Terhesség

Ügyetlenség a terhesség alatt

Normális, ha ügyetlenebb vagy a terhesség alatt? A válasz igen - sokan érzik magukat sutábbnak a babavárás során, különösen a szülés előtti utolsó hónapokban. A kutatások szerint pedig a nők több mint negyede legalább egyszer elesik a terhesség idején.
2021. Június 30.
Ügyetlenség a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Mikor kezdődhet, hogy ügyetlenebbnek érzed magad?

Sok kismamánál a második trimeszterben jelentkezik, hogy ügyetlenebbnek érzi magát, amikor a hasa észrevehetően növekedni kezd. Másoknál viszont a hormonok és a fáradtság miatt már korábban romlik a koordináció. Az ügyetlenség nagyon gyakori tünet, amit a legtöbb terhes nő tapasztal valamekkora mértékben.

De mi okozza az ügyetlenséget?

Ha úgy érzed, hogy a babavárás hónapjaiban ügyetlenebb vagy, annak több oka is lehet.

  • Változó súly és áthelyeződött súlypont – a növekvő súlyod hatással lehet az általános koordinációdra, a méh növekedésével elmozduló súlypont pedig az egyensúlyérzetedre.
  • Hormonok – a hormonális változások, a relaxin hormon lazítja a medence-, a térd- és más ízületek szalagjait, így befolyásolva a testtartást és a mozgástartományt.
  • Vizesedés – ha a lábszárad és a lábfejed vizesedik, duzzad, az is hatással lehet arra, hogyan tudsz járni.
  • Gyengébb hasizmok – a terhesség kései szakaszában kialakulhat a szétnyílt hasizomnak (diastasis recti) nevezett állapot, amikor a táguló has miatt a hasizmok függőlegesen középen elválnak, gyengítve a has területét, és esetlegesen befolyásolva a mozgást.
  • De az is lehet, hogy más szempontból érzed magadat ügyetlenebbnek. – A hormonális változások, amelyek hatással vannak a nagyobb ízületekre, a kisebbeket, így például az ujjakat is érintik. A folyadékvisszatartás pedig nyomást gyakorolhat a kéz idegeire, ami ujjfájdalomhoz, bizsergéshez és zsibbadáshoz vezethet. Emiatt is érezheted úgy, hogy kevésbé vagy ügyes, mint máskor.

Mit lehet tenni a sérülések megelőzése érdekében?

  • Lassíts – próbáld úgy tervezni a napodat, hogy sehova se kelljen rohannod, legyen időd odaérni a különböző időpontjaidra, megbeszéléseidre.
  • Kerüld a rizikós – helyzeteket próbálj távol maradni az olyan helyzetektől, ahol nagyobb az esélye az elesésnek például létrára mászás, vagy székre állás az izzócsere miatt, stb.
  • Válassz megfelelő cipőt – a magassarkút egyelőre érdemes elcsomagolni, és helyette stabil, kényelmes cipőket viselni, amelyeknek nem csúszik a talpa.
  • Sétálj óvatosan – ha nedves, jeges vagy göröngyös felületen jársz, legyél különösen óvatos, akárcsak a lépcsőzéskor. Amikor csak lehet, használd a korlátot, kapaszkodj meg. Otthon, zuhanyzás közben is legyél óvatos, hogy el ne csússz.
  • Ne emelj nehéz dolgokat – ne emelj és cipelj nehéz dolgokat, és olyasmit sem érdemes vinned, ami túl nagy, és nehezíti, hogy lásd az utat magad előtt.

Ha szédülést, fejfájást, homályos látást, hirtelen történő vizesedést vagy bármiféle fájdalmat tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz. Ha pedig bármilyen okból megbotlasz és elesel, beütöd a hasadat, akkor is azonnal keresd fel az orvost.

Forrás: babycenter.com, whattoexpect.com