Család

Lesújtó adatokkal zárult egy friss kutatás a nemek közötti egyenlőségről

Habár a tavalyi évben bizakodásra adhatott okot a Világgazdasági Fórum (WEF) 2022-es jelentésének adata, mely szerint a nemek közötti globális szakadék 68,1%-kal csökkent a korábbi évben, az AVON legújabb kutatása mégis lesújtó eredményeket hozott.
2024. Március 08.
nemek kozotti egyenloseg

A globális szépségmárka a Nemzetközi Nőnap alkalmából megismételte tavalyi, a nemek közötti egyenlőség helyzetét vizsgáló kutatását, és kiadta második jelentését, amely a nők helyzetének romlását jelzi.

A nők vállalataként ismert AVON ezért ismét változásra szólít fel: Szólaljunk fel a nők megkülönböztetése ellen, és szálljunk szembe azokkal az akadályokkal, amelyek hátráltatják a nők egyenjogúságát az élet minden területén, beleértve általános biztonságukat és a munka világát egyaránt.

Az AVON által készített Global Progress for Women Report hét országban, több mint 7000 nő véleményét tükrözi. A 2023-ban végzett kutatás utókövetéseként, 2024-ben ismét megvizsgálta a nemek közötti egyenjogúság megvalósulásának alakulását és a küzdelem előrehaladásának eredményeit. Aggasztó, hogy az adatok, még ha kis mértékben is, de általános visszaesést mutatnak, tehát a megkérdezett nők úgy vélik, hogy a nemek közötti egyenlőség elérésének kulcsfontosságú területein – beleértve a fizetést, a lehetőségeket, a döntéshozatalt és az általános biztonságérzetet – az előrelépés hiánya, sőt, egyes esetekben visszalépés tapasztalható. Általánosságban nőtt azon nők aránya, akik szerint sztereotípiák akadályozzák az esélyegyenlőség megvalósulását, a 2023-ban mért 86%-os eredménnyel szemben, idén 89%-os eredményt realizáltak.

Egyenlőség a munka világában

A kutatásban szereplő munkavállalással kapcsolatos kérdések jelentős részében visszaesés tapasztalható a tavalyi évhez képest. A megkérdezett nők szerint a hátrányos megkülönböztetés egészen a munkapiacra lépésüktől kezdve végigkiséri életüket. Növekedett azok száma, akik úgy érzik, hogy az iskolából kikerülve kevesebb lehetőség áll rendelkezésükre, mint férfi társaiknak.

Emellett a megkérdezettek ugyancsak visszaesést tapasztalnak a bérezés, a betölthető munkakörök és az elérhető vezetői pozíciók kapcsán is. Az új kutatás szerint azon nők száma, akik egyetértenek azzal, hogy egyenlőtlenségek vannak a keresett jövedelem terén 46%-ról 52%-ra nőtt. A 2024-es kutatásban részt vevő nők közel harmada (31%) érezte úgy, hogy a munkáltatók sztereotípiáik alapján határozzák meg, nőként milyen munkakörök betöltésére lehetnek alkalmasak.

Ez a szám 2023-ban még 27% volt, ami egyértelműen a nemek közötti egyenlőtlenség további csökkenését mutatja. Ugyancsak 56%-ról 61%-ra nőtt azon nők száma, akik szerint az üzleti életben való képviselet a férfiaknak kedvez. Míg a 2023-ban a megkérdezett nők 45%-a, addig 2024-ben már több, mint fele (57%) gondolja úgy, hogy a nők nehezebben nyernek el vezető pozíciókat.

A megkérdezettek szerint a nők által indított egyéni vállalkozások helyzete is romlott az elmúlt évhez képest, pedig a saját vállalkozás indításával járó rugalmasságot és autonómiát kereső nők száma egyre növekszik.

Riasztó, hogy a kizárólag nőkből álló csapatokba történő befektetés 2023-ban mindössze 1% volt, annak ellenére, hogy a bizonyítékok szerint a nők 25%-kal jobb megtérülést tudnak elérni.

A nőknek biztonságra van szükségük

A 2024-es Global Progress for Women Report a nők biztonságérzetét is vizsgálta. A megkérdezettek csaknem háromnegyede (72%) nem érzi magát biztonságban, ha éjszaka egyedül sétál közterületen, 43%-uk a tömegközlekedési eszközökön, 55%-uk pedig félelmet érez akkor is, ha egyedül ül taxiba.

Az új adatokból az is kiderül, hogy a nők több mint egyharmada (35%) érezte már “kényelmetlenül” magát a munkahelyén nemi megkülönböztetés miatt, 17%-ukkal fordult elő, hogy “nem érezte magát biztonságban”, 16%-uk pedig volt már “zaklatásnak” kitéve. A munkahely azonban “menedéket” is jelenthet a nők számára. 5-ből 2 válaszadó (43%) a munkahelyét menedéknek vagy biztonságos helynek tekinti, ahol eltávolodhat az otthoni konfliktusoktól vagy bántalmazástól. Ezen túlmenően a nők több mint egyharmada (35%) mondta, hogy volt olyan kollégája, aki elmondta neki, hogy otthon bántalmazza a partnere.

Az AVON a nők vállalataként, több mint 137 éve igyekszik jobb világot teremteni a nők számára, így segítve az egyenlőség előmozdítását. Elkötelezetten dolgozik a nemi alapú erőszak felszámolásáért, és olyan munkahelyek teremtéséért, ahol a munkavállalók biztonságban érezhetik magukat. 

„A Nemzetközi Nőnap alkalmából közzétett kutatásunk kimutatja, hogy még rengeteg teendőnk van a női egyenjogúság elérése érdekében, hiszen az adatok egyre csak romlanak. A világ nem kiegyensúlyozott, ezért tovább kell dolgoznunk annak érdekében, hogy a nők számára megteremtsünk minden lehetőséget a gazdasághoz való hozzájáruláshoz, a munkában való részvételre és a lehetőségeik kiaknázására” – nyilatkozta Kristof Neirynck, az AVON vezérigazgatója.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: AVON