Kisgyerek

Elgondolkodtató karikatúra terjed a nemek közötti egyenlőtlenségről

Bármennyire is tehetséges és ambiciózus egy kisgyermekes anyuka, a munkahelyén sokkal több akadállyal kell megküzdenie az előremenetelért, mint férfi kollégáinak. Erről osztott meg egy elgondolkodtató karikatúrát egy üzletember.
2019. Február 17.
Esélyegyenlőség? A nőkre még mindig több feladat hárul

Sajnos, még azokban a családokban is hatalmas teher hárul az édesanyákra, ahol az apukák kiveszik a részüket a gyermeknevelésből és a háztartási feladatokból, többek között az úgynevezett “láthatatlan munka” miatt. Ez pedig megnehezítheti a munkahelyi előrelépésüket, még akkor is, ha egyébként legalább olyan tehetségesek és szorgalmasak, mint a kollégáik. Erre az egyenlőtlenségre hívta fel a figyelmet egy, mára vírusként terjedő karikatúrával egy indiai milliárdos üzletember, Anand Mahindra

Mahindra a Twitteren osztotta meg a képet azután, hogy néhány napig segített vigyázni egyéves unokájára. “Minden tiszteletem a dolgozó anyáké, és elismerem, hogy a sikerükhöz több munkára van szükségük, mint a férfi kollégáiknak” – írta. Sokan megköszönték Mahindrának, hogy megosztotta a rajzot, mások pedig abban reménykednek, hogy ennek hatására egy kicsit átértékelődnek a férfi-női szerepek. 

Szakemberek szerint nehéz lenne megvalósítani, hogy valóban 50-50 százalékban vegyék ki a részüket a férfiak és a nők a házimunkából és a gyermeknevelésből, de már az is sokat segíthet, ha úgy tekintünk egymásra, mint akik együttesen, egyenrangú félként dolgoznak a közös cél érdekében. Jó módszer például az, ha az erősségeink és preferenciáinká szerint osztjuk fel a feladatokat. “Lehet, hogy engem jobban érdekel, hogy milyen ruha van a gyerekeken, a páromat meg az, hogy mindig be legyen pakolva a táskájuk” – mondja dr. Sheryl Ziegler pszichoterapeuta. “A pároknak azt is meg kell beszélniük, hogy mit tartanak fontosnak családként, de azt is, hogy számukra, mint egyéneknek mi a legfontosabb.”

(via)

Ez is érdekelhet: