Terhesség

Milyen tudományos magyarázat állhat a fészekrakó ösztön mögött?

Mi az oka annak, ha a babavárás alatt késztetést érzel, hogy mindent kitakaríts, rendbe rakj, többször átpakold a kórházi táskád tartalmát és a kisbaba szobáját?
2022. Április 13.
Milyen tudományos magyarázat állhat a fészekrakó ösztön mögött? (Fotó: Getty Images)

De mi is az a fészekrakás, és miért történik?

“A szülőknél a fészekrakás azért történik, hogy a legjobb fizikai, szociális és érzelmi teret biztosítsák a gyermekeik túléléséhez és boldogulásához” – mondta el dr. Judy Hon europszichológus a romper.com portálnak. Ahogy például a madarak gallyakat gyűjtenek, majd egy magas fán, a ragadozók elől elrejtve fészket építenek, hasonló természetes ösztönből gyökerezik az előkészület, ahogy az (emberi) teret fel kell készíteni egy újszülött érkezésére.

Ennek az evolúciós kapcsolatnak a szemléltetésére készültek különféle tanulmányok – ilyen az Evolution and Human Behavior folyóiratban megjelent is, ami ezt írja a fészekrakásról: “Az antropológiai adatok azt sugallják, hogy a környezet feletti ellenőrzés kulcsfontosságú jellemzője az embereknél a szülésre való felkészülésnek, beleértve a döntéseket a szülés helyére vonatkozóan, és azt, hogy kit fogadnak szívesen a szülés utáni környezetben.”

Alapvetően biológiai okai vannak a terhességi fészekrakó ösztönnek. Sara Lyon szülési oktató és dúla szerint a vajúdás közeledtével az agyban felszabaduló hormonok késztetést válthatnak ki az otthon megteremtésére. Ezek a hormonok a kötődést is elősegítik, és egyre fokozódnak a várandósság alatt, ahogy közeledik a szülés.

“Az amygdala az agy egy olyan része, amely reagál a fészekrakó hormonra, az oxitocinra, és szabályozza az érzelmeinket is. A fészekrakás egy csatornát biztosít az amygdala védelem, biztonság és ellenőrzés felé vezető törekvésének” – magyarázta Lyon.

Számos dolog tartozhat a fészekrakáshoz, kezdve a lakás kitakarításától, a babaholmik rendszerezésén, a fagyasztó ételekkel való feltöltésén át, a családdal és a barátokkal való megbeszélésig arról, hogy ki miben tud majd segíteni a baba érkezése után – ez mindenkinél másképp nézhet ki. Dr. Joanne Frederick mentális egészségügyi tanácsadó szerint általában a harmadik trimeszterben a legerősebb a fészekrakó ösztön, ami az utolsó hetekben a szülés időpontjáig tarthat.

Csak a kismama tapasztalhat fészekrakó ösztönt?

A terhesség utolsó szakaszában a fészekrakás nem csak arra a félre korlátozódhat, aki várandós a babával, hanem a partner is megtapasztalhatja. Lyon elmagyarázta, hogy az oxitocin szintje hasonló lehet a másik szülőnél is: “a nem várandós partnerben is megemelkedhet, ahogy a szülői lét pszichológiai valósága megszilárdul“. Az oxitocint szokás szeretethormonnak is nevezni, ezért logikus, hogy a késztetés, miszerint felkészítse a szívét és az életét is az újszülött érkezésére, a másik szülőre is kiterjedhet.

“A legmeglepőbb, de egyben tipikus is, hogy a nem terhes partner egy hónappal a szülés várható dátuma előtt felújít egy fürdőszobát, visszaül az iskolapadba, vagy vesz egy kiskutyát – ami valójában elég szórakoztató” – mondta el Lyon. “Ezek mind a pár ezen tagjának a fészekrakó szokásai, aki biztos alapot akar építeni a növekvő családja számára.”

Forrás: romper.com