia után megszűnhetnek a tünetek, ha időben kezdik a terápiát, vagyis hat héttel a szülés után. “A gyógyulás mértéke, tempója számos objektív tényezőtől függ: mi az inkontinencia oka? Milyen súlyos a tünet? Milyen típusú inkontinencia jelentkezett? Szülés után mikor kezdődött el a panasz kezelése? És mindemellett ott vannak a szubjektív tényezők is. Ha segítségért fordul az édesanya, anyagilag mit engedhet meg magának? Tud-e naponta rendszeresen időt fordítani a kezelésre, tornára? Mennyire motivált? Milyen a párkapcsolata, a szexualitáshoz való viszonya? Milyen információhoz jut a panasza kapcsán?” – sorolja a specialista.

Hatékony és korszerű terápiák

A szakmai ajánlás az inkontinencia első vonalbeli kezelésére a medencefenék fizioterápiája. Ez a gyógytornász hatáskörébe tartozik, a kezelés szakszerűségét, gyorsaságát, hatékonyságát az biztosítja tehát, ha szakemberhez fordulunk, ám előtte az orvosi kivizsgálás előzi meg az ő munkáját, majd erre épül az említett terápia. A korszerű konzervatív kezelés, fizioterápia magában foglalja az alábbiakat:

1. A medencefenék funkcionális vizsgálata során nézik az ún. hüvelyi szorítóerőt különféle szempontokból, szűrik az izomsérüléseket, a süllyedéseket, a kóros izommozgásokat, az izomtónust, a lazítási képességet, illetve az együttműködő izmok bekapcsolódását.

2. kezelés (a funkcionális vizsgálatra épülő terápia részei): a páciens egy tanulási folyamaton vesz részt, megtanulja a gyakorlatokat, a kóros izommozgásokat le kell építeni, a helyes technikát elsajátítani, ha pedig már alkalmas az otthoni, gyakorlásra, akkor önállóan folytathatja mindezt. Szóba jöhet mellé az egész testet érintő manuálterápia, de akár a biofeedback tréning is, mellyel jól beazonosíthatók az izmok, a mozgások indítása, erőssége, megtartása, a lazítás mértéke és minősége. A kezelési paletta része lehet az elektrostimulációs kezelés, de a terápiás tamponok, pesszáriumok is. Emellett a lelki folyamatokat is támogatni kell.

“A gyógytornász magas szintű felkészültsége, szakmai és emberi alkalmassága az egyik kulcsa a konzervatív kezelés sikerességének. Mivel a páciensek intim szférájában dolgozunk, különösen fontos a gyógyítás emberi tényezője is” – mondja Piroska, aki hangsúlyozza, számos jószándékú módszer létezik még a medencefenék izmainak erősítésére, de ezek az egészségmegőrzés és a prevenció kategóriájába tartoznak, ezért fontos, hogy orvosi és gyógytornászi segítségért forduljon minden érintett első körben az eredményes, mihamarabbi gyógyulás reményében.

Szakértő: Rigóné Tavaszi Piroska gyógytornász,manuálterapeuta