Terhesség

A boka dagadása a terhesség alatt

Terhesség alatt kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, ilyen például a lábak bedagadása. A vizesedés során a végtagok felpuffadnak, a boka dagad, feszül a bőr és fájdalom is jelentkezhet.Vannak esetek, amikor komolyabb gondot is előre jelezhet a dagadás.
2016. Október 21.

A boka dagadása a terhesség alatt

A lábak vizesedése a terhesség alatt természetes lehet, de ha visszerek is jelentkeznek, akkor érdemes odafigyelni.

Várandóság alatt a szervezet több vizet tart vissza, a méh nyomást gyakorol a kismedence ereire, így akadályozza a vér visszaáramlását a hasüreg felé. Leggyakrabban a harmadik trimeszterben jelentkezik a probléma, nyári várandósság alatt fokozódik és leginkább az esti órákban jellemző. Pihentetés hatására enyhülnek a tünetek.

Kórosnak akkor tekinthetjük a dagadást, ha reggel is jelentkezik, illetve ha a kismama a bokáit erősen megnyomja, akkor az ujjnyomata látható marad. Szintén kóros jelenség a preeclampsia, amikor a lábak, az arc, a szemhéjak és a kezek is bedagadnak. Ha ez megtörténik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén kóros állapotot jelezhet, ha csak az egyik láb dagad meg, ilyenkor a mélyvénás trombózis gyanúja merül fel.

Ha a vizesedés magas vérnyomással és fehérjevizeléssel is jár, akkor terhességi toxémia kialakulását jelezheti. Általános tanács, hogy a kerülni kell a hosszas állást. Bő folyadékfogyasztás, séta és felpolcolt lábak (székre feltett lábak) javasoltak. A fokozódó lábdagadás kompressziós harisnya, gyógyharisnya viselésével enyhíthető.

A terhességi vizesedés bizonyos mértékig természetes állapot és átmeneti is: szülés után néhány héten belül rendeződik.

Kapcsolódó cikkeink: