Terhesség

Miért szül a magyar nő? Miért nem?

Nincs presztízse a gyerekes anyának... - mondja a szülész. Ez szomorú, de nézzünk kicsit a szülészetek színfala mögé is!
2012. Szeptember 26.

A Születésház Egyesület rendezésében izgalmasnak ígérkező beszélgetésen vettünk részt a Kino moziban 2012. szeptember 24-én. Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke, dr. Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa, Horváth Ildikó főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma) és Görbicz Adria bába beszélgetett a szülésről-születésről.

Partner vagy alárendelt?

Horváth Ildikó szerint bonyolult szociokulturális okai vannak annak, hogy „fogy a magyar”. Nincsenek családbarát munkahelyek, de a mindennapi életben is hátrányba kerülhetnek a kisgyerekes anyák. Lesley Page megerősíti ezt, de hozzáteszi: ha az anya a terhesgondozás és a szülés során támogatást kap, egyenrangú partnernek érzi magát, és nem érik rossz élmények, akkor szívesebben vállal további gyerekeket. Görbicz Adria hasonlóan vélekedik, alátámasztja mindezt azzal a ténnyel, hogy az otthon szülő anyák általában többgyerekesek, nem egy közülük azt mondja az előzetes rossz élmények hatása alatt: ha nem találta volna meg az otthon szülés lehetőségét, nem szülne több gyereket.

Nincs kényszer

Lesley Page szerint minden nőnek kell egy bába, és néhány nőnek szüksége van szülészre is. A bábával személyes kapcsolatot alakítanak ki az anyák. Brit vizsgálatok szerint azok a nők élik meg traumatikusan a szülésüket, akik nem tudták, hogy mi fog történni velük. Ám amikor bevonták őket a terhesgondozás és a szülés folyamataiba, magabiztosak lettek, és ez még húsz évvel a szülés után is érzékelhető volt. Ezt a brit kormány rendeletei is támogatják. Nagy-Britanniában az otthon szülés és a kórházi szülés egyaránt elfogadott. A bábák tájékoztatják az anyákat mindkét lehetőség előnyeiről és hátrányairól, és tiszteletben tartják az anya döntését. Még nagy rizikójú szülés esetében is választhatja az anya az otthon szülést, nem kényszerítik kórházba. Ebben az esetben a bába szoros telefonos kapcsolatot tart az orvossal, így segít a szülésben.

Kinek a pénze?

A nemzetközi vizsgálatok szerint az otthon szülés jóval olcsóbb a kórházi szülésnél, még akkor is, ha az anyát és a babát végül kórházba kell szállítani. Ma Magyarországon az otthon szülést kísérő szakemberek járulékos költségei olyan magasak, hogy a bába képtelen magát fenntartani anélkül, hogy a családra hárítaná a költségek nagy részét. Görbicz Adria szerint a rendelet megjelenése előtt a bábák a kis keresetű családoknak is tudták biztosítani az otthon szülés lehetőségét, hiszen csak a saját tiszteletdíjukról kellett lemondaniuk. A rendelet viszont olyan költségeket ró a bábára, hogy azt képtelenség így kigazdálkodni.

Ma a kevesebb pénzzel gazdálkodó családok valóban ki lettek zárva az otthon szülés lehetőségéből – jelzi a bába. A minisztérium képviselője kifejti, hogy a költségeket más forrásból is lehetne fedezni. Példának hozza fel, hogy gyermekmentés is alig kap állami támogatást, alapítványi pénzekből állják a költségeket.

A beszélgetés során bejátszott rövid filmben dr. Geréb Ágnes fogalmazza meg az üzenetét a beszélgetőkhöz. Ő is úgy gondolja, hogy hiba, ha az otthon szülőket az állam bünteti. Bünteti azzal, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja az otthon szülést, és azzal is, hogy ha egy anyának anti-D-ellenanyagra van szüksége, otthon szülés esetén azt is a saját zsebéből kell fizetnie. Csákány doktor szerint egyszerű a kérdés: az állam úgy döntött, hogy az otthon szülés nem az állami egészségügy része. Ha ez megváltozik, akkor nem kell külön fizetni sem az otthon szülésért, sem az anti-D-ellenanyagért.

