Terhesség

A legjobb ételek várandósoknak – Ezt edd az első trimeszterben!

Ajánlott és tiltott élelmiszerek - de mit fogyasszak az első három hónapban?
2022. November 21.
terhességi étkezés
Fotó: Getty

Sokat olvashatunk arról, hogy mit együnk, mit ne együnk a várandósság alatt. Azonban jó tudni, hogy nem ugyanaz hasznos a terhesség elején, mint a végén.

Ami a kalóriabevitelt illeti, az az első három hónapban maradhat változatlan a terhesség előttihez képest. A magzat még mindig olyan kicsi, és a súlygyarapodása is minimális, úgyhogy ekkor még elegendő a folsav napi ajánlott bevitelére (600 mikrogramm) figyelni, amely leveles zöldségekből, babokból, hüvelyesekből és gyümölcsökből származhat. Persze ha valaki terhességi vitaminkészítményt szed, a folsavbevitel nagy része ebből a kiegészítőből is származhat.

Ami viszont sokaknak alapélmény, az a reggeli rosszullét, erre is léteznek étrendbeli praktikák.

Megnyugtatásul rögtön elmondanánk, hogy ez a jelenség tulajdonképpen jó jel, hiszen a rosszullétek megjelenése a vetélés alacsonyabb kockázatával jár. Ugyanakkor mi is tudjuk, hogy nem egyszerű étkezési tippeket adni, hiszen a hányinger és a hányás enyhén szólva megnehezíti a változatos étrend tartását.

A reggeli rosszullétek már a terhesség hatodik hetében elkezdődhetnek, és bizonyos esetekben a második trimeszterig is eltarthatnak, de általában a kilencedik hét körül érik el a csúcsot, és a tizennegyedik hét körül kezdenek ritkulni. A legtöbb esetben a huszonkettedik hétig teljesen elmúlik.

Ételek, amelyek segítenek leküzdeni a hányingert a terhesség alatt:

  • Gyömbér és gyömbértea
  • Magas B6-vitamin tartalmú élelmiszerek, például napraforgómag és pisztácia
  • Gyermekláncfű-tea
  • Borsmenta tea
  • Probiotikus élelmiszerek (például kefir, kimchi, savanyú káposzta, miso, joghurt).

A rendszeres, kis mennyiségű étkezés, beleértve a reggeli felkelés előtti nassolást (próbálj kekszet vagy diót tartani az éjjeliszekrény fiókjában), szintén segíthet az émelygés hullámainak elmúlásában, amelyek egyébként üres gyomor esetén jelentkeznének.

Forrás