Kisgyerek

A szülők közötti kapcsolat minősége meghatározhatja gyermekeik életútját

A pozitív szülői hatások még évekkel később is kedvezően hathatnak gyermekeik kognitív képességeire, sőt, egész életútjukra.
2020. Április 25.
A szülők közötti kapcsolat minősége meghatározhatja gyermekeik életútját (fotó: Getty Images)

Kutatások rég óta állítják, hogy a szülői minta nagyban befolyásolja például a kognitív képességeinket, vagy, hogy a pozitív szülői példa még évekkel később is tetten érhető gyermekeikben, akár még hormonális – kortizol – szinten is.

Arra azonban kevesebb figyelem esik, hogy a szülők egymás közötti kapcsolata milyen hatást gyakorol gyermekeik életére. Nem annyira meglepő módon egy új tanulmány arra jutott, hogy a szülők pozitív párkapcsolati mintái hosszú távon is hatást gyakorol gyermekeikre, akár az egész életútjukra is.

A kutatás Nepálra fókuszált, méghozzá éppen azért erre az országra, mert itt az elmúlt néhány évben jelentősen megváltozott a házasság intézménye: a korábbi elrendezett házasságokat felváltotta az érzelmi alapú, nő a válások és a házasság előtti együttélések aránya.

A longitudinális kutatás a házasság kapcsolati minőségét, a gyermekek oktatását és személyes fejlődését követte végig 12 éven át.

Annak megvizsgálására, hogy a szülők kapcsolatai miként befolyásolták a gyermekeik későbbi házasságait, a kutatók a következő 10 évben a gyermekek házasságaira fókuszáltak.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szülők házasságának minősége összefüggésben van a gyermekeik tanulmányaival. Azok a gyerekek, akiknek szülei szeretetteljes kapcsolatban éltek, kevésbé estek ki az iskolából, míg azok a gyerekek, akiknek családjában ez nem volt elmondható. Azok a gyerekek is előbb fejezték be a tanulmányaikat, ahol a szülők között erőszakos magatartás volt jellemző.

A magasabb társadalmi státuszú, egzisztenciálisan jobb helyzetben lévő családok gyermekei vagy ahol a szülőknek magas iskolai végzettsége van, szintén sokkal kevésbé estek ki az oktatásból. A szülők házasságának minősége és a gyermekeik életszínvonala közötti kapcsolat jelentősnek bizonyult.

A kutatásból az is kiderült, hogy Nepálban azok a gyerekek házasodtak meg később, ahol a szülők jó házasságban éltek.

A kutatás konklúziója azonban nem minden országra egyaránt érvényes, eltérő kulturális hatások más eredményt is mutathatnak a nepálihoz képest. A kutatás inkább abból a szempontból elgondolkoztató, hogy bár nagyszerű, ha a szülők idejük jelentős részét gyermekeikkel töltik, az eredmények arra mutatnak rá, hogy a szülők egymással való kapcsolata erősen befolyásolhatja gyermekeik életét.

(Cikk forrása: digest.bps.org.uk)