Porosz(os) ország

Az otthon szülés mellett a kórházi szülés humanizálására is szükség lenne. Vajon miért olyan sok Magyarországon a szülések alatti rutinbeavatkozás? Csákány doktor szerint poroszos ország vagyunk, csak nagyon lassan lehet változásokra számítani. Lesley elmondta, hogy az ő kórházukban egyszerűen ment végbe a változás.

– A szülés előtti borotválásról több kutatás is megjelent, amelyekben bebizonyosodik, hogy a szeméremszőrzet borotválása szülés előtt inkább veszélyes, mint hasznos. A kórházunkban a bábák érvényt akartak szerezni ezeknek az eredményeknek, és próbáltuk rávenni az orvosokat, hogy ne borotváljunk, de nem álltak kötélnek. Erre a vezető bába közölte, hogy rendben, de nem a bábák fognak borotválni. Amelyik orvos ragaszkodik hozzá, borotváljon. Így néhány hét alatt eltűnt a rutinból a borotválás. De ugyanígy bizonyítékok támasztják alá, hogy a fekve szülés is veszélybe sodorhatja a babát és az anyát, és a rutinszerű gátmetszésnek sincs létjogosultsága.

Csákány doktor szerint a szülészetre jellemző paternalizmus oka, hogy a legtöbb szülész férfi. Ha több nő lesz a szakmában, meg fog változni minden, de – bár mutatkozik rá tendencia – ez nem a közeljövőben várható.

Császár kérésre?

Vajon mi történik a brit és a magyar szülészeteken, ha egy nő császármetszést rendel valódi ok nélkül?– Én megpróbálom lebeszélni, utána beleegyezem – mondja Csákány doktor. – A nők egyszerűen nem hiszik el, hogy ez egy kockázatos műtét.. Hiába magyarázom, ha császárt akar, elmegy egy másik orvoshoz, és az megcsinálja.

Lesley Page szerint az államnak fontos feladata, hogy ne történjenek meg azok a műtétek, amelyekre nincs szükség. Nagy-Britanniában ha egy anya császárt akar „rendelni”, mentálhigiénés tanácsadóhoz küldik, aki segít megérteni az anyának, hogy mi az oka annak, hogy műtétet akar, és segít elkerülni a császármetszést. A szülész szerint erre hazánkban nincs esély, a nők nem szívesen mennek pszichiáterhez, hiszen ez nálunk még mindig a „hülyék” kiváltsága.

Változás várható

A minisztérium képviselőjétől megtudtuk, hogy a terhesgondozással és szüléssel kapcsolatban változások várhatók. Szeretnék hangsúlyozni a védőnők és a szülésznők szerepét, lehetővé tenni, hogy végre mindenki a képzettségének megfelelő szinten dolgozzon. Ez a törekvés azonban a szülészszakmában nem keltett osztatlan sikert. Változás várható az ambuláns szülés ügyében is, ugyanis ma a kórházak érdeke, hogy bent tartsák szülés után a családot. hiszen sima szülés után 72 óra, császármetszés vagy veszélyeztetett terhesség utáni szülés után 48 (sic!) óra kórházi tartózkodás után kap csak teljes költségtérítést a kórház. Ez már magában ellentmondásos, de nem is költséghatékony. Sok nő szívesebben menne haza szülés után, ennek feltétele kell, hogy legyen egy képzett neonatológus, aki rendszeresen látogatja a babát az első napokban.

Sok szó esett a pénzről, ami mindennek a végső oka. Legalábbis könnyű ezzel elintézni. Mi, hallgatók úgy éreztük, hogy nem csak a pénzről, hanem a hatalom birtoklásáról is szól. Egy biztos: ha London felé nézünk, megállapíthatjuk, hogy nem csak a karácsonyi pudingjuk irigylésre méltó. A szülészeti ellátórendszerük is.

Kapcsolódó cikkek:

Mindegy, hogy szülés vagy császár?