Terhesség

Mi lesz a méhlepénnyel?

A baba világrajötte után még nincs vége, a lepénynek is meg kell születnie. Mi a jobb: ha minél előbb kint van, vagy az, ha kivárjuk, míg magától megszületik?

Kérdés:

Rögtön azután, hogy első gyerekem megszületett, vénás injekciót kaptam, majd erős hasgörcsöt éreztem. Orvosom a köldökzsinórnál fogva húzta ki belőlem a méhlepényt, és közben a hasamat is nyomta. Mivel hangosan jajgattam, úgy kommentálta az esetet, hogy így hamarabb túl leszünk rajta. Én a gyorsaságnál jobban díjaztam volna a természetes utat, vagyis azt, ha a lepény magától kijön. Gondolom, azért erre is van egy “kis” esély, nem? Még csak tervezzük a második babát, de egyre világosabban látom, hogy az elsőnél természetesebb szülést szeretnék. Mire számíthatok? Mindenkinél így vezetik le a szülés utolsó szakaszát?

A. Katalin, e-mail

Dr. Boros Judit szülész-nőgyász válasza:

Mi lesz a méhlepénnyel?

A magzat megszületése után a következő lépés, hogy néhány perc vagy akár egy óra elteltével több-kevesebb vérzés kíséretében leválik a méhlepény, és méhösszehúzódások meg az anya hasprése segítségével világra jön. Amikor a szülészi pályafutásomat kezdtem három évtizeddel ezelőtt, általánosan elterjedt gyakorlat volt a lepényi szak aktív vezetése. Ez pontosan azt jelentette, ami önnel is történt: akkoriban még két ampulla oxitocin hormont kapott az anya, és húzták a köldökzsinórt, nyomták a hasát.

Ma már egyetlen szülészeti osztály szakmai irányelveiben sem előírás a lepényi szak aktív vezetése, többek közt azért, mert az oxitocinnak káros anyai mellékhatásai lehetnek, például magas vérnyomás, erős szívdobogásérzés. Csak alapos orvosi indokok miatt szabad gyorsítani a természetes folyamatot, például akkor, ha a kismama erősen vérzik, de még ilyenkor is csak az egykor szokásos oxitocinadag töredékét adjuk. Ha nincs vészhelyzet, csak akkor segítünk rá kicsit, amikor már egyértelműen látszanak a leválás jelei. Lazán tartjuk a köldökzsinórt, majd megkérjük az anyát, hogy nyomjon. A lepény ilyenkor, akár egy puha labda, lazán “kibuggyan”.

Azt javaslom, mondja el mostani orvosának, mi történt önnel az első szülés után, és kérje, hogy ezúttal várjanak a lepény természetes születésére, hacsak nem szól ellene valamilyen orvosi indok. Az, hogy előbb végezzünk, önmagában nem érv az aktív beavatkozásra. Érdemes tisztázni, mennyi várakozást enged meg, ebben ugyanis nem egységesek az álláspontok még Európán belül és a magyar szülészeteken sem. Van, ahol csak húsz percet, máshol egy órát tartanak elfogadhatónak.

Írd meg Te is, nálad hogyan vezették a lepényi szakot! A Csevegőben válaszd ki azt a kórházat, ahol szültél, és ott bővebben is leírhatod a tapasztaéataidat!

Itt olvashatsz a lepényi szak és a szoptatás összefüggéseiről.

Kapcsolódó cikkeink méhlepény témában:

Forrás: Kismama magazin