Baba

Babakocsi: miben segíthetnek a fórumozó kismamák?

A kismamák sokszor fórumokon tájékozódnak vagy kérnek tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan válasszanak babakocsit.
2015. Január 29.

A tapasztalt anyukák nem csak arról írnak, hogy az első gyerek előtt mit mérlegeltek, hanem arról is, miként változott meg ez a másik baba érkezésekor.

„Hét hónapos terhes voltam és bár többször úgy éreztem, hogy megvan az igazi, valamivel mégis elbizonytalanítottak az ismerősök, barátok a választott modellel kapcsolatban. Nem elég puha, nem elég könnyű, nem elég egyszerű a használata, nem jó a színe, nincs rajta elég zseb. Sorjáztak a kritikák. Sosem volt egyértelmű vélemény. A terhességem alatt amúgy is bizonytalanabb voltam a normál üzemmódnál így közeledve a szüléshez nagyon kétségbe estem. A férjem egyik este megelégelte és azt mondta, majd másnap vesz egyet, és pontot teszünk a dolgok végére. Ezt viszont én nem szerettem volna” – meséli Réka, aki végül a nyolcadik hónap végére hozta meg a döntését. Fórumokat böngészett és az alapján próbálta kiválasztani, melyik lehet számára a legmegfelelőbb.

Körbenéztünk a kismama-fórumokon, hogy lássuk, mivel és hogyan tudják segíteni egymást a baba születésére készülő anyukák, apukák. Gyakran találkozunk azzal az intelemmel a gyakorló gyerekesektől, hogy leginkább attól függően válasszunk, hogy hol használjuk, mennyit utazunk a kicsivel, mekkora az autónk és nem utolsó sorban milyen erősek vagyunk. Sokan írnak arról is, hogy az első babánál még nagyon fontosnak tartották, hogy új babakocsit vegyenek. Fontos volt, hogy kiválaszthassák, ne használja előttük senki, extrák legyenek benne. De ugyanilyen sokan írnak arról is, hogy a következő gyereknél már ennél sokkal praktikusabban döntöttek, s bár sok szempont megmaradt, de az új darab beszerezésének fontosságát felváltotta a használt babakocsi vásárlásának lehetősége. Az egyik anyuka például így fogalmazott egy fórumban: „Második gyerek = sokkal okosabb anyuka. Nem feltétlenül kell új babakocsi, hiszen amit én szerettem volna , annak minden része mosható, mert a huzata levehető. Ezzel tulajdonképpen lesz egy “új” babakocsid”.

Gyakran hívják fel egymás figyelmét arra is a kismamák, hogy aszerint érdemes választani, milyen településen, milyen körülmények között fogják használni a kocsit. Míg a belvárosban praktikus, ahol ügyesen szlalomozgathatunk a babakocsival, jól jöhet egy háromkerekű, könnyebb babakocsi (főleg ha sokat tömegközlekedünk, gyalogolunk), addig egy kisebb településen, ahol gyakrabban futhatunk hepehupás terepre, célszerű egy nagyobb, masszívabb, stabilabb darabot választani.

Az sem mindegy, hogy családi házban vagy emeleten, egy társas házban lakunk. Utóbbi esetben, ha naponta cipelni kell a babakocsit, célszerűbb egy könnyebb darabot választani, míg egy családi házban az emelgetéssel valószínűleg kevesebb gondunk lesz.

Vannak olyan kismamák is, akik az első gyereknél nem vásárolnak kocsit vagy csak nagyon ritkán használják, ahova csak lehet hordozóval, kendővel mennek. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy a második babánál, két gyerekkel már nem lehet babakocsi nélkül elindulni, napi szinten szükség lehet rá. Ilyenkor érdemes a testvér korát is figyelembe venni és olyan babakocsit vásárolni, ami megkönnyíti az ő közlekedését is (testvér babakocsi vagy testvér fellépő a kocsin).