Kisgyerek

Miért boldogabbak az apák, mint az anyák?

Meglepő eredményre jutott egy amerikai kutatás: az apák általában boldogabbak, mint az anyák, mert amikor a gyermekeikről gondoskodnak, többet játszanak velük.
2019. Február 10.
Az apukák többet játszhatnak a gyerekeikkel

Három különböző kutatás eredményeit vetették össze, melyben összesen 18 000 felnőtt érzelmi egészségét vizsgálták, többek között például a boldogság és elégedettség érzését, a depresszió, valamint a stressz mértékét. Úgy találták, hogy a szülők elégedettebbek voltak az életükkel, mint a gyermektelenek. Az apukák pedig összességében boldogabbnak érezték magukat, mint az anyák. A szakemberek szerint ennek a hátterében az állhat, hogy az apák többet játszottak és hancúroztak a gyerekeikkel az együtt töltött időben. A kutatás eredményeiről a Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban számoltak be.

A magyarázat azonban jóval összetettebb ennél. Az elmúlt években ugyanis kiderült, hogy még azokban a családokban is, ahol tökéletesen működik a munkamegosztás, a nőkre több feladat hárul, és az anyák azok, akik általában az érzelmi és szellemi terheket viselik. Ők azok, akik észben tartják a feladatokat, órarendeket, fontos dátumokat, tenni- és vásárolnivalókat. Vagyis, sokkal kevesebb idejük és energiájuk jut a gyermekeikkel játszani, mint az apáknak. Ez pedig még azokban az esetekben is így van, ahol az apuka legalább annyira kiveszi a részét a gyermeknevelésből és -gondozásból, mint az anya.

A tanulmány szerzői szerint a megoldás pofonegyszerű: az anyáknak kevesebbet kell foglalkozni a házimunkával és többet kell játszani a gyermekükkel. Felvetődhet azonban a kérdés: azért lesz boldogabb ettől egy anyuka, mert több időt tölthet felhőtlen játékkal, vagy azért, mert végre megszabadulhat a “láthatatlan” házimunka terheitől?

“A hagyományos modell szerint a nőkre hárultak a háztartással és a gyermekneveléssel kapcsolatos feladatok, míg a férfiak az anyagai hátteret teremtették meg. Azonban amikor a nők beléptek a munkaerőpiacra, elkezdtek házon kívül dolgozni, a korábbi feladataik is megmaradtak” – mondja Carla Manly pszichológus. “Ez az aránytalanság rengeteg stresszel jár együtt, ami kihat a nők egészségére, és olyan problémákhoz vezethet, mint a szorongás és a depresszió. A nők többsége éppen ezért nap végére rendkívül kimerült, és egyszerűen nincs energiája arra, hogy a gyermekével játszon.”

(via)

Ez is érdekelhet: